ΗΠΑ: Έπληξαν ιρανικό τάνκερ που προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό - Σ. Αραβία: Επιδρομή σε εγκαταστάσεις των Χούθι
X/US Central Command
X/US Central Command
Live οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή

ΗΠΑ: Έπληξαν ιρανικό τάνκερ που προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό - Σ. Αραβία: Επιδρομή σε εγκαταστάσεις των Χούθι

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο το οποίο επιχείρησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, ενώ ο  συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία έπληξε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Χούθι.

Tο τάνκερ Μ/Τ Lavine εξουδετερώθηκε στον Κόλπο του Ομάν αφού επιχείρησε να παραβιάσει τον αποκλεισμό τουλάχιστον τέσσερις φορές, δήλωσε ο Τιμ Χόκινς, εκπρόσωπος Τύπου της CENTCOM, στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

«Το πλήρωμα προειδοποιήθηκε επανειλημμένως, δεν συμμορφώθηκε και αμερικανικές δυνάμεις εξουδετέρωσαν το πλοίο, πλήττοντας το μηχανοστάσιό του», ανέφερε ο Χόκινς, χωρίς να επιβεβαιώσει πληροφορίες που μετέδωσαν χθες ιρανικά μέσα ενημέρωσης για δύο νεκρούς εξαιτίας της επίθεσης.

Στο μεταξύ, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έπληξε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Χούθι στην Υεμένη που συνιστούσαν απειλή για τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα. Η επιχείρηση διεξήχθη εν είδει αντιποίνων για τις επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων στην περιοχή, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του συνασπισμού, ο υποπτέραρχος Τούρκι αλ Μάλικι.

Ο συνασπισμός απάντησε «αποφασιστικά και δυναμικά» πλήττοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Χούθι, αφότου «οι τρομοκρατικές τους δυνάμεις στοχοποίησαν εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε η ανακοίνωση του υποπτεράρχου Τούρκι αλ Μάλικι στην πλατφόρμα Χ, διευκρινίζοντας πως η στρατιωτική επιχείρηση έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, σειρήνες συναγερμού ήχησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο Μπαχρέιν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Το τελευταίο διάστημα, το Μπαχρέιν βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στο στόχαστρο ιρανικών επιθέσεων.

«Ήχησαν σειρήνες. Οι πολίτες και οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν ψύχραιμοι και να κατευθυνθούν στην πλησιέστερη ασφαλή τοποθεσία», αναφέρει το μήνυμα του υπουργείου Εσωτερικών που κοινοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Χ.

Οι σημαντικότερες ειδήσεις με μία ματιά

  • Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν παραμένουν σε συνομιλίες και ότι πιστεύει ότι η Τεχεράνη «γίνεται πιο σοβαρή». Νωρίτερα την Παρασκευή, συναντήθηκε με κορυφαίους συμβούλους και αξιωματούχους του Υπουργικού Συμβουλίου για να συζητήσει μια πιθανή κλιμάκωση εάν οι διαπραγματεύσεις δεν αποδώσουν καρπούς, δήλωσε μια πηγή στο CNN.
  • Η βομβαρδιστική εκστρατεία των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν συνεχίζεται για 13 συνεχόμενες νύχτες μετά την κατάρρευση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός νωρίτερα αυτόν τον μήνα. 
  • Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι η στρατηγική εξόδου της Ουάσινγκτον από τη σύγκρουση θα μπορούσε να έρθει είτε διπλωματικά είτε στρατιωτικά.
  • Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ανέτρεψε ένα δεξαμενόπλοιο που προσπάθησε να παρακάμψει τον αποκλεισμό του στα ιρανικά λιμάνια. 
  • Η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον των Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν, αφού η τρομοκρατική οργάνωση επιτέθηκε σε ένα άλλο σαουδαραβικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα.

Λεπτό προς λεπτό όλες οι τελευταίες εξελίξεις από τη Μ. Ανατολή

06:56 Ο Τραμπ δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

Οι δηλώσεις του Τραμπ έγιναν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου χθες Παρασκευή, ενώ χαρακτήρισε εσφαλμένα τον Αμερικανό γερουσιαστή Τσακ Σούμερ ως Παλαιστίνιο.

«Θα του στείλω (στον Σούμερ) αύριο ένα όμορφο παλαιστινιακό κοστούμι, ώστε να μπορεί να υποδεχτεί τον Μπίμπι Νετανιάχου όταν έρθει στην πόλη την επόμενη εβδομάδα», είπε ο Τραμπ.

«Έγινε Παλαιστίνιος», είπε ο Τραμπ για τον Σούμερ, ο οποίος είναι Εβραίος, ενώ αστειεύτηκε επίσης ότι η σαρία ήταν η «νέα ιδρυτική αρχή» του Σούμερ.

04:30 ΗΠΑ: Έπληξαν ιρανικό τάνκερ που προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό 

Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «εξουδετέρωσαν» χθες Παρασκευή ένα πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο το οποίο επιχείρησε να σπάσει τον ναυτικό αποκεισμό που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, σύμφωνα με το διοικητήριο που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

01:30 Ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία έπληξε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Χούθι

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έπληξε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Χούθι στην Υεμένη που συνιστούσαν απειλή για τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα. Η επιχείρηση διεξήχθη εν είδει αντιποίνων για τις επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων στην περιοχή, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του συνασπισμού, ο υποπτέραρχος Τούρκι αλ Μάλικι.

01:00 Μπαχρέιν: Σειρήνες συναγερμού ήχησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα

Σειρήνες συναγερμού ήχησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο Μπαχρέιν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Το τελευταίο διάστημα, το Μπαχρέιν βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στο στόχαστρο ιρανικών επιθέσεων.

«Ήχησαν σειρήνες. Οι πολίτες και οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν ψύχραιμοι και να κατευθυνθούν στην πλησιέστερη ασφαλή τοποθεσία», αναφέρει το μήνυμα του υπουργείου Εσωτερικών που κοινοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Χ.