Les Echos: Εξακολουθούν να επιδεινώνονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Les Echos: Εξακολουθούν να επιδεινώνονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ βρίσκονται σε κακή κατάσταση εδώ και μήνες, και εξακολουθούν να επιδεινώνονται, γράφει η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos και προσθέτει: Ήδη υπό πίεση λόγω του σημαντικού ελλείμματος του ισοζυγίου πληρωμών, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε χθες για έκτη συνεχή μέρα, κατά 1,9%, καταγράφοντας νέο ρεκόρ (5,1720 λίρες:1 δολάριο), μετά την ανταλλαγή απειλών μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.

Ωστόσο, ο Τούρκος Πρόεδρος φρόντισε να υπογραμμίσει πως αναμένει ότι η διαμάχη θα επιλυθεί σύντομα και πως δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε παιχνίδι 'lose-lose', όπου οι δικαστικές και διπλωματικές εντάσεις θα επηρέαζαν την οικονομία.

Είναι αλήθεια ότι η εκτροπή του τουρκικού ισοζυγίου πληρωμών -από τα μεγαλύτερα ελλείμματα στις αναδυόμενες χώρες- θα καθιστούσε την ισορροπία δυνάμεων εξαιρετικά δυσμενή για την Άγκυρα σε περίπτωση πλειοδοσίας στην επιβολή κυρώσεων.

Η κυβέρνηση Tράμπ δηλώνει, επίσης, αισιόδοξη για διέξοδο από την κρίση. Η δυσπιστία έναντι της λίρας, η οποία έχει χάσει 26% της αξίας της από την αρχή του έτους, στραγγαλίζοντας τις εταιρείες που έχουν δανειστεί σε δολάριο, δεν τροφοδοτείται μόνο από τις τρέχουσες εντάσεις με την Ουάσιγκτον, αλλά και από τις ανακολουθίες στην οικονομική πολιτική της τουρκικης κυβέρνησης. Οι επενδυτές ανησυχούν για τον πληθωρισμό, ο οποίος άγγιξε το 15,85% τον Ιούλιο, ύψος-ρεκόρ μετά το 2003.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν επιμένει να θέλει μείωση των επιτοκίων ώστε να στηρίξει την -ήδη ισχυρή- ανάπτυξη, με κίνδυνο να αποτρέψει οποιαδήποτε επένδυση σε τουρκικό νόμισμα. Άλλο σημάδι δυσπιστίας βρίσκεται στις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων που έφτασαν το πρωτοφανές 18,5%. Σημειώνεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε από τους συμπατριώτες του να «βγάλουν από το στρώμα» χρυσό και ξένα νομίσματα και να στηρίξουν το εθνικό νόμισμα, ενώ παράλληλα κάλεσε τους επενδυτές να αγνοήσουν τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, στους οποίους απέδωσε «πολιτικά κίνητρα» για το ότι υποβάθμισαν το κρατικό χρέος σε «σκουπίδι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ