Ο Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα: Μία επίσκεψη που ερμηνεύεται ως «διπλωματικό πραξικόπημα»
AP
AP

Ο Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα: Μία επίσκεψη που ερμηνεύεται ως «διπλωματικό πραξικόπημα»

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί τη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα, όπως γνωστοποίησαν αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες την Παρασκευή. Η εξέλιξη αναμένεται να επιδεινώσει της συνθήκες της σύγκρουσης στην Ουκρανία, την ώρα που οι σχέσεις Μόσχας - Ουάσινγκτον βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχουν βρεθεί μετά την έναρξη του πολέμου.

Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα ερμηνεύεται ως «διπλωματικό πραξικόπημα» από τη Δύση. Ο Κινέζος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, η χώρα του οποίου έχει τεθεί υπό πρωτοφανείς διεθνείς κυρώσεις από τότε που έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ο σημαντικότερος σύμμαχος της Ρωσίας

Το Πεκίνο και η Μόσχα σύναψαν εταιρική σχέση «χωρίς όρια» λίγο πριν από την εισβολή. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δηλώσει ότι ανησυχούν πως το Πεκίνο θα μπορούσε να στείλει όπλα στη Ρωσία. Η Κίνα έχει διαψεύσει οποιαδήποτε συμμετοχή σε τέτοιο σχέδιο, επικρίνοντας τις προμήθειες όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ αποσκοπεί στην εμβάθυνση της εμπιστοσύνης, ενώ το Κρεμλίνο ανέφερε ότι θα ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία. «Σημαντικές» διμερείς συμβάσεις θα υπογραφούν, πρόσθεσε το Κρεμλίνο, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος της Ρωσίας και αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και άλλα αγαθά που αποφεύγουν οι δυτικές χώρες. Επίσης, αγοράζει μεγάλες ποσότητες ουκρανικών σιτηρών.

Λήγει η συμφωνία για τα σιτηρά το Σάββατο

Διεθνής συμφωνία που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από διάφορα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα λήγει το Σάββατο. Η Ρωσία συμφώνησε να παρατείνει τη συμφωνία για 60 ημέρες, ενώ η Ουκρανία, μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία που μεσολάβησαν για την αρχική συμφωνία, ζήτησαν παράταση 120 ημερών.

Η Ρωσία δεν έχει εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους επιμένει στη σμίκρυνση της περιόδου, αν και έχει παραπονεθεί ότι οι δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων παρεμποδίζονται από τις δυτικές κυρώσεις.

Ανησυχία για την «όξυνση» του πολέμου

Η Κίνα, η οποία δεν έχει καταδικάσει τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, εξέφρασε την ανησυχία της για την όξυνση του πολέμου μετά τη συντριβή ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που αναχαιτίστηκε από ρωσικά αεροσκάφη στη Μαύρη Θάλασσα πριν από τρεις ημέρες, στην πρώτη γνωστή άμεση αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου απένειμε βραβεία στους πιλότους των ρωσικών αεροσκαφών την Παρασκευή, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Πρόκειται για αιχμηρή απάντηση στα σχόλια του Λευκού Οίκου ότι το περιστατικό ήταν «απερίσκεπτο» και δείχνει ανικανότητα.

Το Πεκίνο έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ωστόσο, η Ρωσία υποστηρίζει ότι η Ουκρανία οφείλει να αποδεχθεί την απώλεια τεσσάρων περιοχών μαζί με την Κριμαία, την οποία προσάρτησε βίαια το 2014.

Επιστροφή στα σύνορα του 1991

Η Ουκρανία από την πλευρά της θεωρεί ότι τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν πέρα από τα σύνορά της, όπως αυτά διαμορφώθηκαν το 1991 - τη χρονιά που διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση - και επίσης ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε εκεχειρία για να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της για νέα επίθεση.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε στον ανώτερο Κινέζο διπλωμάτη Κινγκ Γκανγκ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη ότι το Κίεβο δεν θα συζητήσει για ειρήνη πριν αποσυρθούν πλήρως οι ρωσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με αναφορές σε μέσα ενημέρωσης, ο Σι Τζινπίνγκ θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμρ Ζελένσκι μετά την επίσκεψή του στη Ρωσία.

Το Πεκίνο και το Κίεβο δεν επιβεβαίωσαν την πληροφορία. 

Συνεχίζεται η αντίσταση στο Μπαχμούτ

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την Παρασκευή να αντιστέκονται στις ρωσικές επιθέσεις στην κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ, το επίκεντρο των ρωσικών προσπαθειών εδώ και οκτώ μήνες. Η Μόσχα επιδιώκει να προελάσει μέσω της βιομηχανικής περιοχής του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία.

Στο Μπαχμούτ έχουν δοθεί οι πιο αιματηρές μάχες πεζικού στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ρωσικές δυνάμεις με επικεφαλής την ομάδα μισθοφόρων Wagner έχουν καταλάβει το ανατολικό τμήμα της πόλης, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να την περικυκλώσουν.

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επίσης τέσσερις αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Αβντίεβκα, νότια της Μπαχμούτ, την Παρασκευή, έγραψε στο Telegram ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, Αντρίι Γέρμακ, αναρτώντας φωτογραφία κατεστραμμένης πολυκατοικίας.

«Η πόλη βομβαρδίζεται σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο», έγραψε, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα την Παρασκευή.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους και ισχυρίζεται ότι έχει βάλει στο στόχαστρο υποδομές για να αποδυναμώσει τον στρατό της Ουκρανίας και να απομακρύνει κάθε «πιθανή απειλή» για την ασφάλειά της.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της κατηγορούν τη Μόσχα για απρόκλητο πόλεμο με στόχο την «κλοπή» εδαφών από τον φιλοδυτικό γείτονά της.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Πούτιν - Σι Τζινπίνγκ την επόμενη εβδομάδα στη Ρωσία