Έκκληση να υπάρξει ενότητα στη Δύση αναφορικά με το θέμα της Ουκρανίας απηύθυνε ο Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς την Τετάρτη (14/05), δηλώνοντας ότι εργάζεται για να εξασφαλίσει την ενότητα μεταξύ των συμμάχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τον τρόπο τερματισμού του πολέμου.
Στην πρώτη του σημαντική ομιλία στο κοινοβούλιο από την ανάληψη των καθηκόντων του την περασμένη εβδομάδα, ο Μερτς δήλωσε ότι η Δύση δεν μπορεί να δεχθεί μια υπαγορευμένη ειρήνη για την Ουκρανία ή μια υποταγή στο status quo που επιτυγχάνεται από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Σημειώνεται ότι, μίλησε μία ημέρα πριν οι Ουκρανοί και Ρώσοι εκπρόσωποι συναντηθούν για ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, περισσότερα από τρία χρόνια μετά την έναρξη της πιο θανατηφόρας σύγκρουσης στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ich bin aus ganzem Herzen der Überzeugung, dass unser großartiges Land die Herausforderungen unserer Zeit aus eigener Kraft heraus bestehen und daraus etwas Gutes machen wird. pic.twitter.com/c8U1RgiFx9
— Bundeskanzler Friedrich Merz (@bundeskanzler) May 14, 2025
Αφού κέρδισε τις εκλογές τον Φεβρουάριο, ο Μερτς υποσχέθηκε να δώσει στη Γερμανία μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή και να ενισχύσει τον στρατό της μέσω περισσότερων αμυντικών δαπανών. Αν και δημόσια έχει κατακεραυνώσει την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ως αναξιόπιστο σύμμαχο, στην ομιλία της Τετάρτης ευχαρίστησε τον Τραμπ για την υποστήριξή του στην προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
«Μια τέτοια κατάπαυση του πυρός μπορεί να ανοίξει ένα παράθυρο στο οποίο οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα καταστούν δυνατές», δήλωσε στο κοινοβούλιο.
«Είναι υψίστης σημασίας να μην επιτρέψει η Δύση να διχαστεί και γι' αυτό θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίσω να επιτυγχάνω τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα μεταξύ των Ευρωπαίων και Αμερικανών εταίρων μας», σημείωσε.
«Αυτός ο τρομερός πόλεμος και η έκβασή του δεν θα καθορίσουν μόνο τη μοίρα της Ουκρανίας», πρόσθεσε. «Η έκβαση αυτού του πολέμου θα καθορίσει αν ο νόμος και η τάξη θα συνεχίσουν να επικρατούν στην Ευρώπη και στον κόσμο ή αν θα επικρατήσει η τυραννία, η στρατιωτική βία και το απόλυτο δικαίωμα του ισχυρότερου», κατέληξε.