Πεσκόφ: Ανοιχτός ο Πούτιν για ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο θέλουν οι ΗΠΑ
Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP
Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP

Πεσκόφ: Ανοιχτός ο Πούτιν για ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο θέλουν οι ΗΠΑ

Στο καθήκον της Ρωσίας είναι να κερδίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αναφέρθηκε την Τετάρτη (30/04) ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Συγκεκριμένα, ο Πεσκόφ τόνισε ότι «όλες οι αποφάσεις του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν είναι σωστές», προσθέτοντας ότι «το καθήκον μας είναι να είμαστε οι νικητές».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου πρέπει να γίνει με την Ουκρανία και όχι με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Επίσης, σημείωσε ότι η Ρωσία είναι σε ετοιμότητα για απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει απάντηση από το Κίεβο για αυτό.

Μάλιστα, ο Πεσκόφ επεσήμανε ότι η σύγκρουση με την Ουκρανία είναι πολύπλοκη για να λυθεί άμεσα, όπως επιθυμεί η Ουάσινγκτον, και ότι η Ρωσία πρέπει να πετύχει τους στόχους της, ενώ το προτιμότερο είναι να τους πετύχει με «ειρηνικό τρόπο».

Στη συνέχεια, ο Πεσκόφ, όπως αναμεταδίδει το Reuters, σημείωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «ανοιχτός» στις διπλωματικές προσπάθειες και τόνισε ότι «έχουμε όλους τους απαραίτητους διαύλους επικοινωνίας για επαφές με τις ΗΠΑ».

Πρόσθεσε δε ότι «δουλεύουμε επίμονα με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το Ουκρανικό».

Ζελένσκι: Να μην χαριστεί κανένα έδαφος στον Πούτιν

Ταυτόχρονα, να μην «χαριστεί» κανένα έδαφος στον Βλαντίμιρ Πούτιν με στόχο τον τερματισμό του πολέμου. Αυτό ζήτησε την Τρίτη ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς η Ουάσινγκτον φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αναγνώρισης της ρωσικής κυριαρχίας ουκρανικών περιοχών που κατέλαβε η Μόσχα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, προτάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ για την ειρηνευτική διευθέτηση του πολέμου περιλαμβάνουν αναγνώριση de jure από τις ΗΠΑ του ελέγχου της Ρωσίας στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο την οποία κατέλαβε και προσάρτησε η Μόσχα το 2014, συν την de facto αναγνώριση σε περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν οι δυνάμεις της Μόσχας.

«Όλοι θέλουμε αυτός ο πόλεμος να τελειώσει με δίκαιο τρόπο, χωρίς δώρα στον Πούτιν, και ειδικά όχι εδάφη», δήλωσε ο Ζελένσκι σε μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής.