ΝΑΤΟ και ΕΕ οικοδομούν συνασπισμό, όπως ο Χίτλερ, κατά της Ρωσίας
Λαβρόφ

ΝΑΤΟ και ΕΕ οικοδομούν συνασπισμό, όπως ο Χίτλερ, κατά της Ρωσίας

Την πεποίθηση ότι «το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση οικοδομούν ένα συνασπισμό που θα μπορούσε τελικά να ξεκινήσει πόλεμο με τη Ρωσία», εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος μάλιστα το συνέκρινε με την τακτική του Χίτλερ, που «συνένωσε έναν σημαντικό αριθμό - αν όχι τις περισσότερες - από τις ευρωπαϊκές χώρες κάτω από τη σημαία του για έναν πόλεμο κατά της Σοβιετικής Ένωσης». 

Σύμφωνα με το newsweek, το οποίο επικαλείται ρωσικά ΜΜΕ, ο Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, στο Μπακού της ομώνυμης χώρας, αναφέρθηκε στην απόφαση της ΕΕ την Πέμπτη να χορηγήσει καθεστώς υποψηφιότητας για ένταξη στην Ουκρανία και τη Μολδαβία. 

Ωστόσο, σύμφωνα με Λαβρόφ, η Ρωσία δεν βλέπει κανέναν κίνδυνο στην Ουκρανία και τη Μολδαβία να αποκτήσουν το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, «αν και δεν υπάρχουν αυταπάτες ότι η ΕΕ θα εγκαταλείψει τις ρωσοφοβικές πολιτικές της σύντομα».

Πάντως, η κίνηση της ΕΕ, η οποία είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία για την πλήρη ένταξη, θεωρήθηκε ως ένδειξη υποστήριξης προς την Ουκρανία στον πόλεμο της με τη Ρωσία, αναφέρει το newsweek παραθέτοντας αναφορές του RT, ένα κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας, που μετέδωσε ότι ο Λαβρόφ έκανε επίσης σύγκριση τις πρόσφατες ενέργειες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη στρατηγική που χρησιμοποιούσε ο Αδόλφος Χίτλερ πριν ο Ναζί δικτάτορας επιτεθεί στη Σοβιετική Ένωση.

«Ο Χίτλερ συγκέντρωσε ένα σημαντικό μέρος, αν όχι τα περισσότερα, των ευρωπαϊκών εθνών κάτω από τη σημαία του για έναν πόλεμο κατά της Σοβιετικής Ένωσης», φέρεται να είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι «τώρα, η ΕΕ μαζί με το ΝΑΤΟ σχηματίζουν έναν άλλο - σύγχρονο -  συνασπισμό για μια αντιπαράθεση και, εν τέλει, πόλεμο με τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Σύμφωνα με το Tass ο Λαβρόφ επέμεινε πάντως ότι η Μόσχα δεν βλέπει κανέναν κίνδυνο για τα συμφέροντά της στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσει καθεστώς υποψηφιότητας στο Κίεβο και το Κισινάου: «Η ΕΕ δεν είναι ένα πολιτικό μπλοκ όπως η Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η ανάπτυξη των σχέσεών της με οποιαδήποτε πρόθυμη χώρα δεν δημιουργεί απειλές ή κινδύνους για εμάς».

Εκτίμησε δε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να καθιστά σαφές ότι δεν εφαρμόζει - και δεν σκοπεύει - να εφαρμόσει τις υπάρχουσες οικονομικές, ανθρωπιστικές και εσωτερικής ασφάλειας συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και των εθνών της ΕΕ. Δεν θέλει να φέρει εις πέρας τα καθήκοντα που περιγράφηκαν με βάση τους υψηλούς στόχους της δημιουργίας ενός κοινού χώρου από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό Ωκεανό. Όλα αυτά έχουν μείνει πίσω και αποτελούν παρελθόν».