Ιστορικές μειώσεις φόρων και αύξηση δανεισμού στη Βρετανία
AP
AP

Ιστορικές μειώσεις φόρων και αύξηση δανεισμού στη Βρετανία

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Κουάσι Κουαρτένγκ ανακοίνωσε ιστορικές μειώσεις φόρων και τεράστια αύξηση του δανεισμού σήμερα Παρασκευή. Η παρουσίαση της νέας οικονομικής ατζέντας προκάλεσε αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τα βρετανικά κρατικά ομόλογα να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.

Ο Κουαρτένγκ κατάργησε τον ανώτατο συντελεστή φόρου εισοδήματος της χώρας και για πρώτη φορά έθεσε το πλαίσιο στα σχέδια δαπανών της πρωθυπουργού Λιζ Τρας, η οποία επιδιώκει να διπλασιάσει τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Βρετανίας.

Οι επενδυτές ξεφόρτωσαν βραχυπρόθεσμα βρετανικά κρατικά ομόλογα όσο πιο γρήγορα μπορούσαν, με τα 2ετή να βρίσκονται στα πρόθυρα να καταγράψουν τη μεγαλύτερη πτώση τους σε ημερήσια βάση τουλάχιστον από το 2009.

Η Βρετανία παρουσίασε σχέδιο έκδοσης χρέους για το τρέχον οικονομικό έτος ενισχυμένο κατά 72,4 δισ. λίρες.

Τα μέτρα ελάφρυνσης για τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών που ανακοίνωσε η Τρας θα ανέλθει στα 60 δισ. λίρες για το επόμενο εξάμηνο, ανέφερε ο Κουαρτένγκ. Οι φορολογικές περικοπές θα έχουν επιπλέον κόστος που θα ανέλθουν σε 45 δισ. λίρες, ανέφερε.

Η λίρα υποχώρησε σε νέο χαμηλό 37 ετών έναντι του δολαρίου, σε 1,1148 δολ., καθώς ο Κουαρτένγκ ενημέρωσε το κοινοβούλιο.

«Το σχέδιό μας είναι να επεκτείνουμε την προσφορά μέσω φορολογικών κινήτρων και μεταρρυθμίσεων», τόνισε ο Κουαρτένγκ.

«Έτσι θα ανταγωνιστούμε επιτυχώς τις δυναμικές οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Έτσι θα μετατρέψουμε τον φαύλο κύκλο της στασιμότητας σε ενάρετο κύκλο ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Αντιδράσεις σε αντιπολίτευση και αγορά

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα χαρακτήρισε το σχέδιο «απελπισμένο στοίχημα».

Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών ανέφερε ότι οι φορολογικές περικοπές ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν αποφασιστεί από τον προϋπολογισμό του 1972 - ο οποίος θεωρείται ευρέως ότι κατέληξε σε καταστροφή λόγω του πληθωριστικού του αποτελέσματος.

Το σκηνικό της αγοράς παραμένει εχθρικό για τον Κουαρτένγκ, με τη λίρα να καταγράφει τη χειρότερη απόδοσή του έναντι του δολαρίου σε σχέση σχεδόν με οποιοδήποτε άλλο σημαντικό νόμισμα.

Μεγάλο μέρος της πτώσης αντανακλά την ταχεία άνοδο των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε μια απόφαση που ελήφθη με σκοπό να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, η οποία οδήγησε τις αγορές σε ανάκαμψη.

Ορισμένοι επενδυτές αντιμετωπίζουν επίσης με επιφυλακτικότητα το σχέδιο της Τρας να δανειστεί για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη.

Ερωτηθείς την Παρασκευή πώς θα χρηματοδοτήσει η Βρετανία τις δαπάνες της μειώνοντας τους φόρους, υπουργός ανέφερε ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι η απάντηση. 

Απώλεια εμπιστοσύνης

Δημοσκόπηση του Reuters αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι το 55% των διεθνών τραπεζών και οικονομικών συμβούλων που συμμετείχαν έκρινε ότι τα βρετανικά περιουσιακά στοιχεία διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο απότομης απώλειας εμπιστοσύνης. 

Τα στοιχεία για το ηθικό των καταναλωτών που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Παρασκευή υπογραμμίζουν την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Κουαρτένγκ, με τη διάθεση μεταξύ των νοικοκυριών να πέφτει στη χαμηλότερη άμπωτη από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων το 1974. 

Χθες Πέμπτη, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι το ανώτατο όριο στις τιμές της ενέργειας που επιβάλλει η κυβέρνηση Τρας θα περιορίσει τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι πιθανό να ενισχύσουν περαιτέρω τις πιέσεις, σε μια εποχή που ο πληθωρισμός κινείται κοντά σε υψηλό 40 ετών.