Χάκερ της κινεζικής κυβέρνησης στοχοποίησαν τη Moderna για το εμβόλιο

Χάκερ της κινεζικής κυβέρνησης στοχοποίησαν τη Moderna για το εμβόλιο

Χάκερ που συνδέονται με την κινεζική κυβέρνηση στοχοποίησαν φέτος την εταιρία βιοτεχνολογίας Moderna, μια εταιρία που πραγματοποιεί έρευνες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού,  με έδρα τις ΗΠΑ,  στην προσπάθεια να κλέψουν δεδομένα, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου ασφαλείας των ΗΠΑ που παρακολουθεί το κινέζικο χάκινγκ.

Η Κίνα αρνήθηκε σήμερα την κατηγορία ότι χάκερ που συνδέονται με τη χώρα στοχοποίησαν τη Moderna, αναφέρει το πρακτορείο και σημειώνει ότι την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ασκήθηκε δίωξη σε δύο Κινέζους πολίτες, οι οποίοι κατηγορούνται για κατασκοπεία σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών, περιλαμβανομένων τριών μη κατονομαζόμενων στόχων με έδρα τις ΗΠΑ που ασχολούνται με τις ιατρικές έρευνες για την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι οι Κινέζοι χάκερ «διενήργησαν αναγνώριση» του δικτύου υπολογιστών μιας βιοτεχνολογικής εταιρίας της Μασαχουσέτης η οποία είναι γνωστό ότι εργάζεται για ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού τον Ιανουάριο.

Το Reuters αναφέρει πως η Moderna επιβεβαίωσε στο πρακτορείο πως η εταιρία είναι σε επαφή με το FBI και ενημερώθηκε για φερόμενες «δραστηριότητες αναγνώρισης πληροφορικής» από την ομάδα των χάκερ που αναφέρεται στο κατηγορητήριο της περασμένης εβδομάδας.

«Η Moderna παραμένει σε υψηλή επιφυλακή για ενδεχόμενες απειλές κυβερνοασφάλειας, διατηρώντας μια εσωτερική ομάδα, υπηρεσίες εξωτερικής υποστήριξης και καλές σχέσεις εργασίας με εξωτερικές αρχές προκειμένου να αποτιμούν συνεχώς απειλές και να προστατεύουν τις πολύτιμες πληροφορίες μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας Ρέι Τζόρνταν, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αξιωματούχος ασφαλείας των ΗΠΑ, που μίλησε  διατηρώντας την ανωνυμία του, δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, σημειώνει το πρακτορείο και συνεχίζει λέγοντας ότι το FBI και το υπουργείο Υγείας αρνήθηκαν να αποκαλύψουν ποιες είναι οι εταιρίες που τέθηκαν στο στόχαστρο των Κινέζων χάκερ.

Το Reuters αναφέρει ότι το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna είναι ένα από τα πιο πρώιμα και μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης Τραμπ για την καταπολέμηση της πανδημίας και πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει την ανάπτυξη του εμβολίου της εταιρίας με σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια και βοηθάει τη Moderna στην κλινική δοκιμή έως 30.000 ανθρώπων που ξεκινάει αυτό τον μήνα, καθώς και ότι η Κίνα συμμετέχει επίσης στην «κούρσα» για την ανάπτυξη εμβολίου.

Εν συνεχεία αναφέρεται στο κατηγορητήριο της 7ης Ιουλίου για τουςε δυο Κινέζους χάκερ Λι Σιαογιού, 34 ετών και Ντονγκ Τζιαζί, 33 ετών, που διενεργούσαν επί μία δεκαετία χάκινγκ το οποίο πρόσφατα περιέλαβε τη στοχοποίηση ομίλων ιατρικής έρευνας για τον κορονοϊό, ενώ παραθέτει αναφορές των εισαγγελέων πως οι κατηγορούμενοι συνεργάζονταν με το κινεζικό υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας.

Η Κίνα αρνείται συστηματικά οποιονδήποτε ρόλο στο χακάρισμα και ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο, Ουάνγκ Ουνεμπίν, απέρριψε ως «αβάσιμη» την κατηγορία ότι χάκερ που συνδέονταν με την κυβέρνηση στοχοποίησε τη Moderna, και υποστήριξε ότι «η Κίνα είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού και ανησυχεί περισσότερο για το ενδεχόμενο άλλες χώρες να χρησιμοποιούν χάκερ για να κλέψουν την τεχνολογία της»

«Δεν έχουμε απολύτως καμία ανάγκη να εμπλακούμε σε κλοπή προκειμένου να επιτύχουμε αυτήν την ηγετική θέση», συμπλήρωσε ο Ουάνγκ.

Οι άλλες δύο μη κατονομαζόμενες εταιρίες ιατρικής έρευνας που αναφέρονται στο κατηγορητήριο του υπουργείου Δικαιοσύνης χαρακτηρίζονται ως βιοτεχνολογικές εταιρίες με έδρα την Καλιφόρνια και το Μέριλαντ. Οι εισαγγελείς αναφέρουν πως οι χάκερ «αναζητούσαν ευάλωτα σημεία» και διενήργησαν «αναγνώριση» σε βάρος τους, αναφέρει το πρακτορείο.

Τέλος, το Reuters αναφέρει πως σύμβουλος ασφαλείας που γνωρίζει για τις διάφορες έρευνες χακαρίσματος σε βάρος κορυφαίων βιοτεχνολογικών εταιριών τον τελευταίο έτος δήλωσε πως κινεζικές ομάδας που θεωρείται ευρέως πως συνδέονται με το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας είναι μια από τις κύριες δυνάμεις που στοχοποιούν την έρευνα για την COVID-19, παγκοσμίως και πως αυτό ταιριάζει με την περιγραφή των Κινέζων χάκερ, ως συνεργατών του κινεζικού υπουργείου.