AP/Pool Sputnik Kremlin
Τις πιθανές εξηγήσεις για το τι μπορεί να συνέβη ή... να μην συνέβη αναλύει ο καθηγητής, Αλεξάντερ Μοτίλ, του Πανεπιστημίου του Νιούαρκ, μετά την «επίθεση στο Κρεμλίνο από μη επανδρωμένα αεροσκάφη».
Ανάλυση: Τα τρία σενάρια της «επίθεσης στο Κρεμλίνο»
AP/Pool Sputnik Kremlin

Ανάλυση: Τα τρία σενάρια της «επίθεσης στο Κρεμλίνο»

Τις πιθανές εξηγήσεις για το τι μπορεί να συνέβη ή... να μην συνέβη αναλύει ο καθηγητής, Αλεξάντερ Μοτίλ, του Πανεπιστημίου του Νιούαρκ, μετά την «επίθεση στο Κρεμλίνο από μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Τις πιθανές εξηγήσεις για το τι μπορεί να συνέβη ή... να μην συνέβη αναλύει ο καθηγητής, Αλεξάντερ Μοτίλ, του Πανεπιστημίου του Νιούαρκ, μετά την «επίθεση στο Κρεμλίνο από μη επανδρωμένα αεροσκάφη», το μεσημέρι της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής στο άρθρο του στο 19fortyfive.com αμφισβητεί ότι η επίθεση προέρχεται από την Ουκρανία, ενώ προκρίνει το σενάριο της προβοκάτσιας εκ μέρους της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSΒ.

Το Κίεβο αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη και κάνει λόγο για ρωσική προβοκάτσια, ενώ το Κρεμλίνο θεωρεί την απόπειρα επίθεσης από το καθεστώς του Κιέβου ως «τρομοκρατική ενέργεια» και απόπειρα κατά της ζωής του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας τις παραμονές της «Ημέρας της Νίκης», που γιορτάζεται στις 9 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Νιούαρκ, και ειδικό σε ρωσοουκρανικά θέματα, Αλεξάντερ Μότιλ, υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια για την «επίθεση» όπως τη χαρακτηρίζει η Ρωσία από drones, στο Κρεμλίνο. 

Πρώτο

Το πρώτο σενάριο έχει να κάνει με πιθανό ατύχημα, που προκλήθηκε από αμέλεια ή κακή συντήρηση στο drone, με αποτέλεσμα κάποιο από τα εξαρτήματα του να υπερθερμάνθηκε και να ανατινάχθηκε. 

Δεύτερο

Ο καθηγητής Μοτίλ, δεν αποκλείει η κίνηση των Ουκρανών να στείλουν drone στο Κρεμλίνο, να έχει και σημειολογική σημασία, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι κανένα σημείο της Ρωσίας, ακόμα και το ίδιο το Κρεμλίνο, δεν είναι ασφαλές ενόψει της επικείμενης ουκρανικής αντεπίθεσης, που μπορεί να αποδειχθεί και σημείο καμπής για την έκβαση του πολέμου. 

Ο καθηγητής μάλιστα, πάει τη σκέψη του ένα βήμα παραπέρα και αμφισβητεί κατά πόσο η επίθεση προερχόταν από ουκρανικό drone, προβάλλοντας δυο επιχειρήματα. 

Αφενός, η Ουκρανία δεν θα έκανε μια τέτοια επιχείρηση λόγω της απόστασης που είναι μεγάλη, ειδικά τη στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις στα νότια και ανατολικά σύνορα της χώρας, αφετέρου, θα ήταν αφελές εκ μέρους των Ουκρανών να πιστεύουν πως μπορούν έτσι να δολοφονήσουν τον Πούτιν από τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος σπάνια βγαίνει από το δίκτυο των άτρωτων καταφυγίων του που είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα.

Θα πρέπει πάντως να παραδεχθούμε, πως εάν τα drones, είναι όντως ουκρανικά, τότε η ρωσική αεράμυνα έχει σοβαρό πρόβλημα, δεδομένου ότι πέταξαν ανενόχλητα μέχρι το Κρεμλίνο. 

Τρίτο

Στο τρίτο σενάριο, ο καθηγητής κάνει ανοιχτά λόγο για προβοκάτσια εκ μέρους της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB. Το επιχείρημα για κάτι τέτοιο είναι ότι η υπηρεσία πληροφοριών είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από τις αποφάσεις του Ρώσου προέδρου. Έτσι, με μια τέτοια επίθεση θα έφερνε στην επιφάνεια την ανασφάλεια που επικρατεί ακόμα και στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας, ενώ θα υπογράμμιζε την άμεση ανάγκη για αντικατάσταση του Βλαντιμίρ Πούτιν, με έναν νέο, περισσότερο ικανό ηγέτη.