Η Επιτροπή Ένοπλων Δυνάμεων της Γερουσίας ενέκρινε βοήθεια ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, στο πλαίσιο της πρότασης για το Εθνικό Νόμο Εξουσιοδότησης Άμυνας (NDAA) για το οικονομικό έτος 2026, ο οποίος επίσης περιορίζει τις συνταξιοδοτήσεις αεροσκαφών A-10.
Ο NDAA είναι ένα ετήσιο νομοσχέδιο πολιτικής που εγκρίνει τα επίπεδα χρηματοδότησης και παρέχει αρμοδιότητες για τον αμερικανικό στρατό, εξασφαλίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους για την εκπλήρωση των αποστολών τους. Το νομοσχέδιο παρακολουθείται στενά από κατασκευαστές όπλων όπως οι Lockheed Martin και Boeing.
Η Επιτροπή ενέκρινε το NDAA με ψήφους 26 υπέρ και 1 κατά στις 9 Ιουλίου 2025. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πρόβλεψη για την παράταση της Πρωτοβουλίας Ασφάλειας για την Ουκρανία έως το 2028, αυξάνοντας τη χρηματοδότηση στα 500 εκατομμύρια δολάρια από 300 εκατομμύρια το 2025.
Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας καθώς μάχεται τις ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν το 2022.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο απαγορεύει το αμφιλεγόμενο αίτημα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για απόσυρση του στόλου αεροσκαφών A-10 της Πολεμικής Αεροπορίας. Η πρόταση απαιτεί να μην μειωθεί ο αριθμός των A-10 κάτω από 103 αεροσκάφη το 2026, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της λειτουργίας αυτών των αεροσκαφών υποστήριξης.
Το νομοσχέδιο θα περάσει από τη νομοθετική διαδικασία τους επόμενους μήνες, ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων διατήρησε τη στήριξη προς την Ουκρανία στα 300 εκατομμύρια δολάρια στην δική της εκδοχή.
Ο NDAA προβλέπει συνολική χρηματοδότηση 925 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εθνική άμυνα, εκ των οποίων 878,7 δισεκατομμύρια δολάρια κατευθύνονται στο Υπουργείο Άμυνας και 35,2 δισεκατομμύρια δολάρια στο Υπουργείο Ενέργειας.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο επιτρέπει έως και 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε γενική μεταφορική εξουσία για απρόβλεπτες ανάγκες υψηλότερης προτεραιότητας.
Εκτός από την Ουκρανία, ο NDAA αντιμετωπίζει διάφορες παγκόσμιες προκλήσεις ασφάλειας, όπως απειλές από την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Επίσης, τονίζει την ανάγκη τεχνολογικών προόδων σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η μη επανδρωμένη τεχνολογία και τα υπερηχητικά όπλα, προκειμένου να διατηρηθεί η στρατιωτική υπεροχή των ΗΠΑ.