ΗΠΑ: Το νομοσχέδιο Τραμπ προβλέπει 8,6 δισ. δολάρια για την κυριαρχία στην Αρκτική
(Seaman Ryan Estrada/U.S. Coast Guard via AP)
(Seaman Ryan Estrada/U.S. Coast Guard via AP)

ΗΠΑ: Το νομοσχέδιο Τραμπ προβλέπει 8,6 δισ. δολάρια για την κυριαρχία στην Αρκτική

Το τεράστιο νομοσχέδιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τους φόρους και τις δαπάνες προβλέπει τη δαπάνη περισσότερων από 8,6 δισ. δολαρίων για την αύξηση του στόλου παγοθραυστικών της αμερικανικής ακτοφυλακής στην Αρκτική, όπου η Ουάσινγκτον ελπίζει να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ρωσική και κινεζική κυριαρχία.

Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια για έως και τρία νέα βαρέα παγοθραυστικά σκάφη ασφαλείας της Ακτοφυλακής, 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για μεσαία παγοθραυστικά σκάφη ασφαλείας της Αρκτικής και 816 εκατομμύρια δολάρια για την προμήθεια πρόσθετων ελαφρών και μεσαίων παγοθραυστικών σκαφών.

Η Ακτοφυλακή αναζητούσε οκτώ έως εννέα παγοθραυστικά σκάφη έτοιμα για την Αρκτική. Ο σημερινός στόλος της περιλαμβάνει μόλις τρία.

Ο Τραμπ προσπαθεί να αναζωογονήσει τη ναυπηγική βιομηχανία των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη δύναμη της Κίνας στη ναυτική κατασκευή και τη ναυτική κυριαρχία. Νωρίτερα φέτος, παρουσίασε ξεχωριστά σχέδια για την επιβολή τελών και δασμών σε κινεζικά πλοία και λιμενικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των γερανών πλοίου-προς-θάλασσα, για να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια.

Καθώς η κλιματική αλλαγή συρρικνώνει τους πολικούς πάγους, οι θάλασσες της Αρκτικής εξετάζονται όλο και περισσότερο ως εμπορικές οδοί για να συνδέουν τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό με μεγάλες οικονομίες.

Η Κίνα και η Ρωσία συνεργάζονται για την ανάπτυξη των αρκτικών ναυτιλιακών οδών και την ενίσχυση της άμυνάς τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Φινλανδία ανακοίνωσαν πέρυσι μια τριμερή εταιρική σχέση που ονομάζεται «Σύμφωνο ICE» για τη δημιουργία ενός στόλου 70 έως 90 παγοθραυστικών πλοίων κατά την επόμενη δεκαετία για να επιβάλουν την ισχύ τους. 

Ο Τραμπ έχει επίσης εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεσή του οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποκτήσουν έως και 40 νέα παγοθραυστικά για να ενισχύσουν την εθνική ασφάλεια στην Αρκτική. Αυτά τα παγοθραυστικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις εταιρείες στον εφοδιασμό τους και να διατηρήσουν ανοικτές γραμμές για την πιθανή ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου και ορυκτών πόρων στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, η Ρωσία διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο παγοθραυστικών και περιπολικών πλοίων ικανών για πάγο στον κόσμο με 57 πλοία.

Η Κίνα διαθέτει πολύ μικρότερο στόλο, αλλά επενδύει επίσης στην αύξησή του. Οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν τον Μάιο να αναβαθμίσουν τη συνεργασία τους και να αντιμετωπίσουν «αποφασιστικά» την επιρροή των ΗΠΑ.

Ποιος τα κατασκευάζει;

Οι πιθανοί ναυπηγοί για τα νέα αμερικανικά παγοθραυστικά περιλαμβάνουν την Davie Shipbuilding με έδρα το Κεμπέκ, η οποία τον Ιούνιο ανακοίνωσε σχέδια για την εξαγορά των ναυπηγικών περιουσιακών στοιχείων της Gulf Copper & Manufacturing στο Γκάλβεστον και το Πορτ Άρθουρ του Τέξας.

Η KPLM.SI Keppel Amfels της Keppel με έδρα τη Σιγκαπούρη έχει επίσης παρουσία στο Τέξας.

Τα ναυπηγεία Bollinger Shipyards με έδρα τη Λουιζιάνα και η Edison Chouest Offshore ανακοίνωσαν τον Μάιο μια στρατηγική συνεργασία με την ονομασία United Shipbuilding Alliance (USA) για την κατασκευή παγοθραυστικών για την κάλυψη «επειγουσών επιχειρησιακών αναγκών της Αρκτικής».

Ναυπηγεία στον Καναδά ή τη Φινλανδία θα μπορούσαν επίσης να κατασκευάσουν τα πλοία, αλλά αυτό θα απαιτούσε να αγοράσει η αμερικανική ακτοφυλακή πλοία από ξένο ναυπηγείο, ανέφερε το U.S. Naval Institute News.