Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί και 28 τραυματίες από ρωσική πυραυλική επίθεση στην Οδησσό (vid)
(Head of the Odesa Regional Military Administration Oleh Kiper via AP)
(Head of the Odesa Regional Military Administration Oleh Kiper via AP)

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί και 28 τραυματίες από ρωσική πυραυλική επίθεση στην Οδησσό (vid)

Τέσσερις νεκροί και 28 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός ρωσικής πυραυλικής επίθεσης στην Οδησσό της νότιας Ουκρανίας.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης Όλεχ Κίπερ στο Telegram δήλωσε ότι τέσσερις από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και λαμβάνουν επείγουσα θεραπεία.

Τόνισε δε ότι μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται δύο παιδιά και μια έγκυος γυναίκα.

Εικόνες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν ένα περίτεχνο κτίριο κοντά στην παραλία να φλέγεται και καπνό να υψώνεται προς τον ουρανό. 

Βιντεοσκοπημένο υλικό, το οποίο δεν μπορούσε να επαληθευτεί άμεσα, δείχνει ανθρώπους να δέχονται περίθαλψη στο δρόμο δίπλα σε λίμνες αίματος.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Suspilne δήλωσε ότι η οροφή του κτιρίου, που περιγράφεται ως νομική ακαδημία, είχε σχεδόν καταστραφεί, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της ακαδημίας, ένας εξέχων πρώην βουλευτής, ο Σερχίι Κιβάλοφ, ήταν μεταξύ των τραυματιών.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού Ντμίτρο Πλέτεντσουκ, σε ανάρτηση σε στρατιωτικό κανάλι Telegram, δήλωσε ότι το πλήγμα πραγματοποιήθηκε από βαλλιστικό πύραυλο Iskander-M με κεφαλή διασποράς και αυτοί οι πύραυλοι είναι πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν.

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία είχε ανακοινώσει μια πιο δύσκολη απειλή για βαλλιστικούς πυραύλους πριν από την επίθεση.

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας δήλωσε την Κυριακή ότι τα στρατεύματά του έχουν αποσυρθεί από τρία χωριά στα ανατολικά, όπου οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε επίθεση και καταλαμβάνουν σταδιακά έδαφος.

Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί τώρα να επωφεληθεί από μια κατάσταση όταν περιμένουμε για προμήθειες από τους εταίρους μας... και αυτό είναι ακριβώς γιατί η ταχύτητα των παραδόσεων μέσων σταθεροποίηση το μέτωπο», δήλωσε ο Zελένσκι.

«Η Ρωσία προετοιμάζεται για επιθετικές ενέργειες».

Ο Ουκρανός ηγέτης έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει μια μεγάλη επιθετική ώθηση στα τέλη Μαΐου ή τον Ιούνιο.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «δεν είναι πολύ αργά για να επικρατήσει η Ουκρανία.»

«Αλλά γι' αυτό είναι τόσο επείγον οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να κάνουν τώρα πραγματικά αυτό που είχαμε υποσχεθεί και να μετατρέψουμε αυτές τις δεσμεύσεις σε πραγματικές παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών, και είμαι πλέον βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί τώρα», κατέληξε.