Ν. Κορέα: Αυξάνει το επίπεδο συναγερμού για ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια στους διπλωμάτες

Ν. Κορέα: Αυξάνει το επίπεδο συναγερμού για ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια στους διπλωμάτες

Η Σεούλ αύξησε σήμερα κατά δύο βαθμίδες το επίπεδο συναγερμού σε πέντε διπλωματικές αποστολές της, εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης επιθέσεων από τη Βόρεια Κορέα, ανέφερε σήμερα η νοτιοκορεατική κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου, το επίπεδο συναγερμού ανέβηκε στο δεύτερο υψηλότερο της τετραβάθμιας κλίμακας, υποδηλώνοντας ότι «η πιθανότητα εκδήλωσης τρομοκρατικής επίθεσης» χαρακτηρίζεται «υψηλή».

Η αύξηση του επιπέδου συναγερμού αφορά τις πρεσβείες της Νότιας Κορέας σε Καμπότζη, Λάος και Βιετνάμ, καθώς και τα προξενεία της στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας και στη Σενγιάνγκ της βορειοανατολικής Κίνας. Η αντικατασκοπεία στη Σεούλ φέρεται να έχει ενδείξεις πως η Πιονγκγιάνγκ ενδεχομένως να αποπειραθεί να πλήξει τις συγκεκριμένες διπλωματικές αποστολές, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στην κορεατική χερσόνησο.

Σε συνεδρίαση της ολομέλειας της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος στη Βόρεια Κορέα, στα τέλη του 2023, ο Κιμ Γιονγκ Ουν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συμφιλίωσης ή ενοποίησης με τη Νότια Κορέα, την οποία χαρακτήρισε ως τον «κυριότερο εχθρό» της χώρας του.

Επισήμως η κορεατική χερσόνησος εξακολουθεί να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, αφού ο πόλεμος της Κορέας τερματίστηκε με ανακωχή το 1953, χωρίς να υπογραφεί συνθήκη ειρήνευσης.