Πολίτες του Ράιχ: Οκτώ στελέχη της οργάνωσης έχουν προφυλακιστεί

Πολίτες του Ράιχ: Οκτώ στελέχη της οργάνωσης έχουν προφυλακιστεί

Την προφυλάκιση οκτώ, εκ των 25 συλληφθέντων της οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger), με κατηγορίες για κατάργηση της ισχύουσας κρατικής ελεύθερης δημοκρατικής τάξης στη Γερμανία, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας Πέτερ Φρανκ.

Μιλώντας στον Τύπο, ο κ. Φρανκ αναφέρθηκε σε μια «τρομοκρατική οργάνωση η οποία σχηματίστηκε γύρω από τον πρίγκιπα Ερρίκο 13ο και είχε τη μορφή συμβουλίου, δομημένου όπως ένας κυβερνητικός οργανισμός»., με ιδεολογική επίδραση από τις θεωρίες συνωμοσίας και την θεωρία QAnon.

Ηγετικά στελέχη της οργάνωσης είχαν ήδη προετοιμαστεί για την ανάληψη συγκεκριμένων θέσεων στο κράτος, επισήμανε ο Εισαγγελέας και πρόσθεσε ότι υπήρχαν σκέψεις ακόμη και για ένοπλη εισβολή στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η γερμανική αστυνομία εξάρθρωσε ένα συνονθύλευμα ιδεολογιών της γερμανικής ακροδεξιάς και της QAnon πρέσβευαν τα μέλη της οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ»(Reichsbuerger) που είχε ως σκοπό τη συνταγματική εκτροπή στη Γερμανία

Η εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας Verfassungsschutz έθεσε υπό παρακολούθηση το κίνημα Reichsbuerger το 2016, λίγο αφότου ένα από τα μέλη του σκότωσε έναν αστυνομικό κατά τη διάρκεια επιδρομής στο σπίτι του.

Η αστυνομική επιχείρηση είχε ξεκινήσει για την κατάσχεση των κυνηγετικών όπλων του, τα οποία οι αρχές έκριναν ότι δεν ήταν ικανός να κρατήσει ως μέλος της ομάδας.

Σήμερα, η Verfassungsschutz εκτιμά ότι η οργάνωση έχει περίπου 21.000 μέλη με περίπου 5% ή 1.150 από αυτούς να θεωρούνται ακροδεξιοί εξτρεμιστές. Μάλιστα, στην ετήσια έκθεση του 2021 για την οργάνωση αναφέρεται ότι περίπου 2.100 Reichsbuerger είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν βία για να επιτύχουν τους στόχους τους. 

Το κίνημα λειτουργεί κυρίως σε πολύ μικρές ομάδες και εικονικά δίκτυα, αλλά περιλαμβάνει επίσης άτομα χωρίς προσκόλληση σε καμία δομή, ανέφερε η Verfassungsschutz.

Τον τελευταίο καιρό, έχει τροφοδοτηθεί από έναν αυξανόμενο αριθμό διαδηλωτών κατά των μέτρων κατά της COVID που έχουν ενταχθεί στις τάξεις της. 

Οι πεποιθήσεις τους 

Τα μέλη του Reichsbuerger (Πολίτες του Ράιχ) δεν αναγνωρίζουν τη σύγχρονη Γερμανία ως νόμιμο κράτος. Μερικοί από αυτούς είναι αφοσιωμένοι στη γερμανική αυτοκρατορία, ενώ άλλοι είναι οπαδοί των ναζιστικών ιδεών και άλλοι πιστεύουν ότι η Γερμανία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό στρατιωτική κατοχή.

Είναι πεπεισμένοι ότι η Γερμανία κυβερνάται από ένα «Βαθύ Κράτος».

Πολλά μέλη απορρίπτουν τα γερμανικά διαβατήρια ως άκυρα και παρακωλύουν τις διοικητικές πράξεις, επιδιώκοντας την αντιπαράθεση με τις αρχές και μερικές φορές χρησιμοποιώντας βία, όπως ένας ύποπτος που έριξε με βαλλίστρα εναντίον της αστυνομίας που ετοιμαζόταν να ερευνήσει το σπίτι του το 2021.

Κάποιοι Reichsbuerger απαιτούν την ενθρόνιση του δισέγγονου του αυτοκράτορα Γουλιέλμου Β', που αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 1918 ως συνέπεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ως νέου Γερμανού αυτοκράτορα. Ο δισέγγονος δεν ήταν μεταξύ των κρατουμένων. 

Άλλα μέλη του Reichsbuerger υποστηρίζουν ότι η Γερμανία εξακολουθεί να είναι κατεχόμενη και υπό στρατιωτική κατοχή. Ο ηγέτης αυτού του τμήματος του κινήματος συνελήφθη το 2021 μετά την έκδοση «θανατικών ποινών» εναντίον πολιτικών και δημοσιογράφων στο Telegram, ανέφερε η Verfassungsschutz.

Δράση

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γερμανίας απομάκρυνε έναν δημόσιο υπάλληλο από τα καθήκοντά του το 2021, επειδή ήταν μέρος του κινήματος Reichsbuerger, με το επιχείρημα ότι παραβίαζε την υποχρέωση να τηρεί το γερμανικό σύνταγμα.

Ο άνδρας είχε κάνει αίτηση για διαβατήριο, ονομάζοντας το κράτος γέννησής του ως «Βασίλειο της Βαυαρίας» και αναφερόμενος σε νόμο του 1913 για την ιθαγένεια, σύμφωνα με την έκθεση Verfassungsschutz.

Υπήρξαν επίσης προσπάθειες από μέλη της Reichsbuerger να οργανώσουν εναλλακτικά σχολικά μαθήματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα κατά της COVID στα σχολεία, με στόχο τη χρήση σχολικών βιβλίων που χρονολογούνται από τη Γερμανική Αυτοκρατορία.

Το 2020, μέλη της Reichsbuerger ήταν επίσης μεταξύ των πολλών εκατοντάδων διαδηλωτών που κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά των μέτρων για την COVID, έσπασαν τα φράγματα της αστυνομίας μπροστά από το κτίριο της Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, όπου στεγάζεται το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο,  με τους αστυνομικούς να καταφέρνουν να τους σταματήσουν μόνο αφού έφτασαν στα σκαλιά που οδηγούν στην είσοδο. 

Το σχέδιο για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η οργάνωση σχεδίαζε ήδη από τον Νοέμβριο του 2021 ένοπλη επίθεση στην Bundestag και συλλήψεις πολιτικών, με στόχο να προκληθεί εκτεταμένη αναταραχή στη χώρα και τελικά «ανατροπή» του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα της Εισαγγελίας, τα μέλη της οργάνωσης συνδέονται με «βαθιά απόρριψη των κρατικών θεσμών και της δημοκρατίας στη Γερμανία, γι' αυτό και σχεδίαζαν βίαιη αλλαγή του συστήματος. Γνωρίζουν ότι ενδεχομένως να υπάρξουν νεκροί, αλλά αποδέχονται αυτό το σενάριο ως ενδιάμεσο βήμα για την επίτευξη των στόχων τους».

Οι αρχές ωστόσο πρέπει ακόμη να διευκρινίσουν αν οι «Πολίτες του Ράιχ» προετοίμαζαν πράγματι μια «εξαιρετικά προδοτική ενέργεια», επισημαίνεται στο πόρισμα. Η ομάδα πάντως θεωρείται ότι προσπαθούσε να δημιουργήσει έναν «σκιώδη» στρατό σαν πολιτοφυλακή σε διάφορα σημεία της χώρας, προκειμένου να προωθήσει το σχέδιό της.

Σε εξέλιξη βρισκόταν και μεγάλη επιχείρηση συγκέντρωσης όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, ενώ πραγματοποιούνταν ασκήσεις σκοποβολής για τα μέλη. Οι αρχές ασφαλείας κάνουν επίσης λόγο για ένα «ασυνήθιστα μεγάλο» χρηματικό ποσό που είχε στην κατοχή της η οργάνωση.

Επικεφαλής της νέας κυβέρνησης επρόκειτο να τοποθετηθεί ο πρίγκιπας Ερρίκος 13ος, ο οποίος θα επεδίωκε να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία. Είχε ήδη μάλιστα επικοινωνήσει με τις ρωσικές αρχές, μέσω της συντρόφου του, της Βιτάλια Μπ., 39 ετών, αλλά δεν υπάρχουν ως τώρα στοιχεία ότι η ρωσική πλευρά είχε ανταποκριθεί.

Το Κρεμλίνο δήλωσε  σήμερα ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα ρωσικής ανάμειξης στη συνωμοσία. 

«Αυτό φαίνεται να είναι ένα γερμανικό εσωτερικό πρόβλημα», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ. «Δεν μπορεί να τεθεί θέμα ρωσικής παρέμβασης».

Οπλοκατοχή

Σε μια χώρα όπου η ιδιωτική κατοχή πυροβόλων όπλων είναι σπάνια, οι αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα για τη συγγένεια των όπλων των μελών του Reichsbuerger και έχουν προσπαθήσει να τους απαγορεύσουν την οπλοφορία. 

Τουλάχιστον 1.050 από αυτούς έχασαν τα όπλα τους με αυτόν τον τρόπο μέχρι τα τέλη του 2021, σύμφωνα με το Verfassungsschutz, ενώ τουλάχιστον άλλοι 500 πιστεύεται ότι εξακολουθούν να κατέχουν άδειες όπλων.

Διαβάστε επίσης: Σύλληψη μέλους της γερμανικής εξτρεμιστικής οργάνωσης και στην Ιταλία