Το Ιράν αναμένεται να παραδώσει στο προσεχές διάστημα εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία, σύμφωνα με δύο δυτικούς αξιωματούχους ασφαλείας και έναν περιφερειακό αξιωματούχο. Οι ΗΠΑ είχαν αναφέρει ότι η Τεχεράνη είχε αποστείλει τέτοιους πυραύλους πέρυσι στη Μόσχα για χρήση εναντίον της Ουκρανίας.
Εάν η παράδοση των εκτοξευτών Fath-360 πραγματοποιηθεί, θα ενισχύσει τις ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις κατά της Ουκρανίας και θα επιβεβαιώσει την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης.
Με δραστικό βεληνεκές 120 χιλιομέτρων, οι εκτοξευτές Fath-360 θα δώσουν στη Ρωσία ένα ακόμη όπλο για επιθέσεις κατά ουκρανικών δυνάμεων στη γραμμή του μετώπου, καθώς και εναντίον στρατιωτικών στόχων και κατοικημένων περιοχών κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με αναλυτές.
Οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι το Ιράν παρέδωσε στη Ρωσία πυραύλους μέσω εννέα ρωσικών φορτηγών πλοίων, στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις. Ωστόσο, τρεις πηγές του Reuters ανέφεραν τότε ότι οι εκτοξευτές δεν είχαν παραδοθεί. Πλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η παράδοσή τους είναι επικείμενη - χωρίς να δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες για το λόγο της καθυστέρησης.
Η Ρωσία και το Ιράν αρνούνται ότι η Τεχεράνη έχει αποστείλει βαλλιστικούς πυραύλους ή άλλα όπλα για να στηρίξει την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και της Ε.Ε. δηλώνουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με χιλιάδες drones και βλήματα πυροβολικού.
Σε ακρόαση στο Κογκρέσο τον περασμένο μήνα, ο στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, ανέφερε ότι το Ιράν έχει ήδη παραδώσει περισσότερους από 400 βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία - πιθανότατα αναφερόμενος στους Fath-360. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν δημόσιες ενδείξεις ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει άλλου τύπου βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας ή ότι έχει χρησιμοποιήσει επισήμως τους Fath-360.
Πιθανές επιπλοκές στις συνομιλίες με Ουάσιγκτον
Η αποστολή των πυραύλων θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας αλλά και για την επίτευξη παράλληλης συμφωνίας ΗΠΑ - Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Ο περιφερειακός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν, υπό την αιγίδα του Ομάν, είναι ένας από «πολλούς λόγους» για την καθυστέρηση της παράδοσης των εκτοξευτών. Αν και οι διαπραγματεύσεις έχουν συναντήσει προσκόμματα, το Ιράν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι συμφωνήθηκε τέταρτος γύρος συνομιλιών την Κυριακή, και πάλι στο Ομάν.
Ο αναλυτής Τζακ Γουάτλινγκ του βρετανικού think tank RUSI τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν συνδέει άμεσα τις πυρηνικές συνομιλίες με τη στρατιωτική της συνεργασία με τη Ρωσία: «Το γεγονός ότι οι Ιρανοί συνομιλούν με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό ζήτημα δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν τη στρατιωτική στήριξη στη Μόσχα», δήλωσε.
Επιχειρησιακή σημασία
Η ενδεχόμενη αποστολή εκτοξευτών θα απαιτούσε, σύμφωνα με ειδικούς, τεχνικές τροποποιήσεις σε φορτηγά ευρωπαϊκής κατασκευής που χρησιμοποιούνται από το Ιράν για την εκτόξευση των Fath-360 - πιθανώς απαραίτητες και για το ρωσικό στράτευμα, δεδομένων των τεράστιων απωλειών οχημάτων στο μέτωπο.
Οι εκτοξευτές θα προσέφεραν στη Ρωσία τη δυνατότητα ταχύτερων επιθέσεων σε στόχους υψηλής αξίας με ελάχιστη προετοιμασία. «Ο χρόνος πτήσης των Fath-360 είναι εξαιρετικά μικρός. Πρόκειται για όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και από προσωπικό με περιορισμένη εκπαίδευση», ανέφερε ο αναλυτής Φάμπιαν Χιντς.
Η χρήση τους ενδέχεται να επιτρέψει στη Μόσχα να διατηρήσει πιο εξελιγμένα οπλικά συστήματα – όπως οι πύραυλοι Iskander – για στρατηγικά χτυπήματα μεγάλης εμβέλειας σε κρίσιμες υποδομές, όπως το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας.
Ο Ραλφ Σάβελσμπεργκ, καθηγητής στην Ολλανδική Ακαδημία Άμυνας, εξηγεί: «Οι ιρανικοί πύραυλοι δεν είναι ιδιαίτερα ακριβείς ούτε φέρουν μεγάλο ωφέλιμο φορτίο. Όμως το γεγονός ότι η Ρωσία τους αγοράζει δείχνει πως δεν μπορεί να παράγει αρκετούς δικούς της. Και αυτό, παρ’ όλα τα μειονεκτήματα, προσθέτει στους πονοκεφάλους της Ουκρανίας».