Παρίσι: Έρευνες σε τράπεζες που θεωρούνται ύποπτες για φοροδιαφυγή
Shutterstock
Shutterstock

Παρίσι: Έρευνες σε τράπεζες που θεωρούνται ύποπτες για φοροδιαφυγή

Έρευνες στις τράπεζες Société Générale, BNP Paribas, Exane (θυγατρική της BNP), Natixis και HSBC, που θεωρούνται ύποπτες για φοροδιαφυγή, στην περιοχή του Παρισιού  θα πραγματοποιηθούν από Γάλλους δικαστές και ανακριτές, όπως έκανε γνωστό η γαλλική Εθνική Οικονομική Εισαγγελία, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες της εφημερίδας Le Monde.

Η φοροδιαφυγή σχετίζεται με το λεγόμενο σύστημα «CumCum», ένα φορολογικό καθεστώς για τα μερίσματα. Όπως διευκρινίζεται, η αποκαλούμενη στη χρηματοοικονομική ορολογία πρακτική «CumCum» συνίσταται στη διαφυγή του φόρου επί των μερισμάτων τον οποίο πρέπει να καταβάλλουν οι ξένοι κάτοχοι μετοχών εισηγμένων γαλλικών εταιρειών.

Ειδικότερα, οι κάτοχοι μετοχών εμπιστεύονται τους τίτλους τους σε μια τράπεζα όταν εισπράττεται ο φόρος, αποφεύγοντας έτσι τη φορολόγηση. Η πρακτική αυτή έγινε γνωστή το 2018, όταν μια ομάδα 16 μέσων ενημέρωσης την αποκάλυψε μέσω των «Αρχείων CumEx».

Οι έφοδοι προστίθενται στο περαιτέρω αρνητικό κλίμα γύρω από τον τραπεζικό κλάδο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, όπου οι επενδυτές έχουν πληγεί από την έκτακτη διάσωση της Credit Suisse Group AG και την κατάσχεση από τις ρυθμιστικές αρχές της Silicon Valley Bank. 

Η SocGen υποχώρησε έως και 2,4% πριν περιορίσει τα κέρδη της και διαπραγματευόταν με πτώση 1% στη 1:03 μ.μ. στο Παρίσι. Η BNP ήταν 0,5% χαμηλότερα και η HSBC υποχώρησε περίπου 0,2% στο Λονδίνο.

Η έρευνα των γαλλικών αρχών

Στη γαλλική έρευνα, η οποία σύμφωνα με τον εισαγγελέα προετοιμάζεται εδώ και μήνες, συμμετέχουν 16 τοπικοί δικαστές, περισσότεροι από 150 ερευνητές και 6 εισαγγελείς από την Κολωνία. Η αποφυγή καταβολής φόρων επί των μερισμάτων στη Γερμανία αποτελεί ένα διαρκές σκάνδαλο στη χώρα αυτή εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Ένα παρόμοιο σύστημα, γνωστό ως Cum-Ex, επέτρεπε στους σορτάκηδες και στον πραγματικό κάτοχο των μετοχών να διεκδικήσουν όλοι μαζί φορολογικές πιστώσεις για ένα μέρισμα που καταβλήθηκε μόνο μία φορά. 

Ένας έμπορος σε μια γερμανική δίκη για το Cum-Ex το 2019 δήλωσε στο δικαστήριο ότι το Cum-Ex ήταν πέντε έως έξι φορές πιο κερδοφόρο από το Cum-Cum. Ωστόσο, η Cum-Cum ήταν πολύ πιο διαδεδομένη, ιδίως στις διατραπεζικές συναλλαγές, καθώς οι νομικοί κίνδυνοι θεωρούνταν πολύ χαμηλότεροι.

Το σύστημα Cum-Cum εφαρμόστηκε ευρέως επειδή θεωρήθηκε ότι δεν δημιουργούσε νομικά ζητήματα με τον ίδιο τρόπο που δημιουργούσε η Cum-Ex. Αυτή η μακροχρόνια έρευνα έχει σαρώσει χιλιάδες πιθανούς υπόπτους σε ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα και έχει δει σχεδόν όλες τις μεγάλες διεθνείς τράπεζες να κάνουν έφοδο στη Γερμανία. Έχει δημιουργήσει αστικές και ποινικές υποθέσεις στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία.

Ο Γάλλος εισαγγελέας κάλεσε επίσης όποιον επιθυμεί να δώσει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τη γαλλική έρευνα να προσέλθει.