Πούτιν: Η Ρωσία δεν θέλει να «απορροφήσει» κανέναν
Από Λευκορωσία

Πούτιν: Η Ρωσία δεν θέλει να «απορροφήσει» κανέναν

Ο Ρώσος πρόεδρος από το Μινσκ διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία δεν θέλει να «απορροφήσει» κανέναν και ότι απροσδιόριστοι «εχθροί» θέλουν να σταματήσουν την ενσωμάτωση της Ρωσίας με τη Λευκορωσία, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ.

Ο Λουκασένκο, αποκαλώντας κάποια στιγμή τον Πούτιν «μεγαλύτερο αδερφό», επαίνεσε τη Ρωσία ως φίλο που «μας άπλωσε το χέρι», παρέχοντας στη Λευκορωσία πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε μειωμένες τιμές, ενώ σημείωσε πως «η Ρωσία μπορεί να τα καταφέρει χωρίς εμάς, αλλά δεν μπορούμε (να τα καταφέρουμε) χωρίς τη Ρωσία».

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στη Λευκορωσία ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «προτεραιότητα» της Ρωσίας την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας με τη χώρα λέγοντας ότι ο εμπορικός τζίρος μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να φτάσει το ρεκόρ των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2022.

Επίσης, εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συνεχίσει να βοηθά «το στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας» για να αναπτύξει πυρηνική ενέργεια. «Στον τομέα της ενέργειας, όπως σημειώσαμε με τον Λουκασένκο, η Ρωσία, εις βάρος της, ωστόσο συνεχίζει το πυρηνικό έργο», σημείωσε και τόνισε: 

«Κατασκευάζουμε έναν πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας. Το πρώτο μπλοκ λειτουργεί και αντικαθιστά περίπου 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου...».

Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών που είναι «στρατηγικοί εταίροι» και αντιστέκονται «αποτελεσματικά» στις δυτικές κυρώσεις μολονότι αδιευκρίνιστοι «εχθροί» ήθελαν να σταματήσουν την ολοκλήρωση της Ρωσίας με τη Λευκορωσία.

Πρόσθεσε ότι στις σημερινές «ουσιαστικές» συνομιλίες που είχε με τον Λουκασένκο, Μόσχα και Μινσκ συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς και κυρίως στον τομέα της άμυνας. Πρόκειται για «κοινά μέτρα για την εγγύηση της ασφάλειας» των δύο χωρών, την «αμοιβαία παράδοση όπλων» αλλά και την από κοινού κατασκευή οπλικών συστημάτων, συνέχισε.

Η Ρωσία θα συνεχίσει επίσης να εκπαιδεύει Λευκορώσους πιλότους για να πετούν τα λευκορωσικά αεροσκάφη σοβιετικής κατασκευής που είναι ικανά να φέρουν πυρηνικές βόμβες.

«Δοκιμάσαμε αυτά τα αεροσκάφη στη Ρωσία και τα προετοιμάζουν τώρα» είπε από την πλευρά του ο Λουκασένκο, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται για απειλή εναντίον κανενός».

Οι Λευκορώσοι «δεν μπορούν να προστατεύσουν μόνοι τους την ανεξαρτησία της Λευκορωσίας», χωρίς τη Ρωσία πρόσθεσε. «Και αν κανείς πιστεύει ότι μπορεί να μας χωρίσει σήμερα, να μας διαρρήξει, δεν θα τα καταφέρουν» είπε.

Ο Λευκορώσος ηγέτης πρότεινε μια στενότερη συνεργασία σε «στρατηγικούς τομείς που μπορούν να καθορίσουν το εγγύς μέλλον της Λευκορωσίας και της Ρωσίας», ενώ μετά το τέλος της συζήτησης με τον Πούτιν σημείωσε πως «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ως εκ τούτου, άνευ όρων προτεραιότητά μας είναι η επίλυση ευαίσθητων οικονομικών ζητημάτων, με ευημερία για τον πληθυσμό».

Ως προς τις σχέσεις των δυο χωρών με την ΕΕ διατύπωσε την ελπίδα «ότι σύντομα θα ακούσουν τη φωνή της λογικής και θα προχωρήσουμε σε μια εποικοδομητική συζήτηση για θέματα γενικής ασφάλειας και μελλοντικής παγκόσμιας τάξης». Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις απειλές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και ότι κατάφεραν να ξεπεράσουν τις αρνητικές συνέπειες των δυτικών κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τέλος, είπε ότι «η ενίσχυση των δεσμών Λευκορωσίας-Ρωσίας έχει γίνει μια φυσική απάντηση στη μεταβαλλόμενη κατάσταση στον κόσμο, στην οποία δοκιμαζόμαστε συνεχώς» και υπογράμμισε πως ορισμένες δυτικές χώρες «εξάντλησαν τις διαπραγματευτικές τους δυνατότητες» για ορισμένα ευαίσθητα ζητήματα.

Διαβάστε ακόμα:

Στο Μινσκ ο Πούτιν - Φόβοι για εμπλοκή της Λευκορωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία