Η συνταγματική «ακτινογραφία» του κοινοβουλευτικού γρίφου Μακρόν
Ντομινίκ Ρουσό

Η συνταγματική «ακτινογραφία» του κοινοβουλευτικού γρίφου Μακρόν

Τα πάντα ανοικτά παραμένουν όσον αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Γαλλία. Στον απόηχο του, συμφιλιωτικών τόνων προς την αντίπολίτευση, διαγγέλματος Μακρόν, κανένα σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί μετά την αποτυχία του, προσκείμενου στον πρόεδρο, συνασπισμού, να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Το αριστερό Nupes επιμένει στην κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Μπορν και η Μαρίν Λεπέν σηκώνει το λάβαρο της αντιπολίτευσης αμφισβητώντας με δηλώσεις τη νομιμότητα της παρούσας κυβέρνησης. Τι περιθώρια χειρισμών δίνει ωστόσο το Σύνταγμα στα κόμματα και πόσο τους επιτρέπει να κάνουν δύσκολη τη ζωή του Μακρόν; Ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Pantheon-Sorbonne, Ντομινίκ Ρουσό, εξηγεί στο liberal.gr, τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν τα κόμματα βάσει των εδρών τους. 

Συνέντευξη στην Κατερίνα Νικολοπούλου

- Ποιες είναι τώρα οι εναλλακτικές για τον Εμανουέλ Μακρόν δεδομένου ότι απέχει 44 έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή; Η παραίτηση και οι προκήρυξη νέων εκλογών είναι πιθανά σενάρια; 

- Τρία είναι τα πιθανά σενάρια. Πρώτον, μία κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί να σταθεί παρά μόνο αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμμαχήσουν για να την ανατρέψουν. Δεύτερον, μια κυβέρνηση συμμαχίας με μία ή περισσότερες κοινοβουλευτικές ομάδες σύμφωνα με το γερμανικό μοντέλο και τρίτον, μια κυβέρνηση που κατασκευάζει διαφορετικές πλειοψηφίες κατά περίπτωση για κάθε διαφορετικό νομοσχέδιο. Η διάλυση του εθνικού κοινοβουλίου θα συνέβαινε μόνο αν κανένα από τα παραπάνω σενάρια δεν μπορούσε να λειτουργήσει επιφέροντας μπλοκάρισμα στους θεσμούς και καθιστώντας αδύνατη την ψήφιση νόμων. Αυτό συνέβη στην Ισπανία, όπου η βουλή διαλύθηκε τρεις φορές σε τέσσερα χρόνια. 

- Η πρόταση μομφής που θα καταθέσει το Nupes στις αρχές Ιουλίου μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης Μπορν;

- Για να οδηγήσει αυτή η πρόταση μομφής στην παραίτηση της κυβέρνησης θα πρέπει να την ψηφίσει η ακροδεξιά και η δεξιά. Το Nupes δεν έχει από μόνο του την κοινοβουλευτική δύναμη να ρίξει την κυβέρνηση. 

- Η Λεπέν έχει τα κοινοβουλευτικά εργαλεία για να βάλει εμπόδια στη μεταρρυθμιστική ατζέντα του Μακρόν; Μέχρι ποιο σημείο;

Με 89 βουλευτές, η Μαρίν Λεπέν δεν μπορεί να φέρει εμπόδια στους 250 βουλευτές της προεδρικής πλειοψηφίας. Δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο παρά μόνο αν οι βουλευτές της συμμαχήσουν με τους βουλευτές του Nupes και των Ρεπουμπλικάνων. Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνω ότι αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμμαχήσουν, η κυβέρνηση θα μπορεί να περνάει τους νόμους της. Θα πρέπει προφανώς να διαπραγματεύεται, να κάνει συμβιβασμούς για να εμποδίσει τα τρία κόμματα να συνεργαστούν. 

- Έχει καταγραφεί και στο παρελθόν ανάλογη κατάσταση στο γαλλικό κοινοβούλιο; Με ποια αποτελέσματα;

Το 1988, ο Φρανσουά Μιτεράν κυβέρνησε χωρίς απόλυτη πλειοψηφία από το 1988 ως το 1993. Του έλειπαν βέβαια 15 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία ενώ τώρα λείπουν καμιά σαρανταριά στον Εμανουέλ Μακρόν και ακολούθησε την πολιτική του ανοίγματος προς τους κεντρώους για να ψηφίζονται οι μεταρρυθμίσεις.