Κύπρος: Η Επιτροπή Αγνοουμένων χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την αναζήτηση λειψάνων
AP Photo/Petros Karadjias
AP Photo/Petros Karadjias

Κύπρος: Η Επιτροπή Αγνοουμένων χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την αναζήτηση λειψάνων

Μια επιτροπή που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και διερευνά μαζικές εξαφανίσεις στην Κύπρο αναπτύσσει τεχνητή νοημοσύνη και ραντάρ εδάφους για να επιταχύνει τις πιθανότητες εύρεσης των λειψάνων ανθρώπων που εξαφανίστηκαν σε προηγούμενες συγκρούσεις.

Η Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) ηγείται μιας ομάδας αρχαιολόγων, ανθρωπολόγων και γενετιστών για να βοηθήσει στην εξακρίβωση της τύχης 2.002 ανθρώπων που αγνοούνταν κατά τη διάρκεια των διαφυλετικών συγκρούσεων τη δεκαετία του 1960 και της τουρκικής εισβολής που ακολούθησε το πραξικόπημα του 1974. Πολλοί σκοτώθηκαν και θάφτηκαν σε ανώνυμους τάφους σε όλο το νησί.

Βασιζόμενη σε μεγάλο βαθμό σε μάρτυρες για τους οποίους διασφαλίζεται η ανωνυμία, η εκταφή και η ταυτοποίηση των θυμάτων έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω των αποκλίσεων στις μαρτυρίες, του περάσματος του χρόνου και των ταχέως μεταβαλλόμενων τοπίων.

«Σχεδιάζουμε να ενισχύσουμε τις ικανότητές μας να βρίσκουμε απαντήσεις μέσω νέων τεχνολογιών», δήλωσε ο Πιερ Ζεντίλε, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη ΔΕΑ, η οποία περιλαμβάνει επίσης έναν Ελληνοκύπριο και έναν Τουρκοκύπριο εκπρόσωπο.

Ο Τζεντίλε δήλωσε ότι η ΔΕΑ θα χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να ερευνήσει ψηφιοποιημένα αρχεία για νέες κατευθύνσεις έρευνας και θα εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω χρήσης ραντάρ που διεισδύουν στο έδαφος για να βοηθήσει στον εντοπισμό περιοχών ταφής.

Ιδρυμένη το 1981, η ΔΕΑ ξεκίνησε την αναζήτηση ομαδικών τάφων γύρω στο 2006. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2025 είχε εντοπίσει και εκταφεί 1.707 άτομα, με 1.270 λείψανα να έχουν επιστραφεί στις οικογένειές τους για ταφή μέχρι τον Μάιο του 2025.

Αν και οι αγνοούμενοι παραμένουν ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα που προκύπτουν από τη διαίρεση της Κύπρου, είναι επίσης ένας από τους λίγους τομείς όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συνεργάζονται για έναν κοινό ανθρωπιστικό στόχο.

«Είναι ένα πολύ λεπτό ανθρωπιστικό ζήτημα και το έργο που κάνουμε είναι ιερό», δήλωσε ο Χάκι Μουφτουζάντε, εκπρόσωπος της Τουρκοκύπριας ΔΕΑ. «Έχουμε πλήρη επίγνωση του καθήκοντος που πρέπει να εκπληρώσουμε», είπε.