Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις και σειρήνες στο Κίεβο κατά την επίσκεψη των Αφρικανών ηγετών
AP Photo/Efrem Lukatsky
AP Photo/Efrem Lukatsky

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις και σειρήνες στο Κίεβο κατά την επίσκεψη των Αφρικανών ηγετών

Τουλάχιστον δύο εκρήξεις συγκλόνισαν το Κίεβο την Παρασκευή ενώ ήχησαν και σειρήνες αεροπορικών επιδρομών καθώς Αφρικανοί ηγέτες επισκέπτονται την ουκρανική ηγεσία στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας για ειρήνευση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η αφρικανική αντιπροσωπεία, η οποία περιλαμβάνει ηγέτες από τη Νότια Αφρική, τη Σενεγάλη, τις Κομόρες και την Αίγυπτο, αναμενόταν να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στη συνέχεια να έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη το Σάββατο.

Μάρτυρας του Reuters στο κέντρο του Κιέβου δήλωσε ότι άκουσε δύο εκρήξεις. Ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο ανέφερε επίσης εκρήξεις στην κεντρική περιοχή Ποντίλ και προειδοποίησε ότι περισσότεροι πύραυλοι κατευθύνονται προς την πρωτεύουσα.

Ένας άλλος ανταποκριτής του Reuters στην πρωτεύουσα είδε στον αέρα το ίχνος καπνού από δύο πυραύλους, αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο το αν οι πύραυλοι αυτοί εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία ή από την ουκρανική αεράμυνα.

Τηλεοπτικό συνεργείο του Reuters είδε τους Αφρικανούς ηγέτες να φθάνουν στο Κίεβο με αυτοκινητοπομπή και να μπαίνουν σε ένα ξενοδοχείο για να χρησιμοποιήσουν το καταφύγιο αεράμυνας.

Οι Αφρικανοί ηγέτες ξεκίνησαν την επίσκεψή τους με ένα ταξίδι στην Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο, η οποία είναι ένα από τα πολλά μέρη όπου η Ουκρανία λέει ότι τα ρωσικά στρατεύματα διέπραξαν εγκλήματα πολέμου.

Η αφρικανική ειρηνευτική αποστολή, στην οποία συμμετέχουν ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόζα και ο πρόεδρος της Σενάγκας Μάκι Σαλ, θα μπορούσε να προτείνει μια σειρά από «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» κατά τη διάρκεια των αρχικών προσπαθειών διαμεσολάβησης, σύμφωνα με ένα σχέδιο εγγράφου που ήρθε εις γνώσιν του Reuters.

Το έγγραφο αναφέρει ότι στόχος της αποστολής είναι «να προωθήσει τη σημασία της ειρήνης και να ενθαρρύνει τα μέρη να συμφωνήσουν σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων υπό την καθοδήγηση της διπλωματίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, την απομάκρυνση των τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Λευκορωσία, την αναστολή της εκτέλεσης του εντάλματος σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου με στόχο τον Πούτιν αλλά και την ελάφρυνση των κυρώσεων.

Επίσης, «θα μπορούσε να ακολουθήσει μια συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών, η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης», αναφέρεται στο έγγραφο.