Κορσική: Αυξάνονται οι ελπίδες για αυτονομία του νησιού
AP Photo/Raphael Poletti
AP Photo/Raphael Poletti
Deutsche Welle

Κορσική: Αυξάνονται οι ελπίδες για αυτονομία του νησιού

Σειρά συνταγματικών μεταρρυθμίσεων φαίνεται πως έχει δρομολογήσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φαίνεται να είναι πρόθυμος να απαντήσει στην επιθυμία των Κορσικανών να αυτονομηθούν. Τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν υποδέχεται αντιπροσωπεία Κορσικανών για να διαπραγματευτεί την τελική διατύπωση του κειμένου του σχετικού σχεδίου νόμου.

Ωστόσο, ενώ για μερικούς αυτό θα φέρει ειρήνη στις μακροχρόνιες κόντρες και εντάσεις μεταξύ της Κορσικής και της ηπειρωτικής Γαλλία, άλλοι εκφράζουν ανησυχίες και επιφυλάξεις. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, πριν από δύο χρόνια ξέσπασαν βίαιες ταραχές στην Κορσική, που τελικά έδωσαν νέα ώθηση στις συνομιλίες σχετικά με τα αιτήματα για αυτονομία.

Οι εθνικιστικές τάσεις υπήρχαν στο νησί για μεγάλο χρονικό διάστημα, με ακραία σκηνικά βίας και εντάσεις, με πολλούς κατοίκους του νησιού να ζητούν αυτονομία. Ωστόσο, δεν μοιράζονται όλοι οι Κορσικανοί την ίδια άποψη. Μερικοί δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται ενώ κάποιοι απλώς δείχνουν να έχουν παραιτηθεί μετά από δεκαετίες ανεπιτυχών προσπαθειών.

Σε πολιτικό επίπεδο, υπάρχει μεγάλη ένταση. Ο Ζιλ Σιμεονί, πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου, καταβάλει προσπάθειες να επιτύχει ενότητα στο τοπικό κοινοβούλιο στο Αιάκειο, αναφέρει η DW. «Οι διαπραγματεύσεις για την αυτονομία δεν είχαν προχωρήσει στο παρελθόν τόσο πολύ κι αυτό συνοδεύεται από μια τεράστια ευθύνη για την ειρηνική συνύπαρξη μετά από δεκαετίες φυλακίσεων, πόνου και δραμάτων» υποστηρίζει. «Κι αυτό απαιτεί από εμάς να παραμερίσουμε όλα όσα δεν είναι επιτακτικά». Για τον Σιμεονί, αυτό που είναι απαραίτητο πάνω απ' όλα είναι συγκεκριμένοι χειρισμοί σε νομοθετικό επίπεδο. 

Το πιο ευαίσθητο θέμα στο κεφάλαιο της αυτονομίας είναι η μεγαλύτερη επιρροή στη νομοθεσία. Για να περάσει η συνταγματική μεταρρύθμιση, το γαλλικό κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει το κείμενο. Ωστόσο, οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι διαθέτουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, είναι επικριτικοί απέναντι στο θέμα.

Ο πολιτικός επιστήμονας Αντρέ Φαζί από το Πανεπιστήμιο του Κορτέ εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι περίπλοκες. «Ωστόσο και το Παρίσι συμφέρει να έχει επιτυχία», αναφέρει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Για την κυβέρνηση και τον πρόεδρο που έδειξαν να ενδιαφέρονται για προοδευτικές ιδέες μια τυχόν αποτυχία θα ήταν και δική τους μερική αποτυχία».

Η Βαλερί Μποζί, επικεφαλής της συντηρητικής Κ.Ο στο κοινοβούλιο της Κορσικής, διαβεβαιώνει ότι η νομοθεσία θα πρέπει απλώς να προσαρμοστεί στα χαρακτηριστικά του νησιού και οι αρμοδιότητες θα πρέπει να μεταφερθούν σταδιακά. Ενδιαφέρεται για έναν συμβιβασμό, λέει στο DPA, για μια «ρεαλιστική καθημερινή αυτονομία», όχι για πολιτική αυτονομία.

Μια αυτονομία - ακόμα και ένας περιορισμένος βαθμός αυτονομίας - μπορεί ωστόσο να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες περιοχές της Γαλλίας. Έχουν ήδη υπάρξει παρόμοιες δηλώσεις από τη Βρετάνη, ενώ η Αλσατία και η γαλλική Χώρα των Βάσκων θα ήθελαν επίσης μεγαλύτερη ανεξαρτησία. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τόσο η πολιτική πίεση όσο και η πίεση από τον πληθυσμό είναι σημαντικά μεγαλύτερη στην Κορσική και ο Μακρόν είναι απίθανο να δείξει πρόθυμος για άλλα βήματα αποκέντρωσης.

Πηγή: Deutsche Welle