Κύμα διαδηλώσεων στην Κίνα κατά της πολιτικής της «μηδενικής Covid»

Κύμα διαδηλώσεων στην Κίνα κατά της πολιτικής της «μηδενικής Covid»

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σαρώνουν ολόκληρη την Κίνα εξαιτίας της πολιτικής «μηδενικής Covid». Στη Σαγκάη πολίτες κάλεσαν τον Σι Τζινπίνγκ να παραιτηθεί.

Πρόκειται για κύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του προέδρου, καθώς και για εκδήλωση οργής άνευ προηγουμένου κατά της αυστηρής και ολοένα πιο δαπανηρής και επώδυνης στρατηγικής της «μηδενικής Covid» που επιβάλλεται στη χώρα.

Δέκα νεκροί από πυρκαγιά

Πυρκαγιά σε πολυκατοικία στη δυτική περιοχή Σιντζιάνγκ που προκάλεσε τον θάνατο δέκα πολιτών και τον τραυματισμό άλλων εννέα την Πέμπτη αποτέλεσε τη θρυαλλίδα που πυροδότησε το ξέσπασμα της οργής.

Από βίντεο που κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα προκύπτουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες τα μέτρα της καραντίνας οδήγησαν σε καθυστερήσεις και εμπόδισαν τους πυροσβέστες από το να φτάσουν έγκαιρα για να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα, κάτι που η κινεζική ηγεσία αρνείται κατηγορηματικά.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πόλεις και πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη χώρα χθες Σάββατο και νωρίς το πρωί σήμερα Κυριακή.

Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Σαγκάης και άναψαν κεριά σε ένδειξη πένθους για τους νεκρούς από την πυρκαγιά της Σιντζιάνγκ.

Το πλήθος αργότερα κρατώντας λευκές κόλλες χαρτιού - σε παραδοσιακή συμβολική ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη λογοκρισία φώναζε: «Χρειαζόμαστε ανθρώπινα δικαιώματα, χρειαζόμαστε ελευθερία».

Σε πολλά βίντεο που επικαλείται το CNN ακούγονται άνθρωποι να καλούν τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και το Κομμουνιστικό Κόμμα να «παραιτηθούν». Το πλήθος φώναζε επίσης «Όχι άλλα τεστ Covid, ελευθερία!» και «Όχι δικτατορία, δημοκρατία!».

Άλλα βίντεο δείχνουν ανθρώπους να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο, καθώς και τη Σοσιαλιστική Διεθνή, ενώ κρατούν πανό διαμαρτυρόμενοι για τα εξαιρετικά αυστηρά μέτρα του Πεκίνου κατά της πανδημίας.

«Φαγητό, όχι άλλα τεστ»

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Πεκίνο, την κινεζική πρωτεύουσα. Στη 1 τα ξημερώματα της Κυριακής, τοπική ώρα, περίπου 100 φοιτητές και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας παρέμεναν στο σημείο όπου ξέσπασαν οι διαμαρτυρίες.

«Όχι στο lockdown, ναι στην ελευθερία. Όχι στα τεστ Covid, ναι στο φαγητό», έγραφε μήνυμα γραμμένο με κόκκινη μπογιά σε υπερυψωμένη διάβαση.

«Ανοίξτε τα μάτια σας και κοιτάξτε τον κόσμο, η πολιτικής της μηδενικής-Covid είναι ψέμα», έγραφε σύνθημα διαμαρτυρίας σε Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Στην ανατολική επαρχία Τζιανγκσού, δεκάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Επικοινωνίας της Ναντζίνγκ συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη πένθους για όσους έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά του Σιντζιάνγκ.

Βίντεο δείχνουν φοιτητές να υψώνουν φύλλα λευκού χαρτιού και να ανάβουν τους φακούς των κινητών τηλεφώνων τους.

Πρωτοφανείς διαμαρτυρία κατά του προέδρου

Η φονική πυρκαγιά αποτελούσε εφιάλτη για πολλούς Κινέζους που είδαν με τραγικό τρόπο να γίνεται πραγματικότητα, καθώς έχουν υποχρεωθεί να υποστούν εκτεταμένους περιορισμούς τους τελευταίους μήνες και να παραμείνουν κλειδωμένοι στα διαμερίσματά τους χωρίς να έχουν τρόπο διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι αρχές αρνήθηκαν ότι το τραγικό συμβάν συνδέεται με την πολιτική μηδενικής covid, κάτι που δεν εμπόδισε την εξάπλωση του πρωτοφανούς κύματος οργής.

Η κόπωση από τα τρία συνεχόμενα χρόνια περιορισμών στις μεκινήσεις και τα καθημερινά τεστ Covid είναι πλέον εμφανής μεταξύ των πολιτών. Ο θυμός έχει εξαπλωθεί σε όλες τις γωνιές της Κίνας, από τις μεγάλες πόλεις μέχρι τις απομακρυσμένες περιοχές όπως το Σιντζιάνγκ και το Θιβέτ, και έχει εισχωρήσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της κινεζικής κοινωνίας, περιλαμβανομένων νεαρών φοιτητών, εργαζομένων σε εργοστάσια και απλών πολιτών.

Καθώς ο θυμός μεγαλώνει, οι διαμαρτυρίες κατά των μέτρων Covid γίνονται ολοένα πιο κοινό θέαμα. Ωστόσο, οι διαδηλώσεις αυτού του Σαββατοκύριακου είναι ασυνήθιστες ακόμα και για αυτή τη νέα κανονικότητα της κινεζικής κοινωνίας, τόσο για τον αριθμό τους όσο και για την ευθύτητα της κριτικής τους προς την κυβέρνηση και τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Το αίτημα για παραίτηση

Η μαζική έξοδος στους δρόμους με εκατοντάδες να απαιτούν την παραίτηση του προέδρου θεωρούνταν αδιανόητη μέχρι και πριν από λίγο καιρό. 

Οι τελευταίες διαμαρτυρίες έρχονται σε συνέχειας ενός κλιμακούμενου κύματος αμφισβήτησης της πολιτικής της πολιτικής ηγεσίας της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τους κύριους εκφραστές του να γίνονται ολοένα και πιο τολμηροί στην κριτική της κυβέρνησης και του προέδρου Σι.

Η Κίνα είναι η τελευταία από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις ανά τον κόσμο που εμμένει στη στρατηγική «μηδενικής Covid» η οποία συνδέεται εν μέρει με τα σχετικά χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού και με την προσπάθεια να προστατευτούν οι ηλικιωμένοι.

Τα lockdown προκαλούν πλέον οργή και οι ευρύτεροι περιορισμοί πυροδοτούν ολοένα πιο βίαιες διαμαρτυρίες.

Παρά τα αυστηρά μέτρα, ο αριθμός των κρουσμάτων της Κίνας αυτή την εβδομάδα έσπασε ρεκόρ όλων των εποχών από την έναρξη της πανδημίας.