Reuters: Τι θα κρίνουν οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία

Reuters: Τι θα κρίνουν οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία

Η Γαλλία ανοίγει και πάλι τις κάλπες στις 12 και 19 Ιουνίου για τις βουλευτικές εκλογές. Η υποστήριξη για τη συμμαχία Ensemble (Μαζί) του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν βαίνει μειούμενη, εγείροντας ερωτήματα για το αν θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο Μακρόν κέρδισε μια δεύτερη θητεία τον Απρίλιο ως κεντρώος, φιλοευρωπαίος πρόεδρος της Γαλλίας. Δεν αρκεί όμως αυτό. Πρέπει επίσης να κερδίσει την πλειοψηφία στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου αυτόν τον μήνα για να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο της μεταρρυθμιστικής του ατζέντας, όπως τονίζει το πρακτορείο Reuters. 

Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μέχρι πρόσφατα το κόμμα του Μακρόν και τους συμμάχους του, τον πολιτικό σχηματισμό Ensemble,  να κερδίζουν την  απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 577 εδρών. Αλλά αυτό το αποτέλεσμα έχει γίνει λιγότερο σίγουρο τις τελευταίες ημέρες.  Η δυναμική βρίσκεται στο πλευρό ενός αριστερού συνασπισμού με επικεφαλής τον σκληροπυρηνικό αριστερό βετεράνο, Ζαν Λυκ Μελανσόν. Ο Μελανσόν είναι απίθανο να κερδίσει τις 289 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά μπορεί να κερδίσει αρκετά ώστε να την στερήσει από τον Μακρόν.

Η έλλειψη απόλυτης πλειοψηφίας θα ήταν μεγάλη οπισθοδρόμηση για τον Μακρόν καθώς θα τον ανάγκαζε να διευρύνει τη συμμαχία του. Όσο ευρύτερη είναι η συμμαχία τόσο πιο περίπλοκη γίνεται η σύναψη συμφωνιών και η υπαγόρευση των πολιτικών αποφάσεων.

Ένα υπουργικό συμβούλιο μειοψηφίας ή κυβέρνηση συνασπισμού θα ήταν ένα ασυνήθιστο σενάριο για τη σύγχρονη Γαλλία. Η Πέμπτη Δημοκρατία σχεδιάστηκε για να αποφεύγει τους δυσκίνητους συνασπισμούς. Εάν μια ομάδα της αντιπολίτευσης επρόκειτο να αιφνιδιάσει και να κερδίσει την πλειοψηφία, ο Μακρόν θα έπρεπε να ορίσει έναν πρωθυπουργό από το στρατόπεδο των νικητών, εγκαινιάζοντας μια περίοδο  «συγκατοίκησης». Θα διατηρούσε το προβάδισμα στην εξωτερική πολιτική, αλλά θα άφηνε την ευθύνη για τα περισσότερα καθημερινά ζητήματα πολιτικής στην κυβέρνηση. 

Ρυθμιστές οι συντηρητικοί;

 Τα δύο κύρια κεντροαριστερά και κεντροδεξιά κόμματα της Γαλλίας κυριάρχησαν στο γαλλικό πολιτικό τοπίο μέχρι τις εκλογές του Μακρόν το 2017. Τα τελευταία πέντε χρόνια και τα δύο εξακολουθούν να μάχονται για να αποδείξουν ότι η ύπαρξη τους έχει πολιτικό νόημα, σύμφωνα με το Reuters.  

Το κόμμα του Μακρόν και οι σύμμαχοί του δίνουν την εκλογική μάχη υπό τη σημαία της κεντρώας συμμαχίας Ensemble.  Ο Μελανσόν συγκέντρωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές πίσω από το δικό του κόμμα La France Insoumise (Ανυπότακτη Γαλλία) σε μια απροσδόκητη επίδειξη ενότητας στα αριστερά. Η συμμαχία του είναι δεύτερη στις δημοσκοπήσεις και τα πήγε καλά στην πρόωρη ψηφοφορία μεταξύ των Γάλλων του εξωτερικού.  Οι συντηρητικοί, Les Republicains, προσβλέπουν στην  τρίτη θέση.  Αν και προβλέπεται ότι θα βρίσκονται πολύ πίσω από το στρατόπεδο του Μακρόν και την αριστερά, θα μπορούσαν να γίνουν οι ρυθμιστές εάν το Ensemble έχει τη μεγαλύτερη ομάδα αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία. Τέλος, το ακροδεξιό Rassemblement National  της Μαρίν Λεπέν είναι τρίτο σε ψηφοφορία στον πρώτο γύρο, αλλά τέταρτο ως προς τις προβλεπόμενες έδρες.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές είναι πιο δύσκολες απ' ό,τι στις προεδρικές εκλογές, καθώς η διαφορετική δυναμική στο πεδίο καθιστά δυσκολότερο να προβλέψει κανείς ποιος θα κερδίσει σε εθνικό επίπεδο.