Την πρώτη του επίσημη ακρόαση πραγματοποίησε ο Πάπας Λέων ΙΔ’, ο οποίος διαδέχθηκε τον εκλιπόντα Πάπα Φραγκίσκο, παρουσιάζοντας το όραμά του για το μέλλον της Καθολικής Εκκλησίας και υπογραμμίζοντας τον ρόλο της απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής.
Κεντρικό σημείο των δηλώσεών του αποτέλεσε η Τεχνητή Νοημοσύνη, την οποία χαρακτήρισε ως «μία από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης και της εργασίας». Όπως ανέφερε, πρόκειται για μια νέα «βιομηχανική επανάσταση» που απαιτεί ηθική καθοδήγηση.
Ο Λέων ΙΔ’ δεσμεύτηκε να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του, ιδίως ως προς την ενίσχυση της κοινωνικής παρουσίας της Εκκλησίας, της συμπερίληψης και της φροντίδας για τους περιθωριοποιημένους. Αναφορικά με την επιλογή του ονόματός του, εξήγησε πως εμπνέεται από τον Πάπα Λέοντα ΙΓ’, θεμελιωτή της σύγχρονης καθολικής κοινωνικής διδασκαλίας, γνωστό για την εγκύκλιο Rerum Novarum του 1891 για τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Ο νέος Ποντίφικας τόνισε πως, όπως τότε η Εκκλησία ανταποκρίθηκε στην πρόκληση της βιομηχανικής εποχής, έτσι και σήμερα οφείλει να τοποθετηθεί απέναντι στις κοινωνικές και ηθικές διαστάσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο Φραγκίσκος, υπενθύμισε ο νέος Πάπας, είχε ταχθεί υπέρ της διεθνούς ρύθμισης της Τεχνητής Νοημοσύνης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να υποκατασταθούν οι ανθρώπινες αποφάσεις από αλγορίθμους. Στο ειρηνευτικό του μήνυμα για το 2024, είχε καλέσει για συνθήκη που θα εξασφαλίζει ότι η τεχνολογία αυτή θα αναπτύσσεται με πυξίδα την ηθική, τη συμπόνια και τον σεβασμό προς την ανθρώπινη ζωή.
Με πληροφορίες από το AP

Vatican Media via AP
Vatican Media via AP