Αφού απέκρουσαν επιθέσεις κατά τη διάρκεια της τριήμερης εκεχειρίας που κήρυξε η Ρωσία το Σαββατοκύριακο (10-11/05), ορισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες που πολεμούν κοντά στη γραμμή του μετώπου είχαν μια συμβουλή για τον πρόεδρό τους, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι: μην μιλήσετε με τη Μόσχα μέχρι να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα.
Τα παραπάνω αναφέρει το Reuters και σημειώνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, πρότεινε απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία λίγο περισσότερο από μία ώρα μετά τη λήξη της εκεχειρίας – κάτι που ο Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι δυνατό, αλλά μόνο αφού η Μόσχα συμφωνήσει σε μια άνευ όρων 30ήμερη εκεχειρία από τη Δευτέρα.
Προετοιμάζοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να παρατηρήσουν τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων καθώς έληγε η εκεχειρία, ο διοικητής μιας μονάδας μη επανδρωμένων αεροσκαφών της εθνικής φρουράς της Ουκρανίας, που φέρει το όνομα Τσέπα, δήλωσε στο Reuters ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μόνο με την πλήρη αποχώρηση της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας, όταν η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1991.
«Ως στρατιώτης και πολίτης της Ουκρανίας πιστεύω ότι πριν καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να επιστρέψουμε στα σύνορα του 1991. Αυτό είναι. Πλήρης απόσυρση όλων των στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας. Μετά, όταν μπορέσουμε να μιλήσουμε. Ό,τι κι αν σκέφτεται (ο Πούτιν), να πάρει ορισμένες περιοχές ή να διαιρέσει εδάφη, κανείς δεν του έχει δώσει το δικαίωμα να το κάνει«, σημείωσε ο Τσέπα, τις απόψεις του οποίου επανέλαβαν κι άλλοι στη μονάδα.
Η Ρωσία κατέχει σχεδόν το ένα πέμπτο του ουκρανικού εδάφους και έχει επανειλημμένα πει ότι το Κίεβο πρέπει να αναγνωρίσει την «πραγματικότητα επί του εδάφους». Ο Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι τουλάχιστον ένα μέρος των κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας θα πρέπει να ανακαταληφθεί μέσω της διπλωματίας. Αλλά το Κίεβο δεν μπορεί να αναγνωρίσει νομικά τον ρωσικό έλεγχο σε οποιοδήποτε ουκρανικό έδαφος λόγω του Συντάγματος.
Ζελένσκι: Οποιαδήποτε συζήτηση για το έδαφος μπορεί να γίνει μόνο μετά την κατάπαυση του πυρός
Από πλευράς του, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για το έδαφος μπορεί να γίνει μόνο μετά την κατάπαυση του πυρός.
Όσο για τον Πούτιν, διεμήνυσε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα κάνει την πρότασή του για συνομιλίες, οι οποίες, όπως είπε, θα πρέπει να βασίζονται σε ένα σχέδιο συμφωνίας που θα διαπραγματευτεί το 2022, σύμφωνα με το οποίο η Ουκρανία θα συμφωνήσει σε μόνιμη ουδετερότητα.
Αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με το σύνταγμα της Ουκρανίας, το οποίο τροποποιήθηκε το 2019 για να συμπεριλάβει τον στόχο της «πλήρους ένταξης» στο ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο (10/05), ο Ζελένσκι έλαβε μια ένδειξη υποστήριξης από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, όταν οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας υποστήριξαν μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός που θα έχει ισχύ από τη Δευτέρα.
Ο Τσέπα δήλωσε ότι επιθυμεί επίσης διαπραγματεύσεις, αλλά φοβάται ότι αυτές δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ.
«Ναι, χρειαζόμαστε διαπραγματεύσεις. Αλλά αυτός (ο Πούτιν) φοβάται τις συνομιλίες», δήλωσε ο Τσέπα, προσθέτοντας ότι η ταξιαρχία του δεν είδε καμία ένδειξη για κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
«Δεν είδαμε καμία κατάπαυση του πυρός, υπήρχαν συνεχείς επιθέσεις από οβιδοβόλα, εκτοξευτές ρουκετών, τα χρησιμοποίησαν όλα. Δεν έχουμε βιώσει καμία κατάπαυση του πυρός».
Οι ρωσικές κινήσεις συνεχίστηκαν και την Κυριακή, μετά τη λήξη της εκεχειρίας που κήρυξε η Ρωσία τα μεσάνυχτα (2100 GMT), όταν τα αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από ένα κοντινό χωριό.
«Υπάρχει μεγάλη κίνηση εκεί στρατιωτικών και πολιτικών οχημάτων», δήλωσε ο Τσέπα και συμπλήρωσε: «είναι ενδιαφέρον ότι τόσο κοντά στη γραμμή επαφής υπάρχει ένα πολιτικό αυτοκίνητο. Δεν έχει υποστεί ζημιές, να το θυμάστε. Πρέπει να το χρησιμοποιούν καλά».