Ράμα: Δύσκολα θα λειτουργήσουν τα ιταλικά κέντρα για παράτυπους μετανάστες στην Αλβανία
La Repubblica

Ράμα: Δύσκολα θα λειτουργήσουν τα ιταλικά κέντρα για παράτυπους μετανάστες στην Αλβανία

Σύμφωνα με άρθρο της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica στα Τίρανα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε συνομιλία του με απεσταλμένο της εφημερίδας της Ρώμης αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και υπογράμμισε:

«Το κέντρο (για παράτυπους μετανάστες σ.σ.) σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμο, δεν είναι αυτό το θέμα. Το πρόβλημα θα είναι να μπορέσει να λειτουργήσει, η δυσκολία θα οφείλεται στις διαδικασίες: πώς θα καταστεί δυνατό να φτάνουν και να φεύγουν τρεις χιλιάδες άνθρωποι, κάθε είκοσι οκτώ ημέρες, με την ιταλική γραφειοκρατία και τους ευρωπαϊκούς νόμους;»

Σύμφωνα με τη La Repubblica, o Ράμα προέβλεψε ότι «θα υπάρξουν ενστάσεις και πολιτικές διαμάχες και εξήγησε ότι στις δομές αυτές δεν θα ισχύουν οι αλβανικοί νόμοι».

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Αλβανίας αναφερόταν, εξηγεί ο Τύπος, στα δυο κλειστά κέντρα για αιτούντες άσυλο που η Ιταλία θέλει να δημιουργήσει στη βόρεια Αλβανία. Η ημερομηνία που αρχικά είχε οριστεί για την έναρξη λειτουργίας τους ήταν η 20η Μαΐου αλλά, προς το παρόν, δεν φαίνεται να έχουν ξεκινήσει καν τα έργα οικοδόμησής τους.

Πριν λίγο πάντως, σε ανάρτησή του στο «Χ», ο Αλβανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «του αποδόθηκαν λόγια τα οποία δεν είπε» και ότι «αν γύριζε εκατό φορές πίσω θα υπέγραφε ξανά, άλλες εκατό φορές, τη συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Ιταλία και με καμία άλλη χώρα». Ο Ράμα υπογράμμισε επίσης ότι «δεν πίστευε ότι θα μπορούσαν να τον σύρουν στο βάλτο της ιταλικής εσωτερικής πολιτικής διαμάχης».

Ο δημοσιογράφος της La Repubblica ο οποίος υπέγραψε το άρθρο με τις επίμαχες δηλώσεις, ανταπάντησε ότι «οι ακριβείς δηλώσεις και η έννοια της ιδιαίτερα ευχάριστης αυτής συνομιλίας περιέχονται πιστά στο συγκεκριμένο δημοσιογραφικό κομμάτι».

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του άρθρου σε ανάρτησή του στο «Χ», ο Αλβανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «του αποδόθηκαν λόγια τα οποία δεν είπε» και ότι «αν γύριζε εκατό φορές πίσω θα υπέγραφε ξανά, άλλες εκατό φορές, τη συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Ιταλία και με καμία άλλη χώρα».

Ο Ράμα υπογράμμισε επίσης ότι «δεν πίστευε ότι θα μπορούσαν να τον σύρουν στο βάλτο της ιταλικής εσωτερικής πολιτικής διαμάχης».

Διαβάστε Περισσότερα