Μακρόν: Τα 50 μέτρα για εξοικόνομηση νερού εν μέσω ρεκόρ ξηρασίας
AP
AP

Μακρόν: Τα 50 μέτρα για εξοικόνομηση νερού εν μέσω ρεκόρ ξηρασίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε να συσπειρώσει τους πολίτες γύρω από ένα σχέδιο για την εξοικονόμηση νερού σήμερα και τόνισε ότι οι διαμαρτυρίες δεν θα σταματήσουν τις μεταρρυθμίσεις, σε μια αναφορά τόσο στην κλιματική αλλαγή όσο και σε ένα αντιδημοφιλές νομοσχέδιο για τις συντάξεις.

Το σχέδιο εξοικονόμησης νερού περιλαμβάνει 50 μέτρα, όπως η επιδιόρθωση των σωλήνων που έχουν διαρροές, η προσαρμογή του τρόπου με τον οποίο οι αγρότες και η  βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας χρησιμοποιούν το νερό και η αύξηση του κόστους του νερού για όσους κάνουν μεγάλη κατανάλωση. 

«Μπροστά στην αλλαγή, υπάρχουν αναγκαστικά περιορισμοί, πρέπει να τους εξηγήσουμε, να τους μοιραστούμε και να κάνουμε τον καθένα να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες του», δήλωσε ο Μακρόν.

Αυτή ήταν η πρώτη σημαντική πολιτική ανακοίνωση και δημόσια εμφάνιση του προέδρου μετά από εβδομάδες που επικεντρώθηκαν στο νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό, το οποίο έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα. Με το σχέδιο για το νερό, ο Μακρόν και η κυβέρνησή του επιδιώκουν να στρέψουν την προσοχή σε άλλα ζητήματα. 

Ωστόσο, στο Savines-le-Lac στις Άλπεις, όπου εκφώνησε την ομιλία του, τον περίμεναν ομάδες οργισμένων διαδηλωτών με το νομοσχέδιο, το οποίο αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια.

Ένα πλακάτ έγραφε «Μακρόν παραιτήσου!»  και ένα άλλο «Πάρε τη δική σου σύνταξη, όχι τη δική μας». Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Διαρροές και απαρχαιωμένο δίκτυο 

Το νερό είναι επίσης ένα αμφιλεγόμενο θέμα στη Γαλλία, καθώς η χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί το περασμένο καλοκαίρι οξύνει τη συζήτηση για τους υδάτινους πόρους στον μεγαλύτερο γεωργικό παραγωγό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δύο άνδρες βρίσκονται σε κώμα μετά τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν το Σάββατο μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας κατά τη διάρκεια μιας μη εγκεκριμένης διαδήλωσης κατά της κατασκευής μιας γιγαντιαίας δεξαμενής νερού για την άρδευση γεωργικών εκμεταλλεύσεων στη δυτική Γαλλία.

Οι αγρότες λένε ότι χρειάζονται μεγάλες δεξαμενές για να μπορέσουν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους αυτό το καλοκαίρι, ενώ οι περιβαλλοντικές ομάδες λένε ότι αυτές σπαταλούν νερό και είναι ένας τρόπος για τους αγρότες να ελέγχουν ένα κοινό αγαθό.

Πριν από την ομιλία του, ο Μακρόν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι διαμαρτυρίες δεν θα τον σταματήσουν από την υιοθέτηση νέων πολιτικών.

«Τίποτα δεν δικαιολογεί τη βία σε μια δημοκρατική κοινωνία», είπε, προσθέτοντας ότι στη διαμαρτυρία του Σαββάτου κατά του ταμιευτήρα, στην πόλη Sainte-Solines στη δυτική Γαλλία, «χιλιάδες άνθρωποι ήταν εκεί απλά για να διεξάγουν έναν πόλεμο, και αυτό είναι απαράδεκτο».

Περίπου το 58% του νερού που χρησιμοποιείται στη Γαλλία πηγαίνει στη γεωργία, το 26% σε πόσιμο νερό, το 12% για την ψύξη πυρηνικών αντιδραστήρων και το 4% πηγαίνει σε βιομηχανικές χρήσεις.

Σε ορισμένες πόλεις, το μισό νερό χάνεται από διαρροές του δικτύου, ενώ ο εθνικός μέσος όρος είναι 20%. Ο Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία θα διαθέσει, ως έκτακτη ανάγκη, 180 εκατ. ευρώ  για την αποκατάσταση των διαρροών και για την αναβάθμιση των δικτύων.

Πέραν αυτού, άλλα μέτρα, όπως η αύξηση του κόστους του νερού μετά την κάλυψη των βασικών αναγκών, αποσκοπούν στο να ενθαρρύνουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να καταναλώνουν λιγότερο, είπε.

Σχεδιάζει επίσης μια νέα εφαρμογή που θα ενημερώνει τους κατοίκους εάν η χρήση νερού στην περιοχή τους έχει φτάσει σε κρίσιμο επίπεδο, στο πρότυπο της εφαρμογής Ecowatt που ξεκίνησε για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για να ενθαρρύνει την εξοικονόμηση φέτος το χειμώνα.

Διαβάστε επίσης: 

Μακρόν: Σήμερα το σχέδιο για την διαχείριση του νερού