Κίεβο και Ευρώπη συστήνουν δικαστήριο για τα εγκλήματα της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία
Russian Defense Ministry Press Service via AP
Russian Defense Ministry Press Service via AP

Κίεβο και Ευρώπη συστήνουν δικαστήριο για τα εγκλήματα της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Η έγκριση σύστασης ενός ειδικού δικαστηρίου αρμόδιου να κρίνει τα «εγκλήματα επίθεσης» που έχει διαπράξει η Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, είναι ο λόγος για τον οποίο συνεδριάζουν, την Παρασκευή (09/05), η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της.

Νωρίτερα, την Παρασκευή (09/05), ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμιχάλ, υποδέχθηκε στη Λβιβ την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, καθώς και αντιπροσωπείες από 35 ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Είναι σημαντικό και συμβολικό οι Ευρωπαίοι εταίροι της να βρίσκονται στο πλευρό της Ουκρανίας την Ημέρα της Ευρώπης», τόνισε ο Σμιχάλ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την Παρασκευή (09/05), εξάλλου, η Ρωσία γιορτάζει την 80η επέτειο από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945 και με την ευκαιρία διοργάνωσε μεγάλη στρατιωτική παρέλαση την οποία παρακολούθησαν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, και περίπου 20 ηγέτες συμμαχικών του χωρών.

«Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία», υπογράμμισε την Πέμπτη (08/05) η Κάλας μιλώντας σε δημοσιογράφους. Αυτή η συμβολική επίσκεψη στην Ουκρανία έχει στόχο να υπενθυμίσει ότι «όλοι όσοι στηρίζουν πραγματικά την ειρήνη δεν μπορούν να βρίσκονται στο πλευρό του Πούτιν», πρόσθεσε.

Το ειδικό δικαστήριο για τα «εγκλήματα επίθεσης» –εισβολή, στρατιωτική κατοχή ή προσάρτηση με τη χρήση βίας και αποκλεισμός λιμανιών ή ακτών– θα εργάζεται παράλληλα με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) το οποίο έχει ήδη εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης εναντίον του Πούτιν και άλλων Ρώσων αξιωματούχων.

Ωστόσο, το ΔΠΔ δεν μπορεί να δικάσει τη Ρωσία για «εγκλήματα επίθεσης» και για τον λόγο αυτό λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργήθηκε η ιδέα για τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου.

Οι εργασίες για τη σύσταση του εν λόγω δικαστηρίου επιταχύνθηκαν μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και τις ανησυχίες ότι θα δοθεί αμνηστία στον Πούτιν σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας.