Ψυχροπολεμικό κλίμα ΗΠΑ - Ρωσίας με φόντο τον Nord Stream 2

Ψυχροπολεμικό κλίμα ΗΠΑ - Ρωσίας με φόντο τον Nord Stream 2

Οι αρχικές φιλοφρονήσεις μεταξύ των δύο επικεφαλής ΗΠΑ και Ρωσίας δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία για το φλέγον ζήτημα της Ουκρανίας. Αντιθέτως, οι εντάσεις αυξήθηκαν, με τη Ρωσία να δείχνει ανυποχώρητη στις θέσεις της και τις Ηνωμένες Πολιτείες να συγκεκριμενοποιούν τις απειλές τους, δείχνοντας άμεσα τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream και εμπλέκοντας έμμεσα τη Γερμανία στο ζήτημα.

Το τετ-α-τετ των δύο ηγετών φαινόταν να προμήνυε κάποια μορφή αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, που παραπέμπει στις μεγάλες αναμετρήσεις του παρελθόντος. Η ατζέντα της συνάντησης άλλωστε είχε εμπλουτιστεί με άλλα θέματα όπως η στρατηγική ισορροπία και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν για παράδειγμα, που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μία κοινή θέση. Το ζήτημα της Ουκρανίας ωστόσο μονοπώλησε το ενδιαφέρον.

Αντί να μειωθεί η ένταση πάντως, το θερμόμετρο ανέβηκε τόσο από την απροθυμία της Ρωσίας να δώσει το οποιοδήποτε σημάδι πως επιθυμεί να αποκλιμακώσει την κατάσταση, όσο και από την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον να αποτρέψει μία πιθανή εισβολή της Ρωσίας με μη στρατιωτικά μέσα. Την ίδια μέρα της ψηφιακής συνάντησης μεταξύ Μπάιντεν-Πούτιν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν μάλιστα έδωσε εύσχημα σάρκα κι οστά στις αμερικανικές απειλές για κυρώσεις, αναφέροντας συγκεκριμένα τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέει ενεργειακά τη Ρωσία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Γερμανίας

Όταν ο Τζο Μπάιντεν στην αρχή της θητείας του είχε αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις στη ρωσογερμανική εταιρεία που κατασκευάζει τον αγωγό αερίου Nord Stream II είχε συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις στην Ευρώπη. Τότε, ο Λευκός Οίκος έκανε πίσω τελικά, και παρά το πολιτικό κόστος δεν προχώρησε τις κυρώσεις, παρά το πολιτικό κόστος στο εσωτερικό του. 

Αυτή τη στιγμή όμως, η σύνδεση μίας πιθανής εισβολής της Ουκρανίας με τον αγωγό φυσικού αερίου δείχνει τη στιβαρότητα που θέλει να εκπέμψει η Ουάσιγκτον. Ενδεχομένως ο Μπάιντεν να νιώθει πως το 2014 δεν είχαν γίνει αρκετά για να αποτραπεί η τότε ρωσική εισβολή στην Κριμαία και θεωρεί πως τώρα θα πρέπει να γίνει διαφορετικά. Η Ουάσιγκτον δηλώνει πως, καθώς δεν ρέει ακόμα φυσικό αέριο από τον αγωγό, ο Nord Stream 2 αποτελεί ένα ευαίσθητο σημείο πίεσης της Ρωσίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την πλευρά του επαναλαμβάνει πως θα ήταν εγκληματική αμηχανία να επιτρέψει την ένταξη, νομική ή και ουσιαστική, της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν πως θα στηρίξουν αμυντικά το Κίεβο, είναι σαφές πλέον πως δεν επιθυμούν στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία στην Ουκρανία. Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να στείλουν Αμερικάνους στρατιώτες στην Ευρώπη. Όταν ρωτήθηκε ο Σάλλιβαν, αναφέρθηκε στους συμμάχους των ΗΠΑ στη Βαλτική, τη Ρουμανία και την Πολωνία που θα «θέλουν να υπερασπιστούν τα εδάφη τους».

Άλλωστε η στρατιωτική υπεροπλία της Ρωσίας, εφ’ όσον αποφασίσει να την χρησιμοποιήσει είναι ξεκάθαρη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν τουλάχιστον να εκμεταλλευθούν την οικονομική τους ισχύ και να πείσουν τουλάχιστον τους ευρωπαίους συμμάχους στην άλλη όχθη του Ατλαντικού να στηρίξουν τη στάση τους στην Ουκρανία.