Νέες απειλές για πυρηνικά - Χάος στο εσωτερικό
AP
AP

Νέες απειλές για πυρηνικά - Χάος στο εσωτερικό

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι όλα τα όπλα της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση εδαφών στην Ουκρανία, τα οποία συνδέονται με τη Ρωσία.

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος διατελεί επίσης αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, τόνισε ότι τα δημοψηφίσματα που έχουν προγραμματιστεί από τις διορισμένες από τη Ρωσία αυτονομιστικές αρχές σε μεγάλες εκτάσεις της ουκρανικής επικράτειας θα πραγματοποιηθούν και «δεν υπάρχει επιστροφή».

«Το δυτικό κατεστημένο και όλοι οι πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ γενικά πρέπει να καταλάβουν ότι η Ρωσία έχει επιλέξει τον δικό της δρόμο», είπε ο Μεντβέντεφ.

Οι δηλώσεις Μεντβέντεφ έρχονται στον απόηχο της μερικής επιστράτευσης που ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν και το χάος που προκλήθηκε στο εσωτερικό της χώρας.

Κύμα αντιπολεμικών κινητοποιήσεων, συλλήψεις 1.300 διαδηλωτών και ουρές στα σύνορα προκάλεσε η επιστράτευση Πούτιν. 

Σε ετοιμότητα η Φινλανδία

Η κυκλοφορία των οχημάτων που φτάνουν στα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία αυξάνεται σημαντικά κάθε ώρα που περνάει μετά την κήρυξη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μερικής επιστράτευσης εφέδρων.

Η συνοριακή φρουρά βρίσκεται σε ετοιμότητα σε εννέα σημεία ελέγχου, ανακοίνωσε το Ελσίνκι, σύμφωνα με το Reuters. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε εξάλλου χθες ότι η χώρα θα προετοιμάσει «εθνική λύση» για να περιορίσει ή ακόμη και να μπλοκάρει τελείως τη διέλευση Ρώσων στο έδαφός της.

Περισσότερες από 1.300 συλλήψεις

Το κύμα φυγής από τη Ρωσία αναπτύχθηκε την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας προχωρούσαν σε περισσότερες από 1.300 συλλήψεις χθες Τετάρτη σε διαδηλώσεις κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν μερικές ώρες αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την πρώτη επιστράτευση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ανεξάρτητο δίκτυο παρακολούθησης διαμαρτυριών OVD-Info ανακοίνωσε ότι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 38 ρωσικές πόλεις, καθώς και ότι περισσότερα από 1.311 άτομα είχαν τεθεί υπό κράτηση μέχρι αργά το βράδυ.

Ο μεγαλύτερος αριθμός συλληφθέντων καταγράφηκε στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα.

Δεκάδες κρατήθηκαν στο Ιρκούτσκ και σε άλλες πόλεις της Σιβηρίας και στην Αικατερινούπολη.

«Πώς να φύγεις από τη Ρωσία»

Στο μεταξύ, οι θέσεις σε αεροπορικές πτήσεις εκτός Ρωσίας εξαντλήθηκαν πολύ γρήγορα μετά τις εξαγγελίες του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονταν να σχηματίζονται μεγάλες ουρές σε συνοριακούς σταθμούς, ενώ στο Google η αναζήτηση για το «πώς να φύγεις από τη Ρωσία» εκτινάχτηκε στα ύψη.

Παράλληλα, tweet που αναφέρεται στην άνοδο των αναζητήσεων στο Google, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας έγραψε: «Στους Ρώσους δόθηκαν 12 ώρες ανάπαυσης, ώστε η Google να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις τους, περιλαμβανομένης της ερώτησης σχετικά με το μέσο προσδόκιμο ζωής ενός Ρώσου στρατιώτη στο Ουκρανία».

Η πτήση από Μόσχα προς Κωνσταντινούπολη ή Ντουμπάι έφτασε μέχρι τα 9.200 ευρώ για ναύλο απλής μετάβασης στην οικονομική θέση μετά την ανακοίνωση του Πούτιν, ανέφερε το Associated Press. Φόβος παντού Η εντολή επιστράτευσης του Κρεμλίνου ήρθε μετά τις μεγάλες απώλειες στην Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις του Κιέβου ανακατέλαβαν τεράστια περιοχή ανατολικά του Χάρκοβου. Ο έλεγχος των κρατικών μέσων ενημέρωσης από τον πρόεδρο Πούτιν συνέβαλε, ώστε πολλοί Ρώσοι να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό του ότι η «νεοναζιστική» κυβέρνηση της Ουκρανίας και το ΝΑΤΟ απειλούν τη Ρωσία. Ωστόσο, το ενδεχόμενο διεύρυνσης της συμμετοχής στις πολεμικές επιχειρήσεις έχει σπείρει τον φόβο στη ρωσική κοινωνία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας διέταξε μερική επιστράτευση, που σημαίνει ότι περίπου 300.000 στρατιωτικοί έφεδροι - αλλά όχι στρατεύσιμοι - θα κληθούν να ενισχύσουν τις δυνάμεις της Ρωσίας που υπέστησαν πρόσφατες ήττες στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Η κίνηση ήρθε μια μέρα αφότου οι κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ανακοίνωσαν δημοψηφίσματα για προσάρτησή τους στη Ρωσία.

Σε δηλώσεις που καταδίκασαν η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της, ο Βλ. Πούτιν τόνισε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα μέσα» για να προστατεύσει το ρωσικό έδαφος - υπονοώντας ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει και πυρηνικά όπλα.

Διώκεται το κάλεσμα σε διαδηλώσεις

Σε αυτό το κλίμα, η εισαγγελία της Μόσχας προειδοποίησε ότι οι εκκλήσεις για συμμετοχή σε διαδηλώσεις, μέσω του διαδικτύου, όπως και η συμμετοχή σε αυτές, θα διώκονται με ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών, με βάση τον νόμο κατά της διασποράς «ψευδών ειδήσεων» για τη «στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ενθάρρυνση ανηλίκων σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Η σκληρή ρωσική νομοθεσία κατά της «παραπληροφόρησης» σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη χώρα είχαν ως αποτέλεσμα σχεδόν την εξάλειψη της δημόσια αντιπολεμικής διαμαρτυρίας.

Ο φυλακισμένος Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι χρησιμοποίησε εμφάνιση στο δικαστήριο τον περασμένο Μάιο για προκλητική και οργισμένη αντιπολεμική ομιλία.

Το αντιπολιτευόμενο Vesna, που έχει ταχθεί κατά του πολέμου, κάλεσε εκ νέου σε εκτεταμένες διαδηλώσεις. Με αναρτήσεις του στο Telegram κατήγγειλε συλλήψεις σε ολόκληρη τη Ρωσία. Σε βίντεο από την Αικατερινούπολη φαίνεται η αστυνομία να μαζεύει βίαια διαδηλωτές σε λεωφορείο.

Στα 9.200 ευρώ το εισιτήριο

Στον αντίποδα, εμπόδια συναντούν όσοι αναζητούν τον δρόμο προς τη μεγάλη φυγή από τη Ρωσία του Πούτιν, καθώς το κόστος της πτήσης από Μόσχα προς δημοφιλείς προορισμούς όπως η Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία και το Ερεβάν στην Αρμενία αυξήθηκαν και οι τιμές των εισιτηρίων εκτινάχτηκαν στα ύψη.

Η πτήση από Μόσχα προς Κωνσταντινούπολη ή Ντουμπάι έφτασε μέχρι τα 9.200 ευρώ για ναύλο απλής μετάβασης στην οικονομική θέση μετά την ανακοίνωση του Πούτιν, ανέφερε το Associated Press.

Φόβος παντού

Η εντολή επιστράτευσης του Κρεμλίνου ήρθε μετά τις μεγάλες απώλειες στην Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις του Κιέβου ανακατέλαβαν τεράστια περιοχή ανατολικά του Χάρκοβου.

Ο έλεγχος των κρατικών μέσων ενημέρωσης από τον πρόεδρο Πούτιν συνέβαλε, ώστε πολλοί Ρώσοι να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό του ότι η «νεοναζιστική» κυβέρνηση της Ουκρανίας και το ΝΑΤΟ απειλούν τη Ρωσία. Ωστόσο, το ενδεχόμενο διεύρυνσης της συμμετοχής στις πολεμικές επιχειρήσεις έχει σπείρει τον φόβο στη ρωσική κοινωνία.