Όπλα, μπαλάσκες και φύγανε για το μέτωπο του... Καναδά!

Όπλα, μπαλάσκες και φύγανε για το μέτωπο του... Καναδά!

Tου Γιώργου Παυλόπουλου

Η Άνγκελα Μέρκελ προετοίμασε τα μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου ότι αναμένει ένα κάθε άλλο παρά ήρεμο διήμερο στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G7, που διεξάγεται την Παρασκευή και το Σάββατο σε μια κατά τα άλλα ειδυλλιακή τοποθεσία, στο Σαρλεβουά του Καναδά. Κανείς από τους συμμετέχοντες, βεβαίως, δεν περίμενε τη Γερμανίδα καγκελάριο για να συνειδητοποιήσει τις δυσκολίες που θα συναντήσει πίσω από τις συνήθεις χαμογελαστές οικογενειακές φωτογραφίες και τις χαλαρές βόλτες στην εξοχή – που ούτως ή άλλως δεν πείθουν πλέον κανέναν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, για παράδειγμα, αναμένει να δει ποια θα είναι η συνέχεια της σφοδρής επίθεσης που φαίνεται πως δέχθηκε κατά τη «φρικτή» τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ντόναλντ Τραμπ, η οποία τον ανάγκασε να παραδεχτεί δημοσίως ότι είναι καλύτερο για όλους να μην ξέρουν τι ειπώθηκε στη διάρκειά της – παραπέμποντας μάλιστα στα… λουκάνικα, που όπως είπε είναι καλό να μην γνωρίζουν όσοι τα τρώνε πώς παρασκευάζονται… Ο Τζουζέπε Κόντε, από την πλευρά του, χωρίς προηγούμενη πολιτική εμπειρία και με παρουσία περίπου μίας εβδομάδας στη θέση του πρωθυπουργού της Ιταλίας, θα βρεθεί για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι με τα μεγαθήρια της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομίας – ενώ θα έχει και το πρώτο του «καυτό» τετ-α-τετ με την Μέρκελ και τον Μακρόν, που είναι φανερό ότι (ειδικά η πρώτη) δεν τον καλοβλέπουν.

Όσο για τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αναμφίβολα προετοιμαστεί για να βρεθεί αντιμέτωπος με τα πυρά των υπόλοιπων παρευρισκομένων. Όλων εκείνων, δηλαδή, που ενώ νόμιζαν πως είναι εταίροι και σύμμαχοι των ΗΠΑ, είδαν ξαφνικά την υπερδύναμη να τους βάζει στο στόχαστρό της, με δασμούς και απειλές.

«Ο πλανήτης είναι στις φλόγες. Όπου κι αν κοιτάξει κανείς θα δει συγκρούσεις», δήλωσε ανήσυχος ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας και γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος κυριολεκτικά πέρασε… γενεές δεκατέσσερις τον Τραμπ, κατηγορώντας τον ότι με τον απομονωτισμό του στρώνει τον δρόμο σε αυταρχικά καθεστώτα και τους ηγέτες τους, όπως είναι η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ και η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το σίγουρο είναι ότι αφού οι 7 πλουσιότερες και πιο ανεπτυγμένες χώρες του παραδοσιακού καπιταλισμού έβγαλαν το μένος τους κατά της Ρωσίας, την οποία απέβαλαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά και την Κίνα, που αρνούνται να τη δεχτούν στους κόλπους τους παρά το ότι είναι μακράν η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, τώρα έχουν στρέψει τα μαχαίρια η μία στην άλλη και έχουν αρχίσει να τρώνε τις… σάρκες τους.

«Πρώτα η Αμερική», δηλώνει ο Τραμπ, προκαλώντας την Μέρκελ να δηλώσει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πλέον με τις πολυμερείς συμφωνίες και την τήρησή τους. Μόνο που και η ίδια γνωρίζει πολύ καλά ότι η γραμμή που εφάρμοσε όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης στην Ευρώπη βασιζόταν, όσο κι αν ποτέ δεν το παραδέχτηκε δημοσίως, στην αρχή «πρώτα η Γερμανία». Έτσι, κανείς δεν θα πρέπει τώρα να απορεί που η νέα ιταλική κυβέρνηση προβάλει το σύνθημα «πρώτα η Ιταλία», όπως δήλωσε ευθαρσώς ο ισχυρός της άνδρας, Ματέο Σαλβίνι. Ούτε προκαλεί απορία ο δρόμος εξόδου από την ΕΕ που ακολουθεί το Λονδίνο, επιλέγοντας το Brexit και το «πρώτα η Βρετανία».

Αυτό το «πρώτα εμείς και οι άλλοι κόψτε τον λαιμό σας» είναι το μεγάλο πρόβλημα της εποχής, άλλωστε, που παραπέμπει σε άλλες περιόδους της ιστορίας, πονεμένες και ματωμένες για την ανθρωπότητα. Θα το συνειδητοποιήσουν, άραγε, οι ηγέτες της G7; Δύσκολο…