Οι αληθινές προθέσεις του Τραμπ και η κραυγή του Ντράγκι 

Οι αληθινές προθέσεις του Τραμπ και η κραυγή του Ντράγκι 

Της Μαίρης Βενέτη

Σήμερα περιμένουμε την πολιτική της FED για τα επιτόκια, στον απόηχο της χτεσινής ομιλίας του Μάριο Ντράγκι σε φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην πορτογαλική πόλη Σίντρα, μέσω της οποίας εξήγγειλε μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας.

Η φράση «Εάν ο πληθωρισμός δεν τσιμπήσει κι αν παραμείνει στάσιμη η οικονομία, θα πρέπει να δώσουμε εμείς μια ώθηση», αιφνιδίασε τις αγορές, οι οποίες εκτίμησαν ότι τα επιτόκια στο χώρο του ευρώ θα πέσουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Εκτίμηση που μεταφράστηκε σε θετικό πρόσημο για τους ευρωπαϊκούς δείκτες και πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Πόσοι παρατήρησαν όμως ότι οι χτεσινές εξελίξεις εξόργισαν τον Αμερικανό Πρόεδρο; Με την ταχύτητα του φωτός ήρθε μέσω τιτιβίσματος η αντίδραση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

«Ο Μάριο Ντράγκι μόλις ανακοίνωσε ότι θα δώσει νέα ώθηση έτσι ώστε να μειωθεί η τιμή το ευρώ σε σχέση με το δολάριο... Αυτό είναι άδικο και θα είναι πολύ εύκολο για την Ευρώπη να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ».

Η εύκολη εξήγηση για τον εκνευρισμό του Τραμπ βασίζεται στην απλή λογική ότι όσο πιο φτηνό γίνεται το ευρώ, τόσο πιο ελκυστικό καθίσταται για εξαγωγές από την Ευρώπη. Όμως υπάρχει και άλλη εξήγηση, μιας και η Ευρώπη δεν είναι ο κύριος αντίπαλος του Τραμπ στην εμπορική αρένα.

Ο Τραμπ μέσω του συγκεκριμένου tweet θέλει να εντείνει τις πιέσεις προς τη δική του Κεντρική Τράπεζα, για μείωση επιτοκίων, καθώς αισθάνεται ότι με τον εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας, ζημιώνει μαζί με την κινεζική οικονομία και την αμερικανική.

Ως εκ τούτου με νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα εξασφαλίσει ότι η αμερικανική οικονομία θα παραμείνει ισχυρή στον προεκλογικό αγώνα.

Τι κρατάει η στήλη από τη χτεσινή ομιλία Nτράγκι

Ο Ντράγκι σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια χειρισμών έναντι να περιοριστούν οι ανεπιθύμητες επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη χαλαρή νομισματική πολιτική, όπως η συνέχιση αγοράς ομολόγων ή μια νέα μείωση των επιτοκίων, χρησιμοποίησε μια ορολογία που αν μη τι άλλο πρόδωσε πολύ περισσότερα από όσα ίσως θα ήθελε.

Οι οικονομικοί δείκτες για το επόμενο τρίμηνο δείχνουν εξασθένηση της οικονομικής επίδοσης και τις επόμενες εβδομάδες το διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να επινοήσει εργαλεία αναλόγως του εύρους κινδύνου για την σταθερότητα των τιμών.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

AP Photo/Evan Vucci