Μάχη με το χρόνο για περισσότερα κρεβάτια στις εντατικές καθώς η Covid σαρώνει τη χώρα
AP
AP

Μάχη με το χρόνο για περισσότερα κρεβάτια στις εντατικές καθώς η Covid σαρώνει τη χώρα

Οι κινεζικές αρχές δίνουν μάχη με το χρόνο για να αυξήσουν τα κρεβάτια στις εντατικές, να εξασφαλίσουν επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και να αυξήσουν τα αποθέματα φαρμάκων καθώς η Covid-19 σαρώνει τη χώρα μετά τη χαλάρωση των μέτρων.

Όπως παραδέχονται οι ίδιες οι Αρχές δεν είναι εφικτό να καταγραφούν τα πραγματικά επίπεδα των κρουσμάτων καθώς το σύστημα τεστ δεν επαρκεί να καταγράψει πια όλα τα περιστατικά ενώ ο αυστηρός ορισμός του τι είναι θάνατος από κορονοιό δεν συμβαδίζει με τις ανεπίσημες αναφορές για πάρα πολλούς θανάτους αλλά και για μεγάλη κίνηση στα γραφεία κηδειών. 

Σύμφωνα με την Global Times, αρκετά νοσοκομεία μεγάλων πόλεων προμηθεύονταν περισσότερους αναπνευστήρες και άλλον εξοπλισμό για τις εντατικές. 

Επικαλούμενη εμπειρογνώμονες, η εφημερίδα αναφέρει ότι υπάρχουν επίσης σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την επαρκή στελέχωση, ιδίως των νοσηλευτών εντατικής θεραπείας. Την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε ότι γιατροί και νοσηλευτές αναγκάζονταν να εργάζονται ακόμη και μετά από θετικό τεστ.

Η έκθεση ανέφερε ότι τα νοσοκομεία δανείζονται "επειγόντως" προσωπικό από άλλες εγκαταστάσεις για να το επανεκπαιδεύσουν. Η επαρχία Χενάν είχε ως στόχο να υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των μονάδων εντατικής θεραπείας και να αυξήσει τον αριθμό των γιατρών και των νοσηλευτών της ΜΕΘ σχεδόν κατά 10 φορές.

Η Γκουανγκζού, μια πόλη 15 εκατομμυρίων κατοίκων, αύξησε τον αριθμό των κλινικών πυρετού ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται έως και 110.000 ασθενείς την ημέρα, από 40.000. Εργάζεται επίσης για την αύξηση του αριθμού των κλινών ΜΕΘ από 455 σε 1.385 μέχρι το τέλος της ημέρας, ανέφερε η People's Daily.

Εν τω μεταξύ, η πόλη Ναντζίνγκ εισήγαγε όρια αγοράς στην ιβοπρουφαίνη και σε άλλα φάρμακα, καθώς η ίδια και άλλες περιοχές προσπαθούν να αυξήσουν την προσφορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Το Σάββατο η Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC) αναθεώρησε επίσης τις κατευθυντήριες γραμμές για να επιτρέπει στους ανθρώπους να δίνουν αίμα επτά ημέρες μετά την τελευταία θετική εξέταση για το Covid, αφού η επιδημία συνδέθηκε με ελλείψεις.

Στο Πεκίνο, το Reuters ανέφερε ότι ένα καθορισμένο κρεματόριο Covid-19, όπου είχε δει μια μεγάλη ουρά από νεκροφόρες και εργαζόμενους με στολές επικίνδυνων ουσιών να μεταφέρουν τους νεκρούς στο εσωτερικό του το Σαββατοκύριακο, φυλασσόταν αυστηρά την Τρίτη. Το Reuters δεν μπόρεσε να διαπιστώσει αμέσως αν οι νεκροί που μεταφέρονταν εκεί ήταν θύματα του Covid.

Έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Κίνα θα μπορούσαν να πεθάνουν από COVID-19 τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με ορισμένες από τις πρώτες προβλέψεις από τότε που η κυβέρνηση ήρε πολλά από τα αυστηρά μέτρα για «μηδενική COVID-19».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κίνα εισέρχεται σε δύο κακούς μήνες», σχολιάζουν επιδημιολόγοι.