Le Point: Ο σεισμός έφερε στο φως τη διαφθορά του καθεστώτος Ερντογάν
AP Photo/Armin Durgut, File
AP Photo/Armin Durgut, File

Le Point: Ο σεισμός έφερε στο φως τη διαφθορά του καθεστώτος Ερντογάν

O φονικός σεισμός στην Τουρκία έφερε στο φως τη διαφθορά του καθεστώτος Ερντογάν τρεις μήνες πριν από τις εκλογές αναφέρει το γαλλικό περιοδικό Le Point σε ρεπορτάζ του με τίτλο «Το ρήγμα Ερντογάν» που έρχεται να προστεθεί στα πολλά ρεπορτάζ των διεθνών μέσων για το όργιο των παρανομιών και κακοτεχνιών που γίνονταν τόσα χρόνια με το επίσημο κράτος να κάνει τα στραβά μάτια. 

Σε ένα εξαιρετικά επικριτικό για τον Τούρκο πρόεδρο άρθρο το περιοδικό υπογραμμίζει ότι ο καταστροφικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου 2023 θα μετρήσει στην προεκλογική εκστρατεία.

«Στην Τουρκία, κάθε κτήριο που κατέρρευσε -και υπάρχουν χιλιάδες από αυτά- μαρτυρεί την έλλειψη σεβασμού των αντισεισμικών προτύπων, καθώς οι μεγάλοι κατασκευαστές ένιωσαν προστατευμένοι από τους μαφιόζικους δεσμούς τους με την εξουσία» αναφέρει το περιοδικό, τονίζοντας πως το γεγονός ότι ορισμένοι εξ αυτών χρησιμεύουν σήμερα ως αποδιοπομπαίοι τράγοι για έναν πρόεδρο σε απόγνωση δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχάσουμε τα προνόμια που έλαβαν ως αντάλλαγμα για τα ποσά που κατέβαλαν στο AKP του Ερντογάν και στην οικογένειά του.

«Δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε με αυταπάτες: ο Ερντογάν θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρηθεί στην εξουσία. Ήδη, η αντιπολίτευση φοβάται ότι η καταστροφή θα του προσφέρει το επιθυμητό πρόσχημα για την αναβολή των εκλογών. Ο τρόπος με τον οποίο διέκοψε το Twitter δύο ημέρες μετά τον σεισμό για να αποσιωπήσει τους επικριτές δείχνει την έλλειψη ενδοιασμών που τον χαρακτηρίζει» επισημαίνεται επίσης στο άρθρο, όπου στη συνέχεια αναφέρονται τα εξής:

«Από τις αρχές του αιώνα, ο ίδιος και το κόμμα του έχουν κερδίσει έξι γενικές εκλογές, μία προεδρική αναμέτρηση και τρία δημοψηφίσματα. Επέζησε από μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, την οποία χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για να φυλακίσει δεκάδες χιλιάδες αντιπάλους -ή υποτιθέμενους αντιπάλους- και να φέρει το δικαστικό σώμα στα μέτρα του. Στη διεθνή σκηνή, η συμπεριφορά του δεν είναι λιγότερο αδιάντροπη. Υποδαυλίζει τις διαφορές με την Ελλάδα, την Κύπρο, ακόμη και την Αρμενία για να διεγείρει το εθνικιστικό αίσθημα στην Τουρκία. Εργαλειοποιεί την ουκρανική σύγκρουση και μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για να καταστεί απαραίτητος για τον Πούτιν. Χρησιμοποιεί τη σχεδόν απόλυτη εξουσία του για να αποτρέψει την κριτική και να χαλιναγωγήσει τα μέσα ενημέρωσης», αναφέρει το περιοδικό.

Και ο Guardian σε προηγούμενο ρεπορτάζ του επισημαίνει ότι ο σεισμός του 1999 με τους 17.000 νεκρούς στο Ιζμίτ  που έφερε στην εξουσία τον Ερντογάν δεν δίδαξε στην Τουρκία τίποτα όπως αποδείχθηκε από αυτή τη νέα αδιανόητη τραγωδία. 

Η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας Μπέθαν Μακ Κέρναν σημειώνει μάλιστα ότι οι αρχές τότε είχαν εισαγάγει έναν «φόρο σεισμού» με στόχο τη βελτίωση της ετοιμότητας σε μια χώρα που βρίσκεται πάνω σε δύο μεγάλα γεωλογικά ρήγματα.

Συλλήψεις κατόπιν εορτής

Εικοσιτέσσερα χρόνια αργότερα, μετά τους φονικούς σεισμούς με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και την ισοπέδωση πολυκατοικιών, οι άνθρωποι σε όλη την Τουρκία αναζητούν όχι μόνο τους αγνοούμενους αγαπημένους τους αλλά και απαντήσεις.

Τούρκοι και διεθνείς γεωλόγοι, πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες και ειδικοί σε θέματα αντιμετώπισης σεισμών προειδοποιούσαν εδώ και χρόνια ότι ακόμη και πολλές σύγχρονες κατασκευές σε όλη τη χώρα αποτελούσαν «ερείπια σε αναμονή» επειδή δεν είχαν τηρηθεί σωστά οι οικοδομικοί κώδικες.

Επιπλέον, δεν υπήρξαν επαρκείς τιμωρίες για παραβάσεις, ενώ η τουρκική κυβέρνηση πραγματοποιεί περιοδικά τις λεγόμενες «κατασκευαστικές αμνηστίες» από τη δεκαετία του 1960, κατά τις οποίες οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι ιδιοκτήτες κτιρίων έχουν απαλλαγεί, έναντι αμοιβής, από την έλλειψη πιστοποίησης ασφάλειας, μια πολιτική που πιστεύεται ότι έχει αποφέρει δισεκατομμύρια λίρες. 

Κατόπιν εορτής, οι τουρκικές αρχές που έκαναν τα στραβά μάτια στις παρανομίες προχώρησαν σε  δεκάδες συλλήψεις υπεύθυνων για κατασκευές κτιρίων.

Ο Ναζμί Τοσούν, επόπτης κατασκευής και τεχνικός εκπρόσωπος του διαμερίσματος Εμρέ, το οποίο καταστράφηκε στην επαρχία Γκαζιαντέπ, συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη. Οι εισαγγελείς της Μαλάτια εξέδωσαν επίσης τη Δευτέρα εντάλματα σύλληψης για 31 άτομα, τα οποία σχετίζονται με τα κτίρια που κατέρρευσαν στην πόλη.

Η αστυνομία συνέλαβε τον Χασάν Αλπαργκούν στα κατεχόμενα της Κύπρου μετά την κατάρρευση κτιρίων που κατασκευάστηκαν από την κατασκευαστική του εταιρεία στη νότια επαρχία των Αδάνων το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο εργολάβος Ιμπραήμ Μουσταφά Ουντσούογου συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη μετά την τεχνική εξέταση των συντριμμιών μιας πολυκατοικίας στην επαρχία Γκαζιαντέπ, όπου διαπιστώθηκε αμέλεια.

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε άλλο έναν εργολάβο, τον Μεχμέτ Ερτάν Ακάι, αφού το κτίριό του κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του σεισμού στο Γκαζιαντέπ. Οι εισαγγελείς εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης εναντίον του με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της παραβίασης του οικοδομικού κώδικα.

Ο Μεχμέτ Γιασάρ Τσοσκούν, εργολάβος ενός μεγάλου κτιρίου κατοικιών στην πληγείσα επαρχία Χατάι, τέθηκε επίσης υπό κράτηση το Σάββατο. Συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης καθ' οδόν προς το Μαυροβούνιο, ενώ προσπαθούσε να εγκαταλείψει την Τουρκία.

Η καταστροφή των κακοτεχνιών 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ υποσχέθηκε να λάβει μέτρα κατά της αμέλειας μετά τους φονικούς σεισμούς.

 Και το Associated Press τις περασμένες μέρες σε ρεπορτάζ για το όργιο μη τήρησης των σύγχρονων κανόνων δόμησης στην Τουρκία αναφέρει ότι το κράτος επέτρεψε και ενθάρρυνε μια έκρηξη της αγοράς ακινήτων σε σεισμογενείς περιοχές. 

«Πρόκειται για μια καταστροφή που προκλήθηκε από κακοτεχνίες, όχι από σεισμό», είχε δηλώσει στο σχετικό ρεπορτάζ ο Ντέιβιντ Αλεξάντερ, καθηγητής σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης στο University College του Λονδίνου.

Είναι κοινό μυστικό ότι πολλά κτίρια στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τους δύο τεράστιους σεισμούς αυτής της εβδομάδας χτίστηκαν με υλικά κακής ποιότητας και μεθόδους που συχνά δεν συμμορφώνονταν με τα κυβερνητικά πρότυπα, δήλωσε ο Εγιούπ Μουχκού, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων της Τουρκίας.

Εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι οποιαδήποτε σοβαρή έρευνα για τη ρίζα της αδύναμης εφαρμογής των οικοδομικών κανονισμών θα οδηγήσει μοιραία στις πολιτικές του Ερντογάν, καθώς και των περιφερειακών και τοπικών αξιωματούχων, οι οποίοι επέβλεψαν - και προώθησαν - μια οικοδομική έκρηξη σε σαθρά θεμέλια που βοήθησε στην οικονομική ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης: 

Ο υπερσυγκεντρωτικός μετά το πραξικόπημα Ερντογάν αποδυνάμωσε τον κρατικό μηχανισμό

Γιατί ο Ερντογάν δεν μπορεί να κάνει εκλογές μετά τον Ιούνιο