Εντείνει τη λογοκρισία και τον έλεγχο ο Ερντογάν ενόψει των εκλογών
Human Rights Watch

Εντείνει τη λογοκρισία και τον έλεγχο ο Ερντογάν ενόψει των εκλογών

Η κυβέρνηση Ερντογάν ενισχύει τη λογοκρισία στο διαδίκτυο, τιμωρεί ανελέητα τους επικριτές της με ποινές φυλάκισης και ασκεί αυστηρότερο έλεγχο στα ΜΜΕ, αναφέρει σε έκθεσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει, στην έκθεσή της για το 2023 «η κυβέρνηση της Τουρκίας αύξησε τη λογοκρισία στις διαδικτυακά μέσα και στοχεύει επικριτές και αντιπάλους με ψεύτικες ποινικές διαδικασίες και ποινές φυλάκισης πριν από τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του 2023».

Σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση στις 14 Δεκεμβρίου του 2022 δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης επέβαλε «ποινή φυλάκισης στον δήμαρχο της πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αντίπαλο της κυβέρνησης Ερντογάν, και του απαγόρευσε να ασκεί το αιρετό αξίωμα, με βάση ένα σχόλιο που έκανε στα μέσα ενημέρωσης για τις δημαρχιακές εκλογές της Κωνσταντινούπολης».

«Εάν η καταδίκη και η ποινή του επικυρωθούν στην έφεση, ο Ιμάμογλου θα απομακρυνθεί από τη θέση του δήμαρχου και δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος για οποιοδήποτε άλλο πολιτικό αξίωμα. Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει εξοπλιστεί με εκτεταμένα μέσα για να λογοκρίνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να ποινικοποιήσει περιεχόμενο που θεωρεί "παραπληροφόρηση"», προσθέτει. 

«Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει εντείνει την υποχώρησή της στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου προσθέτοντας νέους νόμους για τη διαδικτυακή λογοκρισία και την παραπληροφόρηση για να φιμώσει τα μέσα ενημέρωσης και να καταστείλει την ειρηνική διαφωνία», δήλωσε ο διευθυντής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας του Human Rights Watch, Χιου Γουίλιαμσον.

Όπως τονίζει «Η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει άκρως καταχρηστικούς ελιγμούς εναντίον της πολιτικής αντιπολίτευσης, έχει επιβάλει καθολικές απαγορεύσεις στις δημόσιες διαμαρτυρίες και έχει φυλακίσει και καταδικάσει υπερασπιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων και θεωρούμενους επικριτές μέσω δικαστηρίων που ενεργουν βάσει πολιτικών εντολών».

Στην Παγκόσμια Έκθεσή του, το HRW αναφέρει πως «όταν συντασσόταν η έκθεση αυτή, τουλάχιστον 65 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία ήταν προφυλακισμένοι ή εξέτιαν ποινές φυλάκισης για αδικήματα τρομοκρατίας εξαιτίας της δημοσιογραφικής δουλειάς τους ή της σχέσης τους με μέσα ενημέρωσης».

Επίσης, αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας «αύξησε την ρητορική του μίσους κατά της κοινότητας των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και των τρανς (LGBT) και απέτυχε να προστατεύσει τις γυναίκες από την ενδοοικογενειακή βία και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων».

Η Τουρκία αψηφά τις δεσμευτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κυρίως το αίτημα για την απελευθέρωση του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Οσμάν Καβάλα, προσθέτει σε άλλο σημείο της έκθεσή της λέγοντας ότι αυτό  οδήγησε το Συμβούλιο της Ευρώπης τον Φεβρουάριο να ψηφίσει υπέρ του έκτακτου μέτρου της έναρξης διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Τουρκίας, μια μορφή διαδικασίας κυρώσεων που χρησιμοποιείται για δεύτερη φορά στην ιστορία του Συμβουλίου. 

Η καταδίκη και φυλάκιση του Καβάλα, καθώς και άλλων πολιτικών, όπως των Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ - που πρέπει να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι σύμφωνα με τις δεσμευτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - έχει αναδείξει την κυβέρνηση της Τουρκίας  σε ηγετική φυσιογνωμία, όσον αφορά την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, σημείωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 

Ακόμα, οι τουρκικές αρχές απώθησαν με συνοπτικές διαδικασίες εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούσαν να εισέλθουν στην Τουρκία μέσω των ανατολικών συνόρων της με το Ιράν και απέλασαν εκατοντάδες Σύρους στη Συρία αναγκάζοντάς τους να υπογράψουν έντυπα οικειοθελούς επιστροφής.