Ιράν: Δεν είναι εποικοδομητικό να ζητά η Μόσχα γραπτές εγγυήσεις ότι οι κυρώσεις σε βάρος της δεν θα πλήξουν τη συνεργασία με την Τεχεράνη

Ιράν: Δεν είναι εποικοδομητικό να ζητά η Μόσχα γραπτές εγγυήσεις ότι οι κυρώσεις σε βάρος της δεν θα πλήξουν τη συνεργασία με την Τεχεράνη

Το αίτημα της Ρωσίας να της δοθούν γραπτές εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι οι κυρώσεις σε βάρος της δεν θα επηρεάσουν τη συνεργασία της με το Ιράν «δεν είναι εποικοδομητικό» όσον αφορά τις συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ιρανό αξιωματούχο.

Η ανακοίνωση της Ρωσίας, η οποία θα μπορούσε να τορπιλίσει τις συνομιλίες που διεξάγονται εδώ και πολλούς μήνες στη Βιέννη, έγινε λίγο αφότου η Τεχεράνη έκανε γνωστό ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τον «οδικό χάρτη» που θα βοηθήσει στην επίλυση των ζητημάτων τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα.

«Οι Ρώσοι έβαλαν αυτό το αίτημα στο τραπέζι (των συνομιλιών που διεξάγονται στη Βιέννη) πριν από δύο ημέρες. Αντιλαμβανόμαστε ότι αλλάζοντας τη θέση της στις συνομιλίες της Βιέννης, η Ρωσία θέλει να διασφαλίσει τα συμφέροντά της σε άλλα μέρη. Η ενέργεια αυτή δεν είναι εποικοδομητική για τις πυρηνικές συνομιλίες της Βιέννης», είπε ο Ιρανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη χώρα του για τον πόλεμο στην Ουκρανία αποτελούν πρόσκομμα για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία θέλει γραπτές εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι το εμπόριο, οι επενδύσεις και η στρατιωτικο-τεχνολογική συνεργασία της Μόσχας με το Ιράν δεν θα παρεμποδιστεί κατά κανέναν τρόπο από τις κυρώσεις.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε απόψε ότι οι νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν θα έχουν καμία επίπτωση στην πιθανή αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τη Ρωσία για την επιστροφή στην πλήρη εφαρμογή της JCPOA. Είναι προς το κοινό συμφέρον και της Ρωσίας να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο», ανέφερε ένας εκπρόσωπος.

Δύο διπλωμάτες, ο ένας εκ των οποίων δεν εμπλέκεται άμεσα στις συνομιλίες, είπαν ότι και η Κίνα έχει ζητήσει γραπτές εγγυήσεις ότι οι εταιρείες της που συνεργάζονται με το Ιράν δεν θα πληγούν από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Τέτοια αιτήματα μπορεί να περιπλέξουν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας, σε μια περίοδο που αυτό διαφαινόταν στον ορίζοντα. Όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στις συνομιλίες της Βιέννης είπαν την Παρασκευή ότι βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.