Η ουκρανική αντεπίθεση και τι τρομάζει τον Βλάντιμιρ Πούτιν
Πόλεμος

Η ουκρανική αντεπίθεση και τι τρομάζει τον Βλάντιμιρ Πούτιν

Οι αλλεπάλληλες ήττες των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία έχουν φέρει τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε δύσκολη θέση, καθώς κινδυνεύει η βάση του αφηγήματος του. Όσο σφικτά κι αν κρατιέται στην εξουσία, το καθεστώς του Πούτιν βλέπει ως ορατό ενδεχόμενο να μην μπορεί να φέρει σε πέρας τους στόχους στην Ουκρανία και να έρθει αντιμέτωπο με τις συνέπειες στο εσωτερικό του.

Η επιβολή στρατιωτικού νόμου σε Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, που ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν μάλλον το φυσικό επόμενο των τελευταίων εξελίξεων στο πεδίο της μάχης. Οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρούν στο βορρά και την ανατολή, ενώ πιέζονται αφόρητα στο νότο. Η μεγάλη έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς, που συνέδεε χερσαία τη Ρωσία με την χερσόνησο της Κριμαίας ήταν μάλλον η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τη Μόσχα.

Πλέον μετά από τις διαδοχικές ήττες, οι ρωσικές δυνάμεις είναι πολύ πιο ανοιχτές σε επίθεση από τους Ουκρανούς, ανεβάζοντας το επίπεδο συναγερμού στο ρωσικό στρατόπεδο. Είναι χαρακτηριστικό πως Ρώσοι αξιωματούχοι στη Χερσώνα κάλεσαν τους αμάχους να εγκαταλείψουν ορισμένες περιοχές το συντομότερο δυνατόν, σε μία προσπάθεια να δείξουν πως δεν μπορούν να αποτρέψουν μία ουκρανική επίθεση και να αποσείσουν την ευθύνη από πάνω τους. 

Οι βάναυσες επιθέσεις σε μη στρατιωτικούς στόχους που εξαπολύει το Κρεμλίνο με drones στο Κίεβο δείχνει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η ρωσική πλευρά. Το κόστος του ανεφοδιασμού αυξάνει ημέρα με την ημέρα, το ανθρώπινο δυναμικό μειώνεται καθώς η επιστράτευση που επιχείρησε ο Πούτιν δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα στελέχωσης, ενώ η Ουκρανία συνεχίζει να ορθώνει ανάστημα απέναντι στη ρωσική επίθεση.

Όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκφωνούσε το διάγγελμα για την εισβολή στην Ουκρανία απευθυνόταν στις ρωσικές ελίτ, δίνοντας τους μία υπόσχεση, να αναβιώσει την κυριαρχία στη χώρα, για να ξυπνήσει μνήμες της Σοβιετικής Ένωσης. Όσο γίνεται περισσότερο εμφανές πως η απόπειρα του θα είναι αποτυχημένη και θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τη χώρα του, η δυσαρέσκεια και η εσωτερική κριτική θα αυξάνονται. 

Ενδεχομένως δηλαδή το Κρεμλίνο να μην κινδυνεύει άμεσα από μία λαϊκή εξέγερση, αλλά πλέον ο Βλαντιμίρ Πούτιν διανύει μία από τις επικίνδυνες περιόδους στην εξουσία. Έχοντας συνδέσει την αξιοπιστία του καθεστώτος του με την επιτυχία της εφόρμησης στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος βλέπει όλο και περισσότερο το φάσμα της αποτυχίας μπροστά του, σε βαθμό που δεν θα μπορεί καν να αντικρίσει τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεται. 

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα στη Χέρσωνα και σε όλη την Ουκρανία ενδέχεται να έχει καθοριστική σημασία. Αν ξεκινήσει η μεγάλη μάχη και οι ρωσικές δυνάμεις οπισθοχωρήσουν κι οδηγηθούν πέρα από τον ποταμό Δνείπερο, οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες. Τόσο στα μέτωπα της Ουκρανίας, όσο και στο εσωτερικό της Ρωσίας.