Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Ισραηλινό ομόλογό του «συνεχή διάλογο»

Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Ισραηλινό ομόλογό του «συνεχή διάλογο»

Τηλεφωνική συνομιλία είχε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισαάκ Χέρτσογκ, από τον οποίο ζήτησε να υπάρχει «συνεχής διάλογος» και «κατανόηση» ανάμεσα στις δυο χώρες, προς το αμοιβαίο συμφέρον τους, όπως γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή της η Τουρκική Προεδρία.

Σύμφωνα με τη Yeni Safak, στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας τονίζεται ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και περιφερειακά ζητήματα. «Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ είναι σημαντικές για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και οι διαφωνίες μπορούν να ελαχιστοποιηθούν εάν υπάρχει αμοιβαία κατανόηση», αναφέρει.

Επίσης, ο Ερντογάν τόνισε ότι «είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί η κουλτούρα της ειρήνης, της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης στην περιοχή» και πως η ανάπτυξη των Παλαιστινο-Ισραηλινών σχέσεων και η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας αποτελούν προτεραιότητα». 

Αργότερα, όπως μετέδωσε το Reuters, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος και ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη βοήθειά του στην εξασφάλιση της απελευθέρωσης του ζευγαριού, ανέφερε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε ανακοίνωση.

Ήταν η πρώτη συνομιλία μεταξύ ενός Ισραηλινού πρωθυπουργού και προέδρου της Τουρκίας από το 2013, σύμφωνα με το γραφείο του Μπένετ.

To Ynetnews σημειώνει ότι η επικοινωνία έγινε μετά την απελευθέρωση ζευγαριού Ισραηλιτών που κρατήθηκε μια εβδομάδα ως ύποπτο για κατασκοπεία επειδή φέρεται να τράβηξe φωτογραφία του σπιτιού του Τούρκου Προέδρου στην Κωνσταντινούπολη. Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης τους απήγγειλε κατηγορίες για «πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία», όπως αποκάλυψαν δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ.