Χιλιάδες Ρώσοι αποχαιρέτησαν τον τελευταίο Σοβιετικό ηγέτη

Χιλιάδες Ρώσοι αποχαιρέτησαν τον τελευταίο Σοβιετικό ηγέτη

Χιλιάδες Ρώσοι είπαν το τελευταίο αντίο στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, σήμερα Σάββατο. Ο Γκορμπατσόφ, ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης από το 1985-1991, πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 91 ετών. Η σορός του βρισκόταν σε μεγάλη αίθουσα στο κέντρο της Μόσχας, σύμφωνα με την παράδοση των προηγούμενων Σοβιετικών ηγετών, συμπεριλαμβανομένων των Βλαντίμιρ Λένιν και Ιωσήφ Στάλιν.

Πλαισιωμένο από τιμητική φρουρά δύο οπλοφόρων του επίλεκτου Συντάγματος του Κρεμλίνου σε αίθουσα με 54 πολυελαίους οι οποίοι εξέπεμπαν μόνο μια αμυδρή λάμψη, η σορός του πρώην προέδρου βρισκόταν σε ανοιχτό φέρετρο με εμφανή το πρόσωπο και το πάνω μέρος του σώματός του.

Η κόρη του Ιρίνα και οι δύο κόρες της κάθονταν κοντά με στενούς οικογενειακούς φίλους. Ρώσοι όλων των ηλικιών πέρασαν από την αίθουσα και άφησαν λουλούδια υπό τον ήχο ζοφερής μουσικής και κάτω από ένα γιγάντιο ασπρόμαυρο πορτρέτο του Γκορμπατσόφ στον τοίχο.

Πιο γνωστός στη Δύση για τη συμβολή του στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τη μείωση των πυρηνικών αποθεμάτων της χώρας του και για την άθελά του «προεδρία της κατάρρευσης» της Σοβιετικής Ένωσης, η κληρονομιά του Γκορμπατσόφ εξακολουθεί να διχάζει εντός και εκτός Ρωσίας.

Όμως, όσοι μπήκαν στον κόπο να παραταχθούν στην ουρά για να τον αποχαιρετήσουν το Σάββατο, θυμήθηκαν με ευγνωμοσύνη τον εκλιπόντα πολιτικό, ο οποίος πέθανε στη Μόσχα, πάσχοντας από αδιευκρίνιστη ασθένεια.

Ο Πούτιν δεν εμφανίστηκε

Ο Γκορμπατσόφ, ο οποίος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1990 για τον ρόλο του στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου, θα ταφεί αργότερα το Σάββατο στο διάσημο νεκροταφείο Novodevichy της Μόσχας μαζί με τη σύζυγό του Ράισα, η οποία πέθανε το 1999.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέδωσε τα σέβη του στον Γκορμπατσόφ την Πέμπτη στο νοσοκομείο όπου πέθανε, αλλά έμεινε μακριά από την εκδήλωση μνήμης του Σαββάτου με το Κρεμλίνο να επικαλείται το πολυάσχολο πρόγραμμά του.

Ούτε στον Γκορμπατσόφ έγινε πλήρης κρατική κηδεία σε αντίθεση με τον εχθρό του Μπόρις Γέλτσιν, τον πρώτο μετασοβιετικό πρόεδρο της Ρωσίας και τον άνθρωπο που ονόμασε τον Πούτιν ως διάδοχό του, ο οποίος πέθανε το 2007.

Κάποιοι είδαν τη μη εμφάνιση του Πούτιν ως μήνυμα από τον πρώην αξιωματικό της KGB, ο οποίος έχει ανατρέψει πολλές από τις μεταρρυθμίσεις του Γκορμπατσόφ και έχει δηλώσει ότι θεωρεί την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 ως τη μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ού αιώνα που θα ανέστρεφε αν του δινόταν η ευκαιρία.

Σιωπηρή διαμαρτυρία

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, απέδωσε τα σέβη του στον Γκορμπατσόφ το Σάββατο, όπως και άλλοι, αλλά όχι όλοι, ανώτεροι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν κατέθεσε λουλούδια και αναμένεται να παραστεί και στην κηδεία.

Όμως, με τη Ρωσία να έχει λάβει αυστηρές κυρώσεις από τη Δύση για αυτό που ο Πούτιν αποκαλεί«ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι και Δυτικοί ηγέτες απουσίαζαν.

Ανάμεσα στους πενθούντες ήταν και πολλοί νεαροί Ρώσοι που δεν ήταν γεννημένοι όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση.