Η Υεμένη συμβάλλει στην ένταση των τελευταίων ημερών στον Περσικό

Η Υεμένη συμβάλλει στην ένταση των τελευταίων ημερών στον Περσικό

Του Γιάννη Μαντζίκου

Τα δύο περιστατικά εναντίον τάνκερ στον Περσικό Κόλπο και οι επιθέσεις των Σιιτών Χούθι εναντίον της Σαουδικής Αραβίας δείχνουν ότι η περιοχή της Μέσης Ανατολής θα μείνει στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής για αρκετό ακόμα διάστημα.

Παρά το γεγονός λοιπόν, ότι αρκετοί αναλυτές εικάζουν ότι το Ιράν δεν επιθυμεί μια πολεμική σύρραξη με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αυτο δεν αποκλείει μια μακρά περίοδο έντασης, αν τουλάχιστον λάβει κανείς υπόψιν του τα γεγονότα.

Πρόσφατα, το Ιράν ανακοίνωσε ότι έχει αυξήσει σε τετραπλάσιο βαθμό το ποσοστό εμπλουτισμού ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού, λίγες μόνο μέρες μετά την επίσημη διακοπή από το Ιράν ορισμένων δεσμεύσεων που είχε αναλάβει με βάση τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης (ΚΣΟΔ). Σύμφωνα με τη συμφωνία, επιτρεπόταν στην Ισλαμική Δημοκρατία να παράγει ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού με όριο 300 κιλών. Η Τεχεράνη θα μπορούσε να στείλει τις υπερβάλλουσες ποσότητες εκτός χώρας για αποθήκευση ή πώληση.

Την ίδια ώρα, από τις αρχές Μαΐου, στην περιοχή βρίσκεται ένα αεροπλανοφόρο, το USS Abraham Lincoln, και μια ειδική πτέρυγα βομβαρδιστικών Β52 σε μια απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης «σε μία σειρά από ανησυχητικές ενδείξεις και προειδοποιήσεις».

Λίγες μέρες αργότερα, στις 12 Μαΐου εξαπολύθηκε η επίθεση εναντίον δεξαμενόπλοιων, στο λιμάνι της Φουτζειρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η οποία σύμφωνα με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον «Πραγματοποιήθηκαν με ναυτικές νάρκες, σχεδόν σίγουρα από το Ιράν».

Εκτός αυτών, μια άλλη μόνιμη εστία έντασης ανάμεσα σε Ιράν και Σαουδική Αραβία αποτελεί εδώ και χρόνια, ο εμφύλιος που μαίνεται στην Υεμένη. Η Σαουδική Αραβία θεωρεί ότι μια ολοκληρωτική επικράτηση των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη οι οποίοι είναι Σιίτες (άρα σύμφωνα με το Ριάντ υποστηρίζονται από την Τεχεράνη) αποτελεί πηγή κινδύνου για το Βασίλειο άμεσα και έμμεσα.

Πρώτα από όλα, το τελευταίο διάστημα οι Χούθι βαλλουν συχνά του Ριάντ. Αυτή την εβδομάδα εξαπέλυσαν πυραύλους εναντίον αεροδρομίου του Άμπχα, στη νοτιοανατολική Σαουδική Αραβία, ενώ πριν τρεις μέρες είχαν επιτεθεί εκ νέου στον ίδιο στόχο.

Στα τέλη Μαΐου η ίδια οργάνωση είχε εκτοξεύσει πυραύλους με στόχο τη Μέκκα, στον εναέριο χώρο της ομώνυμης επαρχίας, οι οποίοι είχαν αναχαιτιστεί.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Τραμπ στηρίζει με κάθε τρόπο την στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη εναντίον των Χούθι, παρά την εκπεφρασμένη αντίθεση του Κογκρέσου. Τον περασμένο Απρίλιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άσκησε βέτο προκειμένου να εμποδίσει την εφαρμογή ψηφίσματος του αμερικανικού Κογκρέσου που αξίωνε τον τερματισμό της στήριξης της Ουάσιγκτον στην στρατιωτική συμμαχία της Υεμένης.

Όπως έγραφε ο βετεράνος αναλυτής του CNN Πίτερ Μπέργκεν "αν ζητά κάποιος απάντηση στο πώς θα μειωθεί η ένταση στην περιοχή πρέπει να την αναζητήσει στην Υεμένη και όχι στις απειλές της Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε Περισσότερα