Μολδαβία: Κατηγορεί τη Μόσχα για «ενεργειακό εκβιασμό»
Shuterstock
Shuterstock

Μολδαβία: Κατηγορεί τη Μόσχα για «ενεργειακό εκβιασμό»

Η Μολδαβία δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία δεν προειδοποίησε ότι θα σταματήσει να την προμηθεύει με φυσικό αέριο τον επόμενο μήνα, σημειώνοντας ότι «είναι έτοιμη για οποιοδήποτε σενάριο» επειδή η Μόσχα χρησιμοποιεί τους ενεργειακούς πόρους ως «εργαλείο εκβιασμού».

Η Gazprom κατηγόρησε την Τρίτη την Ουκρανία ότι διατηρεί τις προμήθειες φυσικού αερίου που προορίζονται για τη Μολδαβία και ότι μπορεί από τις 28 Νοεμβρίου να αρχίσει να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Μολδαβία που διέρχονται από την Ουκρανία.

Η Ουκρανία αρνήθηκε ότι παρακρατά το ρωσικό φυσικό αέριο που προορίζεται για τη Μολδαβία.

Το Κισινάου, το οποίο εξαρτάται από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα πληρώσει για τυχόν παραδόσεις φυσικού αερίου.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία θα σταματήσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στη Μολδαβία τον Δεκέμβριο. Όμως η κυβέρνηση είναι έτοιμη για οποιοδήποτε σενάριο, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να χρησιμοποιεί ενεργειακούς πόρους ως εργαλείο εκβιασμού», δήλωσε η πρωθυπουργός Ναταλία Γαβριλίτα στην τηλεόραση PRO-TV.

Απορρίπτοντας τις κατηγορίες της Gazprom, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μολδαβίας Αντρέι Σπίνου δήλωσε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram: «Η Gazprom κατηγορεί την Ουκρανία και τη Μολδαβία για κάτι που δεν συμβαίνει».

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα της μπορεί να αντιμετωπίσει έναν σκληρό χειμώνα λόγω μιας «οξείας» ενεργειακής κρίσης που κινδυνεύει να μεγαλώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί τον ενεργειακό εφοδιασμό και ανεβάζει τις τιμές.

Ο Σπίνου είπε ότι η Μολδαβία είχε αποθηκεύσει περισσότερα από 200 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ουκρανίας για το χειμώνα.

«Δεν υπάρχει πλέον χώρος για πίεση, εκβιασμό και εξαπάτηση. Μαζί θα επιτύχουμε την ενεργειακή ασφάλεια», έγραψε ο Spinu στο Telegram.

Ο ουκρανικός διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου δήλωσε την Τρίτη ότι η Gazprom χειρίστηκε με τέτοιον τρόπο τις εξελίξεις «προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφαση να περιοριστεί περαιτέρω ο όγκος των προμηθειών φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες».