Όπλα από Ν. Κορέα στο Κίεβο υπό το βλέμμα της Κίνας
AP / Lee Jin-man
AP / Lee Jin-man

Όπλα από Ν. Κορέα στο Κίεβο υπό το βλέμμα της Κίνας

Η επίσκεψη του Γενς Στόλτενμπεργκ στη Σεούλ ανέδειξε μία άλλη διάσταση της στρατηγικής της Δύσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, για τον πόλεμο της Ουκρανίας. Η διεύρυνση της υποστήριξης ανά τον κόσμο αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής. 

Η παρότρυνση του Στόλτενμπεργκ για την αύξηση της κορεάτικης στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία είχε περισσότερη συμβολική παρά ουσιαστική σημασία. Η βασική ενίσχυση για την αντίσταση του Κιέβου απέναντι στη ρωσική εισβολή θα προέλθει μάλλον από την Ευρώπη παρά την Ασία. Ωστόσο, η διατήρηση της δυτικής επιρροής στην Ασία και η στροφή προς τον δυτικό άξονα έχει τη δική του σημασία.

Αρχικά, η παρουσία ενός υψηλόβαθμου παράγοντα της δυτικής συμμαχίας στην Κορέα ήθελε να στείλει ένα μήνυμα υποστήριξης προς φίλιες δυνάμεις. Η Δύση θέλει να δείξει πως η αντίσταση στη ρωσική εισβολή δεν είναι μία υπόθεση μόνο της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά αφορά όλο τον κόσμο. Την ώρα δηλαδή που η πίεση να ξεκαθαρίσουν τη θέση εντείνεται σε ουδέτερες χώρες, όπως η Νότια Αφρική όπου έγινε δεκτός ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ, δόθηκε μία επιβράβευση σε μία χώρα που διατηρεί την αξιοπιστία της ως εταίρου.

Ταυτόχρονα, βέβαια οι σκοποί της στρατιωτικής συμμαχίας που εκπροσωπεί ο Στολτενμπεργκ είναι σαφείς. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ θέλει να δείξει πως το ταμπού που έσπασε η Γερμανία, αποφασίζοντας να στείλει άρματα μάχης στο Κίεβο μπορεί να ακολουθηθεί κι από άλλα κράτη, ώστε να αυξηθούν οι διαθέσιμες πηγές υποστήριξης.

Οι εντάσεις με την Κίνα φυσικά αποτελούν μέρος της ατζέντας αυτής της επίσκεψης. Για πρώτη φορά η Βορειοατλαντική Συμμαχία αναφέρθηκε επίσημα στην Κίνα και στον συστημικό ανταγωνισμό που το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει από το Πεκίνο, αναβιβάζοντας το επίπεδο της απειλής που αντιμετωπίζει.

Αν και δεν έχει χαρακτηριστεί ως αντίπαλος του NATO, η συμπεριφορά της Κίνας στην περιοχή έχει θορυβήσει τόσο τη Δύση, όσο και τις χώρες της περιφέρειας. Με την εξαίρεση της Βόρειας Κορέας, που καταφέρθηκε εναντίον της επίσκεψης Στόλτενμπεργκ στη Σεούλ, τα κράτη της Ανατολικής Ασίας εμφανίζονται ανήσυχα για την αύξηση της κινεζικής ισχύος

Η Κίνα έχει διατηρήσει την ευμενέστερη στάση απέναντι στη ρωσική εισβολή, όσον αφορά στις μεγάλες δυνάμεις. Οι αναφορές στην αμερικανική γερουσία για την πιθανότητα πολέμου με την Κίνα και η συνεχής ενασχόληση του πολιτικού συστήματος για το Πεκίνο δείχνουν την προτεραιότητα που αποτελεί. Στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως η Κίνα θέλει να κάνει με την Ταϊβάν, κάτι ανάλογο με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση, ο συντονισμός με τις χώρες της περιοχής, με έμμεσο αποδέκτη την Κίνα έχουν εισαχθεί πλέον στη δυτική ατζέντα.