Πούτιν: Σήμερα η απόφαση για το αν θα αναγνωριστούν οι περιοχές των αυτονομιστών στην Αν. Ουκρανία

Πούτιν: Σήμερα η απόφαση για το αν θα αναγνωριστούν οι περιοχές των αυτονομιστών στην Αν. Ουκρανία

Ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι σήμερα Δευτέρα θα ληφθεί η απόφαση για το ζήτημα της αναγνώρισης από τη Μόσχα των περιοχών που ελέγχουν ρωσόφωνοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, απαντώντας στο σχετικό αίτημα των τοπικών ηγετών.

Την  ίδια ώρα, ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν καλεί σε σύσκεψη την ομάδα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, προκειμένου να εξετάσουν τα νέα δεδομένα, ενώ το Κίεβο ζητά κατεπείγουσες συνομιλίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διπλωματικές επαφές

 

Στο διπλωματικό πεδίο, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε πως όλοι πρέπει τώρα να εστιάσουν στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, σημειώνοντας πως θα έχει συνομιλία αργότερα σήμερα με τον αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν. 

Στον αντίποδα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, ανέφερε ότι η Γερμανία θα έπρεπε να πιέσει την ουκρανική ηγεσία να υιοθετήσει πιο εποικοδομητική στάση.

Πρόσχημα πριν τη ρωσική «καταιγίδα»

 

Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται παράλληλα με την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και ενώ η Δύση κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι αναζητά πρόσχημα για να αναπτύξει περαιτέρω τη στρατιωτική της δύναμη και να προχωρήσει σε εισβολή. «Καταιγίδα» ρωσικής εισβολής συγκεντρώνεται στα ουκρανικά σύνορα, προειδοποίησαν, λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις Πούτιν, δυτικοί αξιωματούχοι. 

Στο ίδιο κλίμα, η βρετανίδια υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε πολύ πιθανή μία ρωσική εισβολή

Σοϊγκού: Πρέπει να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία τους

 

Η απόφαση στο ζήτημα της αναγνώρισης από τη Ρωσία της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» θα ληφθεί σήμερα, 21 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι πρέπει να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία των δύο αυτών δημοκρατιών.

Νωρίτερα, ο Βλ. Πούτιν είχε δηλώσει ότι είναι απαραίτητο να εξεταστεί η έκκληση των ηγετών των ρωσόφωνων αυτονομιστών, οι οποίοι κάλεσαν τη Μόσχα να αναγνωρίσει επίσημα τις περιοχές τους ως ανεξάρτητες.

Κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, ο Πούτιν υπογράμμισε επίσης πως θα αυξανόταν σημαντικά η απειλή για τη Ρωσία, αν η Ουκρανία εντασσόταν στο ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται πως οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές έχουν κηρύξει μονομερώς ήδη από το 2014 την «ανεξαρτησία» των επονομαζόμενων «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ωστόσο, η Μόσχα δεν έχει επισήμως αναγνωρίσει τις εν λόγω «δημοκρατίες» με τις οποίες ωστόσο διατηρεί στενούς δεσμούς.

Ψηφίσματα στη ρωσική Δούμα

 

Η ρωσική Δούμα (Κάτω Βουλή) έχει επίσης προωθήσει το τελευταίο διάστημα ψηφίσματα με τα οποία ζητά από τον Πούτιν να προχωρήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας των συγκεκριμένων περιοχών.

Αν ο ρώσος πρόεδρος προχωρήσει όντως σε μια τέτοια κίνηση, δεν θα μπορεί να επικαλείται τις συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες αναγνωρίζουν μεν μεγαλύτερη αυτονομία στις εν λόγω περιοχές, αλλά εντός των συνόρων της Ουκρανίας. 

Πρόσχημα για την αποστολή στρατού

 

Νωρίτερα, οι ηγέτες στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, ζήτησαν από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να τις αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες.

Η ικανοποίηση του αιτήματος των ανταρτών εκ μέρους του Πούτιν θα μπορούσε να αποτελέσει το πρόσχημα για να αποστείλει η Μόσχα στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο περιοχές, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για να τις προστατεύσει έναντι της Ουκρανίας.

Κλιμάκωση της έντασης

 

H συζήτηση για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών που ελέγχουν οι ρωσόφωνοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ανοίγει και πάλι σε μία περίοδο που αυξάνεται διαρκώς η ένταση στην περιοχή. 

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass ανέφερε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα ότι πέντε Ουκρανοί στρατιώτες έπεσαν νεκροί όταν προσπάθησαν να παραβιάσουν τα σύνορα στην περιοχή του Ροστόφ, πληροφορία ωστόσο την οποία διαψεύδει το Κίεβο.