Μπορέλ: «Καθαρά αμυντική» η αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα

Μπορέλ: «Καθαρά αμυντική» η αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα

Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, στην Ερυθρά Θάλασσα θα είναι «καθαρά αμυντική» και δεν θα διεξάγει «κανενός είδους επίθεση», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με το Politico, επιδιώκοντας να διαφοροποιήσει το σχέδιο της ΕΕ από την εν εξελίξει αμερικανοβρετανική επιχείρηση «Φύλακας της Ευημερίας»  στην οποία έχουν πραγματοποιηθεί αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων των Χούθι στην  Υεμένη, ο Μπορέλ επέμεινε ότι η μελλοντική αποστολή της ΕΕ θα επικεντρωθεί μόνο στην προστασία εμπορικών σκαφών και των περιουσιακών στοιχείων τους.

Η αποστολή «είναι μια ασπίδα, είναι καθαρά αμυντική», τόνισε και συμπλήρωσε πως «ο σκοπός μας δεν είναι να διεξάγουμε οποιοδήποτε είδος επίθεσης, αλλά απλώς να αμυνθούμε».

Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε πως η ευρωπαϊκή αποστολή «θα αναπτυχθεί στη θάλασσα ... [και] δεν θα διεξάγει καμία επιχείρηση σε χερσαίο έδαφος», πρόσθεσε σε ομιλία του στο φόρουμ ΕΕ – Ινδοειρηνικού.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, η αποστολή της ΕΕ δεν έχει ακόμη λάβει την τελική έγκριση, εν αναμονή της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 19 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά την προσέλευσή του στην  πρόσφατη άτυπη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προσφέρω το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Όπως ανέφερε το Reuters, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διοίκηση της αποστολής, ενώ επτά χώρες μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ότι θα ήταν πρόθυμες να στείλουν ναυτικά μέσα, ανέφεραν διπλωμάτες, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση θα βασιστεί στις υπάρχουσες αποστολές της ΕΕ στην περιοχή.

Οι «Ασπίδες» θα περιλαμβάνουν αρχικά τρία σκάφη υπό τη διοίκηση της ΕΕ. Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ήδη πολεμικά πλοία στην περιοχή, ενώ η Γερμανία σχεδιάζει να στείλει τη φρεγάτα Hesse, προσθέτει το πρακτορείο, επικαλούμενο διπλωμάτες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της Διεθνούς προσπάθειας εξασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, όπως είχε γνωστοποιήσει τον Δεκέμβριο ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Συγκεκριμένα ανέφερε σε δήλωσή του ότι «στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτικής Επιχείρησης για τη διαφύλαξη της ευημερίας στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ελλάδα θα αποστείλει φρεγάτα για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, στο πλαίσιο ναυτικής διεθνούς ναυτικής δύναμης που θα συμμετέχει στις εκεί επιχειρήσεις».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ γνωστοποίησε προ ημερών ότι η ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα θα ονομάζεται «Ασπίδες» (Αspides).

«Ασπίδες», δηλαδή «προστασία των πλοίων» εξήγησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αποφασιστεί ποια χώρα θα έχει τη διοίκηση, πού θα είναι η έδρα και τι θα παρέχουν τα κράτη-μέλη.

«Δεν θα είναι όλα τα κράτη μέλη πρόθυμα να συμμετάσχουν, αλλά κανείς δεν θα εμποδίσει [...] Ελπίζω ότι στις 17 [Φεβρουαρίου] η αποστολή μπορεί να ξεκινήσει», δήλωσε τότε ο Μπορέλ.