Η Τουρκία να σταματήσει τις απειλές που βλάπτουν την καλή γειτονία - Απομακρύνεται συνεχώς από την Ευρώπη
Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων EE

Η Τουρκία να σταματήσει τις απειλές που βλάπτουν την καλή γειτονία - Απομακρύνεται συνεχώς από την Ευρώπη

Καταπέλτης για την Τουρκία είναι τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕE, καθώς διαπιστώνει ότι συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρώπη και τις θεμελιώδεις αξίες της και να  διολισθαίνει σε θέματα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του λόγου, αλλά και της διαρκούς έλλειψης ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Καλεί δε την Τουρκία να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν την καλή γειτονία και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα στα συμπεράσματά της το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων EE καλεί ακόμα την Τουρκία «να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ, τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους καθώς και σε όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένου, μεταξύ άλλων, του δικαιώματος εξερεύνησης και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

Καλεί ακόμα την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει του Διαπραγματευτικού Πλαισίου, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους, χωρίς διακρίσεις εφαρμογής του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της συμφωνία σύνδεσης προς όλα τα κράτη - μέλη και επαναλαμβάνει ότι η αναγνώριση του είναι απαραίτητη για τις σχέσεις της με τα μέλη της ΕΕ.

Το Συμβούλιο συνεχίζει να ζητά από την Τουρκία να δεσμευτεί για τις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και την ειρηνική προσφυγή σε διεθνούς Οργανισμούς, όπως για παράδειγμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης, δηλαδή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σημειώνει με λύπη ότι η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επαναλαμβάνει τα προηγούμενα συμπεράσματα που ανέφεραν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας βρίσκονται σε αδιέξοδο και δεν υπάρχει καμία σκέψη για άνοιγμα ή κλείσιμο κεφαλαίων.

Παράλληλα, εκφράζει τις ανησυχίες της για τη λειτουργία της αγοράς καθώς οι παρεμβάσεις και οι αδυναμίες συντονισμού έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας και αυξάνουν τη φτώχεια και ζητά την ανεξαρτησία σημαντικών θεσμών, όπως της Κεντρικής Τράπεζας.

Το Συμβούλιο εκφράζει ακόμα τη λύπη του για τις συνεχιζόμενες αποκλίσεις της Τουρκίας από τις υποχρεώσεις της βάσει την Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας και υπενθυμίζει ότι εμπορικοί φραγμοί ή ισοδύναμα που δεν υπάρχουν στη συμμόρφωση με αυτό θα πρέπει να αφαιρεθούν χωρίς καθυστέρηση.

Η θέση του Συμβουλίου για το Κυπριακό 

Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Υπενθυμίζει ότι παραμένει κρίσιμο από αυτή την άποψη η Τουρκία να δεσμευτεί και να συμβάλλει σε μια ειρηνική διευθέτηση του κυπριακού, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με όλα τα σχετικά του ΟΗΕ ψηφίσματα και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο.

Το Συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του για την άτυπη συνάντηση τον Απρίλιο του 2021 στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που δεν άνοιξε το δρόμο για την επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων και σημειώνει ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της διαδικασίας.

Παράλληλα, καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με τα Βαρώσια που αντιβαίνουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπενθυμίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και την ανάγκη για πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως των ψηφισμάτων 550, 789 και 1251, όπως υπογραμμίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης Ιουνίου 2021.

Το Συμβούλιο ζητά την άμεση ανατροπή αυτών των ενεργειών και ανατροπή όλων των βημάτων που έγιναν στα Βαρώσια έκτοτε.