ΟΗΕ: Η δίωξη των γυναικών από τους Ταλιμπάν θα μπορούσε να είναι «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»
Shutterstock
Shutterstock

ΟΗΕ: Η δίωξη των γυναικών από τους Ταλιμπάν θα μπορούσε να είναι «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

Η μεταχείριση των γυναικών και των κοριτσιών από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που παρουσιάστηκε σήμερα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021, περιορίζοντας δραστικά τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των γυναικών, περιλαμβανομένης και της δυνατότητάς τους να φοιτούν στο λύκειο και στο πανεπιστήμιο.

Σε έκθεση που καλύπτει την περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2022, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, Ρίτσαρντ Μπένετ, εκτιμά πως η μεταχείριση των γυναικών και των κοριτσιών από τους Ταλιμπάν «μπορεί να ισοδυναμεί με δίωξη λόγω φύλου, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

«Η σκόπιμη και προμελετημένη πολιτική των Ταλιμπάν είναι να αρνείται τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών και να τις διαγράφει από τη δημόσια ζωή», δήλωσε ο Μπένετ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. «Μπορεί να ισοδυναμεί με διεθνές έγκλημα δίωξης λόγω φύλου για το οποίο οι αρχές μπορούν να καταστούν υπόλογες».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Πληροφοριών των Ταλιμπάν δεν έχει απαντήσει προσώρας σε αίτημα για σχόλια. Οι Ταλιμπάν έχουν πει στο παρελθόν ότι σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών σύμφωνα με τη δική τους εκδοχή του Ισλάμ και της αφγανικής κουλτούρας και πως σχεδιάζουν να ανοίξουν τα σχολεία στο μέλλον μόλις εξασφαλιστούν ορισμένες προϋποθέσεις για τα κορίτσια.

Ο Μπένετ είπε πως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους Ταλιμπάν πως «η απαράδεκτη μεταχείριση των γυναικών και των κοριτσιών είναι είναι αφόρητη και αδικαιολόγητη σε οποιαδήποτε βάση, περιλαμβανομένης της θρησκείας».

«Το σωρευτικό αποτέλεσμα των περιορισμών στις γυναίκες και στα κορίτσια έχει καταστρεπτική, μακροπρόθεσμη επίδραση σε όλο τον πληθυσμό, και ισοδυναμεί με απαρτχάιντ φύλου», είπε.

Τον Δεκέμβριο, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις περισσότερες γυναίκες να εργάζονται σε υπηρεσίες αρωγής, με αποτέλεσμα πολλές υπηρεσίες αρωγής να αναστείλουν εν μέρει τις επιχειρήσεις τους εν μέσω μιας εξελισσόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη διάρκεια του χειμώνα.

Διαβάστε Περισσότερα