Η αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ και Κίνας στη σύνοδο των G20
Shutterstock
Shutterstock

Η αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ και Κίνας στη σύνοδο των G20

Η θερμή χειραψία του Τζο Μπάιντεν και του Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο του Μπαλί ήταν ενδεικτική των προθέσεων των δύο πλευρών. Από την ένταση των προηγούμενων μηνών για την Ταϊβάν, Πεκίνο και Ουάσιγκτον φαίνεται να χαμηλώνουν τους τόνους και να προσπαθούν να βρουν έναν κοινό βηματισμό, ώστε να αποφύγουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, βρίσκοντας κοινή συνισταμένη ακόμα και στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η απουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν από τη συνάντηση των G20 ενδεχομένως να βοήθησε στη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών. Τον τελευταίο καιρό άλλωστε το Πεκίνο νιώθει όλο και περισσότερο να πιέζεται από την ταύτισή του με το ρωσικό καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ήδη στον απόηχο της συνάντησης τους στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, κυριάρχησαν οι εξηγήσεις που ζήτησε ο Σι Τζινπίνγκ από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τα γεγονότα της Ουκρανίας. Η ένταση που προκαλεί το Κρεμλίνο με την εισβολή του στην Ουκρανία φαίνεται να ενοχλεί το Πεκίνο, καθώς δεν του επιτρέπει να αυξάνει αθόρυβα την επιρροή του.

Έχοντας επιβεβαιώσει την κυριαρχία του στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, έπειτα από την επανεκλογή του στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Κινέζος προέδρος φαίνεται να προτάσσει τη διασφάλιση των ζωτικών συμφερόντων του Πεκίνου, με πρώτιστο φυσικά την Ταίβάν. Ο Σι Τζινπινγκ άλλωστε φρόντισε να καταστήσει σαφές στον ομόλογο του πως η τύχη της νήσου της Ταϊβάν αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Πεκίνο.

Ο Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του φαίνεται να διατηρεί και εκείνος χαμηλούς τόνους απέναντι στην Κίνα, παρά την απειλή που νιώθουν πάντα στην Ουάσιγκτον για τις κινεζικές φιλοδοξίες. Καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές αποτελούν πλέον σχεδόν παρελθόν για τον Λευκό Οίκο, τα περιθώρια ελιγμών του Τζο Μπάιντεν είναι μεγαλύτερα. Πιο σημαντικό βέβαια, είναι πως ο Λευκός Οίκος έχει προτάξει την αντιμετώπιση του ρωσικού κινδύνου, που συνεχίζει να υφίσταται στην Ουκρανία.

Η σύγκλιση των δύο πλευρών, μετά από τη συνάντηση Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στο Μπαλί, είναι εμφανής και θα ακολουθηθεί από την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στο Πεκίνο για συνομιλίες εφ’ όλης της ύλης.

Η κοινή στάση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ εναντίον της χρήσης πυρηνικών, με το ζήτημα να αφορά εμμέσως πλην σαφώς τις απειλές του ρωσικού καθεστώτος στον πόλεμο της Ουκρανίας, είναι ενδεικτική αυτής της κατεύθυνσης που υπάρχει πλέον στις σινοαμερικανικές σχέσεις.