O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφτεί την Τουρκία στις 12 Φεβρουαρίου για να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ένας Τούρκος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.
Η επίσκεψη του Πούτιν θα είναι η πρώτη του σε μέλος του ΝΑΤΟ μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Ως γνωστόν, υπάρχουν περιορισμοί στον Ρώσο πρόεδρο για τα ταξίδια του στο εξωτερικόι από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, όταν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του για φερόμενη απέλαση Ουκρανών παιδιών στη Ρωσία, ένα έγκλημα πολέμου. Η Ρωσία αρνήθηκε την κατηγορία και χαρακτήρισε την κίνηση εξωφρενική, αλλά είπε ότι ήταν νομικά άκυρη σε κάθε περίπτωση επειδή η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ.
Η Τουρκία δεν είναι ούτε αυτή συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης του ΔΠΔ, επομένως ο Πούτιν μπορεί να ταξιδέψει στην Τουρκία χωρίς να φοβάται ότι θα συλληφθεί βάσει του εντάλματος.
Η Τουρκία επιδίωξε να διατηρήσει καλές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Παρείχε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και εξέφρασε την υποστήριξή της για την εδαφική της ακεραιότητα, αλλά επίσης αντιτίθεται κατ' αρχήν στις κυρώσεις στη Ρωσία.
Η Άγκυρα επιδιώκει να πείσει τη Ρωσία να επιστρέψει στη λεγόμενη Πρωτοβουλία για τα σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας μετά την αποχώρηση της Μόσχας τον περασμένο Ιούλιο, τερματίζοντας ένα έτος προστατευόμενων εξαγωγών από ουκρανικά λιμάνια εν μέσω πολέμου. Ο Ερντογάν είπε ότι οι εναλλακτικές λύσεις στη συμφωνία δεν μπορούν να δώσουν μια μόνιμη λύση.
Στην Αίγυπτο ο Ερντογάν
Επίσης ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφθεί την Αίγυπτο στις 14 Φεβρουαρίου, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο Τούρκους αξιωματούχους. Θα είναι η πρώτη του επίσκεψη στην Αίγυπτο από το 2013.
Στη συνάντηση μεταξύ του Ερντογάν και του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αναμένεται να συζητηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και τα βήματα για τον τερματισμό του πολέμου, δήλωσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία τους επειδή η επίσκεψη δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.
Η ενίσχυση του εμπορίου και ο καθορισμός των ορίων θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι επίσης στην ατζέντα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Σημαντικό βήμα για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων έγινε πέρυσι τον Ιούλιο, όταν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών ανακοίνωσαν ότι οι διπλωματικές σχέσεις αναβαθμίστηκαν και πάλι στο επίπεδο του πρεσβευτή.