Το Όσλο επιθεωρεί υποθαλάσσιο αγωγό μετά τις εκρήξεις στον Nord Stream
AP
AP

Το Όσλο επιθεωρεί υποθαλάσσιο αγωγό μετά τις εκρήξεις στον Nord Stream

Η Νορβηγία ανέπτυξε ειδικό σκάφος για την επιθεώρηση υποθαλάσσιου αγωγού αερίου προς τη Γερμανία λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια ύστερα από το καταγγελλόμενο σαμποτάζ τον περασμένο μήνα σε δύο αγωγούς Nord Stream μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, σύμφωνα με πηγές και δεδομένα ναυσιπλοΐας.

Η Νορβηγία, ο μεγαλύτερος πάροχος αερίου της Ευρώπης, έθεσε την περασμένη εβδομάδα τον ενεργειακό της τομέα σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, αναπτύσσονται τις ναυτικές και εναέριες δυνάμεις της για να περιπολούν υπεράκτιες υποδομές και τοποθετώντας στρατιώτες σε εργοστάσια επεξεργασίας αερίου μετά τις εκρήξεις στον Nord Stream στις 26 Σεπτεμβρίου.

Το Havila Subsea, ένα σκάφος πετρελαϊκών υπηρεσιών που είναι εξοπλισμένο με τηλεχειριζόμενα υποθαλάσσια σκάφη, αναπτύχθηκε στις 5 Οκτωβρίου για να επιθεωρήσει τον αγωγό Europipe II που ξεκινά από το εργοστάσιο αερίου Kaarstoe στη Νορβηγία και φθάνει έως το Ντόρνουμ της Γερμανίας, σύμφωνα με στοιχεία από την πλατφόρμα δεδομένων ναυσιπλοΐας Refinitiv.

Ο Γιοστάιν Αλεντάλ, διευθύνων σύμβουλος της Reach Subsea, που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του Havila Subsea, δήλωσε στο Reuters ότι η εντολή για την επιθεώρηση δόθηκε από την Equinor, που διενεργεί επιθεωρήσεις στον αγωγό για λογαριασμό της Gassco, της εταιρίας διαχείρισης του υπεράκτιου συστήματος αερίου.

Ο Europipe II είναι πιθανόν ο σημαντικότερος νορβηγικός αγωγός, δήλωσε ο Τορ Ίβαρ Στρέμεν, λέκτορας στη Βασιλική Ναυτική Ακαδημία της Νορβηγίας. «Μια σημαντική διατάραξη στη ροή αερίου προς τη Γερμανία θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικές πιέσεις που θα αλλάξουν τη δυναμική της εν εξελίξει αντιπαράθεσης με τη Ρωσία», δήλωσε ο Στρέμεν.

Πηγή του κλάδου δήλωσε στο Reuters ότι η Νορβηγία επιθεωρεί κρίσιμης σημασίας υποδομές πετρελαίου και αερίου, όπως αγωγοί, για πιθανούς εκρηκτικούς μηχανισμούς ή απόπειρες σαμποτάζ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ