Νέα πρωθυπουργός, ίδιες πολιτικές
Λιζ Τρας

Νέα πρωθυπουργός, ίδιες πολιτικές

Η επικράτηση της Λιζ Τρας στις εσωκομματικές διαδικασίες των Τόρηδων έκλεισε μία εκκρεμότητα και άνοιξε μία άλλη. Η Τρας δεν αναμένεται να κινηθεί μακριά από τη γραμμή Τζόνσον, αλλά η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα είναι δύσκολο να ανατραπεί. Οι συνέπειες του Brexit, η διαχείριση της ενεργειακής κρίσης σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Βρετανίας έχουν ήδη υψώσει τη σκιά τους στην οδό Ντάουνιγκ.

H νίκη της Υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου στην εσωκομματική ψηφοφορία του συντηρητικού κόμματος αποτέλεσε το διαβατήριο για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από την Βρετανίδα πολιτικό. Μετά το παράσημο της πρώτης γυναίκας που ανέλαβε το πόστο της Υπουργού Εξωτερικών, η Τρας κέρδισε την αρχηγία των Τόρηδων στη Βρετανία, μάλλον κόντρα στα αρχικά προγνωστικά. Όμως, η πολύ μικρή διαφορά από τον έτερο διεκδικητή Ρίσι Σούνακ δείχνει χαρακτηριστικά πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει από τον πρωθυπουργικό θώκο.

Μπορεί ο Σουνάκ να μην κατάφερε να κερδίσει την πρωθυπουργία, αλλά από την άνετη θέση του πρώτου επιλαχόντα θα συνεχίσει στην πλατφόρμα που έχτισε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Σουνάκ θα συνεχίσει να εποφθαλμιά την ηγεσία των συντηρητικών, με την κυβερνητική εμπειρία και τις σαφείς θέσεις του. Ενδεχομένως ο Σουνάκ να νιώσει πως η δυναμική στάση του εναντίον στον Τζόνσον να εξέθεσε την φιλοδοξία του, με τις κατηγορίες εναντίον του να βασίζονται πως δεν παρέμεινε πιστός και πριόνισε την καρέκλα του αρχηγού. Το ακριβώς αντίθετο, ωστόσο, είναι ένα από τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Τρας, η οποία εξασφάλισε τη στήριξη του Τζόνσον στην τελική ευθεία. Η Τρας ουδέποτε αποστασιοποιήθηκε από τον Τζόνσον και θα είναι μάλλον αδύνατο να ξεφύγει από την πολιτική κληρονομία του.

Η νέα Βρετανίδα πρωθυπουργός θα χρειαστεί βέβαια να αντιμετωπίσει τη σημαντική φθορά της συντηρητικής κυβέρνησης. Η πτώση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού και το ράλι τιμών της ενέργειας αποτελεί το βασικό θέμα συζήτησης στη Μεγάλη Βρετανία. Τα συνδικάτα βρίσκονται επί ποδός, ενώ οι απεργίες και οι διαμαρτυρίες βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη.

Οι συνέπειες της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βρετανική οικονομία έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανείς. Η Τρας, κινούμενη στο πλαίσιο που χάραξε ο Τζόνσον, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ανοικτό μέτωπο με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις διαπραγματεύσεις μετά το Brexit. Όχι, τυχαία, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις ευχές της στη νέα Βρετανίδα πρωθυπουργό συμπεριέλαβε την ελπίδα της να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμφωνίες μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το Brexit μέχρι την επιθετική πολιτική διεθνώς απέναντι στη Ρωσία, η Λιζ Τρας φαίνεται πως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται βασικούς πυλώνες των πολιτικών του Τζόνσον.

Στην Τρας θα πρέπει να πιστωθεί πως κατάφερε να βγει πρώτη στις εσωκομματικές εκλογές με τη συνήθη τακτική της να αλλάζει, τακτική ανάλογα με το ρεύμα και να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Οι Τόρις θα ελπίζουν πως το νέο αίμα θα αντιστρέψει την πτώση τους στις δημοσκοπήσεις και την άνοδο των ποσοστών των Εργατικών στη δύσκολη σημερινή συγκυρία για το Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως, η έμπειρη πλέον πολιτικός με τον σκληροπυρηνικό λόγο, θα χρειαστεί να προσπαθήσει πολύ, για να πείσει τη βρετανική κοινωνία, πως αποτελεί κάτι διαφορετικό από μία μεταβατική λύση μέχρι τις επόμενες εκλογές.